Pinkit laskiaispullat

12. helmikuuta 2020


Kauniit pinkit pullat ovat todellisia katseenvangitsijoita! Pinkit laskiaispullat tai ystävänpäiväpullat, kutsu miksi haluat! Pinkin pullataikinan salaisuus on punajuuressa.


Viimeaikoina onkin tullut herkuteltua! Mutta eihän sille vain voi mitään kun on niin paljon kaikkea hyvää leivottavaa! Ja kaikkea mikä sopii juuri näin talveen: laskiaispullia, runebergintorttuja, kakkuja...! Harmillisesti on vain yksi vatsa, joten ihan kaikkea mitä haluaisi ei pysty syömään, mutta yritys on ainakin kova! Laskiaisen ollessa pian jo ovella, täytyi laskiaispullia ehtiä leipomaan ainakin kerran. Koska laskiainen ja ystävänpäivä osuvat usein lähekkäin, on niiden ideoita hauska yhdistellä. Siksi teinkin pinkkejä laskiaispullia! Aiemmin olen tehnyt pinkkejä korvapuusteja.

Pullasta saa pinkkiä käyttämällä taikinassa punajuurta. Punajuuri ei mielestäni maistu taikinasta, sillä sitä ei ole kovinkaan paljoa taikinan lopulliseen määrään nähden. Punajuuri tuo pullaan nimenomaan kauniin punaisen värin ja auttaa pullan pysymään mehevämpänä pidempään! Vaikka punajuuri ei kuuluisi suosikkeihisi, saatat hyvinkin rakastua näihin pulliin.


Pinkkiin laskiaispullaan tein perinteitä kunnioittaen täytteeksi mantelimassaa. Jonka itseasiassa senkin voisi värjätä pinkiksi tilkalla punajuurimehua tai -sosetta. Tyydyin nyt kuitenkin tylsän tavallisen väriseen kotitekoiseen mantelimassaan, jonka valmistukseen löytyy vinkit postauksen lopusta. Erikoisuutena laitoin pulliin täytteeksi puolukkahilloa, joka toi mukavasti kontrastia kerman makeuden rinnalle. Puolukan ystävät siis käyttäkää ihmeessä puolukkahilloa! Mutta toki mikä tahansa muukin hillo käy, vadelma toimii varmasti hyvin, mutta myös mikä tahansa eksoottisempikin.


Hauskin keksintö näihin pulliin tulikin äidiltäni. Koristelin ensimmäisen pellillisen pullia kookoshiutaleilla ja äiti koristeli toisen pellillisen. Hän keksikin käyttää piparkakkumuottia kookoshiutaleiden levittämisessä, jolloin kookoshiutaleet jäivät kauniisti sydämen muotoon pullan pinnalle! Reunustin kookoshiutalesydämet vielä suklaalla, joten ystävänpäiväpulla olikin sitten valmis! Yksinkertaisella leikittelyllä saakin jotain tosi hauskaa aikaiseksi. Kookoshiutaleiden sijaan esimerkiksi mantelilastut sopivat hyvin pullien koristeluun.


Pinkit lasiaispullat

12-15 pullaa

Pinkki pullataikina
2 keskikokoista punajuurta (n. 200g)
5 dl kauramaitoa tai kookosmaitoa
50 g tuorehiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
1 dl (kookos)sokeria
ripaus suolaa
13-14 dl vehnäjauhoja (voit korvata kolmanneksen täysjyväjauhoilla)
50 g maidotonta margariinia
kookoshiutaleita ja suklaata koristeluun
kauramaitoa voiteluun

jauhoja työstämiseen

Täytteeksi
1 tlk Kaslink kauravispiä tai muuta kasvipohjaista vispiä
mantelimassaa
valinnaista hilloa (käytin puolukkahilloa)


Kypsennä punajuuret joko keittämällä tai mikrossa. Punajuuret on helpointa kuoria kypsänä, joten kypsymisen jälkeen työnnä kuoret pois sormin. Soseuta punajuuri

Lämmitä kauramaito noin kädenlämpöiseksi. Lisää siihen murennettu hiiva ja sokeri ja anna seistä muutama minuutti että näet hiivan aktivoituvan. Lisää punajuurisose, suola ja jauhoista ensin noin puolet ja sekoita taikina. Lisää sitten jauhoja hiljalleen ja vaivaa taikinaa. Lisää öljy kun taikinan rakenne alkaa olla lähellä oikeaa. Vaivaa taikinaa muutama minuutti lisäillen samalla jauhoja, kunnes taikinan rakenne on sopiva. Jätä taikina kohoamaan liinan alle noin 45 minuutiksi.

Jaa kohonnut taikina 12-15 osaan, tai useampaankin, jos haluat pienempiä pullia. Pyörittele palat pulliksi ja jätä kohoamaan liinan alle vielä 10-15 minuutiksi. 

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Voitele kohonneet pullat kauramaidolla ja koristele kookoshiutaleilla. Jos haluat kookoshiutaleet pullan päälle tiettyyn muotoon, esim sydämeksi, käytä apuna piparkakkumuottia. 

Paista pullia 225 asteisessa uunissa 10-12 minuuttia. Koita kypsyys kopauttamalla pullan pohjaa, jos kuuluu ontto ääni, pulla on kypsä. Anna pullien jäähtyä.

Vatkaa kerma ja valmistele täytteet.

Leikkaa jäähtyneet pullat kahvia ja täytä kermalla, hillolla ja mantelimassalla. Tai millä täytteellä haluatkaan!


Vinkki!
  • Mantelimassan voi valmistaa myös itse sekoittamalla 1 dl mantelijauhetta 2 rkl vaahterasiirappia ja hieromalla sen tahnaksi. Pyörittele tahnasta pötkö ja leikkaa siivuja pullan väliin


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget