Kurpitsapiirakka kondensoidusta kookosmaidosta

28. lokakuuta 2019


Kurpitsapiirakan täytteeseen saa erityisen herkullisen karamellisen maun, kun käyttää kondensoitua kookosmaitoa!


Kondensoitu kookosmaito on ilmestynyt tavallisiinkin marketteihin, joten vegaanista versiota perinneherkusta ei tarvitse enää metsästää erikoisliikkeistä. Kondensoitu kookosmaito on siis juuri se tuote, josta voi keittää suoraan tölkissä kattilassa kinuskia. Vastaavasti se toimii myös erilaisten piirakoiden täytteissä tuomassa makeutta ja makua. Mielestäni kondensoitu kookosmaito ei ole mitenkään erityisen kookoksisen makuista. Enemmänkin se on makean kinuskista, joten piirakan täytteessä en ainakaan minä havainnut erityisiä kookosvivahteita!


Kurpitsapiirakka on yksi syksyinen suosikkini ja sitä(kin) täytyy leipoa ainakin kerran. Oma suosikkini on mausteinen kurpitsapiirakka, josta löytyy ainakin inkivääriä ja kanelia. Myös sitrukset tuovat hyvää makua kurpitsan rinnalle, joten älä epäröi kaivaa joulumausteista pomeranssin kuorta esiin! Vastaavasti täytteessä voi käyttää ihan tuorettakin appelsiininkuorta raastettuna. Tyyli on täysin vapaa. Erityinen spesiaalilöytö piirakan täytteeseen oli kotimainen tuore inkivääri. Sen maku oli paljon intensiivisempi ja ehkä jopa makeampi kuin ulkomaalaisten. Suosittelen kokeilemaan, jos kaupasta sellaista löydät.

Kondensoitu kookosmaito toi piirakkaan mielestäni loistavan kinuskisen makeuden ja piirakan rakennekin oli juuri sopiva, helposti leikattava, mutta vielä pehmeä! Piirakka on samana päivänä syötynä hieman pehmeämpää, mutta siitä pystyy silloinkin leikkaamaan hyvin paloja. Kun sen malttaa antaa jähmettyä jääkaapissa yön yli, rakenne on paljon tiiviimpää.


Kurpitsapiirakka kondensoidusta kookosmaidosta

24-26 cm piirakkavuoallinen

Pohja
1½ dl kaurahiutaleita
2½ dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta (tai lisää vehnäjauhoja)
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
½ dl (kookos)sokeria
80 g maidotonta margariinia
1 dl + 2 rkl valinnaista kasvimaitoa

Täyte
3 dl kurpitsasosetta. noin puolikas myskikurpitsa (ohje alla)
1 tlk/320 g kondensoitua kookosmaitoa*
1 dl soijajugurttia
2 rkl peruna/maissitärkkelystä
1 peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
2 tl ceylonin kanelia
1 tl pomeranssinkuorta
½ tl neilikkaa
ripaus suolaa

Valmista ensin pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää niihin margariini ja kasvimaito ja nypi tasaiseksi. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ja nosta jääkaappiin odottamaan.

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Jos kondensoitu kookosmaito on todella kiinteää, sulata se kattilan kautta. Sekoita kurpitsasose ja kondensoitu kookosmaito keskenään tasaiseksi. Jos kurpitsasoseessa on vielä klönttejä, aja massa sileäksi tässä vaiheessa. Lisää loput täytteen ainekset ja sekoita.

Levitä täyte pohjataikinan päälle tasaisesti. Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia. Tarkkaile paiston loppuvaiheessa piirakan reunoja ja pintaa etteivät ne pääse palamaan. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua, sen rakenne vielä tiivistyy.

Tarjoile kurpitsapiirakka sellaisenaan tai esimerkiksi lakritsijäätelön kanssa (jos sitä vielä kaupasta löydät).


*Löytyy nykyään mm. spice up! merkiltä marketeista


Kurpitsasose

Jos käytät myskikurpitsaa, kuori se terävällä kuorimaveitsellä ensin kypsennystä. Muut kutpisat saa kuorittua helpommin kypsänä.

Pese kurpitsa pinnalta hyvin ja leikkaa isohkoiksi kuutioiksi. Paahda 200 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes kurpitsa on haarukalla koittaessa kypsää.

Leikkaa kuoret kurpitsakuutioista pois veitsellä tai kokeile lähtevätkö ne sormin nyppäämällä.

Soseuta kurpitsakuutiot ja sose on käyttövalmista.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

4 kommenttia :

  1. Hei!
    Vaikuttaapa hyvältä reseptiltä, mieleni tekisi kokeilla. Mitä luulisit, näinköhän tämä kestäisi pakastamista? Jos ei, miten kauan tämä säilyisi jääkaapissa? Mausteiset kurpitsapiirakat ovat kyllä ihania!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiva kuulla!
      Muistelisin että mulla tällä reseptillä tehty on ollut jääkaapissa useamman päivän. Varsinkin jos piirakan laittaa jääkaappiin paistovuuassa peiteltynä kokonaisena, se säilyy useamman päivän. Jos siitä leikaa paloja niin säilyvyys hieman huononee.
      Pakastamista en ole kokeillut, joten en uskalla luvata mitään. Mututuntumalla kuitenkin luulisin, että voisi sietää Pakastamista, mutta rakenne saattaa hieman vetistyä.

      Poista
    2. Hei,
      kiitos tiedosta, täytyypä kokeilla! Sinulla on täällä muutenkin ihania ohjeita, joiden kanssa kaltaisellani keittiötumpelollakin on ollut onnea matkassa.

      Poista
    3. Hei, toivotaan että onnistuu!
      Ihanaa kiitos :) tosi mukava aina kuulla, että joku ilahtuu mun resepteistä!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget