Sipulisämpylät

14. elokuuta 2019


Paistetulla sipulilla saa sämpylöihin herkullisen maun ja ne maistuvat ihan sellaisenaankin! Nämä sopivat myös loistavasti hampurilaissämpylöiksi.


Kaupasta tulee enää harvoin ostettua sämpylöitä, kun kotona saa tehtyä pienellä vaivalla niin herkullisia! Samalla kotisämpylät sisältävät juuri niitä juttuja, joita taikinaan laitat ja leipä onkin yleensä kuitupitoisempaa. Kotitekoisista sämpylöistä saa, yllättävää kyllä, juuri sen kokoisia ja muotoisia kuin haluaa. Eli tee isoja sämpylöitä burhereihin tai pienempiä pikkuisiin herkkuhetkiin.

Tämä onkin ollut jo luottosämpylätaikinani pitkään ja aiemmin teinkin näitä karpaloilla ja cashewpähkinöillä maustettuna. Taikina muuntautuu yhä herkullisemmaksi, kun taikinaan piilottaa karpaloiden sijaan paistettua sipulia! Käytin tähän satsiin punasipulia, joka näkyy myös kivasti taikinan seasta. Huomaamattomampia sipulipaloja saa käyttämällä keltasipulia.


Sämpylöiden valmistus on helppoa vähemmälläkin kokemuksella, ja tällä ohjeella onnistuu käytännössä aina. Taikina jätetään hyvinkin löysäksi ja siitä muotoillaan kasoja leivinpaperille, eli sämpylöitä ei tarvitse osata pyöritellä kauniin tasaisiksi, vaan mitä rouheampi sen parempi! Taikinan vaivaaminen on ainakin mulle mukavaa terapiaa ja samalla myös yhteistä tekemistä perheelle.


Sipulisämpylät

noin 12 sämpylää

1 punasipuli
1 tl öljyä
5 dl vettä
½ palaa tuorehiivaa/1 pss kuivahiivaa
½ tl suolaa
2 tl agavesiirappia (tai hunajaa)
2 dl kaurahiutaleita
noin 7 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
jauhoja työstämiseen

Kuori ja pilko sipuli paloiksi. Kuullota se öljyssä ja nosta sivuun.

Sekoita vesi ja kauramaito, lämmitä kädenlämpöiseksi (tuorehiiva) tai reilusti kädenlämpöiseksi (kuivahiiva). Sekoita hiiva, suola ja siirappi lämpimään nesteeseen ja jätä hetkeksi turpoamaan että näet hiivan toimivan.

Lisää puolet jauhoista taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Sekoita sekaan paistettu sipuli. Lisää jauhoja hiljalleen ja vaivaa taikinaa. Taikina saa jäädä hyvin löysäksi. Vaivaa taikinaa useampi minuutti, että siihen tulee sitkoa ja se irtoaa paremmin sormista. Jätä kohoamaan noin tunniksi vedottomaan paikkaan peitettynä.

Jauhota uunipannu, jossa on leivinpaperi. Kumoa taikina tai puolet taikinasta uunipannulle ja ripottele päälle jauhoja. Leikkaa ja siirtele taikinasta veitsellä sopivan kokoisia sämpylöitä ja pyörittele erilleen toisistaan. Taikina on löysää joten siirtele se veitsen/kaapimen avulla ja huolehdi että jauhoja on tarpeeksi.

Paista sämpylöitä 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Tarkkaile paiston loppuvaiheessa ettei pinta pääse palamaan.

Sämpylät säilyvät ilmatiiviisti pakattuna muutaman päivän, mutta isompi satsi kannattaa pakastaa ja sulattaa sieltä mikron kautta "tuoreita" sämpylöitä.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget