Piparminttumoussekakku

8. helmikuuta 2020


Piparminttuinen moussetäyte ja tuhti suklainen pohja. Herkullistakin herkullisempi yhdistelmä. Tällä ohjeella kakun täytteestä tulee ihanan pehmeä ja kuohkea.


Vegaanisten juustokakkujen tekeminen tuntuu välillä olevan taidetta. Agarilla hyydytettäessä on aika hienoinen raja siinä muistuttaako kakku enemmän epämiellyttävää hyytelöä vai sopivasti hyydytettyä kakkua. Toisissa kakuissa tiiviimpi rakenne on hyvästä, mutta tällaisessa kermaisessa tuhdissa moussekakussa ei mielestäni saa olla liian tiivis täyteosa. Hienoisen rajan reunamilla painottelu johtikin lopulta täydelliseen täytteen koostumukseen! Ja tämä onkin juuri täydellinen! Ei liian tiivis, mutta pysyy hyvin kasassa.

Halusin tehdä raikkaan piparminttuisen juustokakun, mutta lopputulos muistuttaa ehkä enemmän moussekakkua, sillä täyte on niin silkkistä. Ja eipä tässä "juustoakaan" ole, joten sinänsä moussekakku on mainio nimitys. Piparminttuista makua tuovat piparminttukarkit ja piparminttu-uute.


Kun sain idean piparminttukakusta, mietin kovasti mistä löytäisin punaraitaisia polkkakarkkeja. Vegekaupassa muistin nähneeni niitä, mutta koska olin viettämässä viikonloppua toisella paikkakunnalla, en voinut hyödyntää Vegekaupan valikoimaa. Yleensä siis polkkakarkeissa ja "kävelykeppi"tangoissa on punaisena värinä käytetty eläinperäistä karmiinia eli E120:stä. Pääsääntöisesti kaikki punaiset makeiset ja herkut on värjätty juuri karmiinilla eli tietystä kirvalajikkeesta saadulla väriaineella. Koska väriaine on peräisin kirvasta eli hyönteisestä, on se eläinperäinen tuote. Karmiinin alkuperää ei usein edes tiedetä tai tulla ajatelleeksi, joten vegaanisia juttuja tarkastaessa kannattaa olla tarkkana.

Polkkakarkkietsintäni eivät jatkuneet kuitenkaan kovin kauaa, sillä irtokarkkihyllyssä sattui olemaan punajuurivärillä värjättyjä polkkakarkkeja. Niiden nimi oli muistaakseni pehmeä piparminttu tai vastaava. Nykyään onkin hienoa, kun makeisissa ja muissa on ruvettu huomioimaan väriaineiden luonnollisuutta, eikä värit ole enää aina automaattisesti E-koodeja, vaan vaihtoehtoja löytyy ihan luonnollisesti värjäävistä tuotteista. Toki tässä kakussa voisi käyttää myös esimerkiksi murskattuja Marianne-karkkeja, mutta jotenkin punaraitaiset polkkakarkit ihastuttivat minua ideana.


Piparminttumoussekakku on raikas ja täyteläinen kakku, joka hurmaa erityisesti raikkaudellaan. Vegaaninen piparminttujuustokakku tai piparminttumoussekakku, kutsu miksi haluat! Nimihirviö se on jokatapauksessa. Reseptistä löytyy kakun pohjalle taikinaversio ja helppo keksiversio, joten kumman tahansa voi toteuttaa.


Piparminttumoussekakku

18-20 cm irtopohjavuoallinen

Pohja (*helpompi vaihtoehto alla)
50 g maidotonta margariinia
1 dl valinnaista kasvimaitoa
1 tl omenaviinietikkaa
1 tl piparminttu-uutetta
3/4 dl (kookos)sokeria
½ dl kaakaojauhetta
2 rkl perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Täyte
1½ dl kauravispiä
75 g piparminttukarkkimurskaa (jos ei löydy niin mariannemurskaa)
200 g kauraturkkilaista jugurttia (Oatly)
1 tl agar agar-jauhetta

Koristeluun
piparminttukarkkimurskaa
tuoreita viikunoita
marjoja esim vadelmia

Kuumenna uuni 175 asteiseksi.

Sekoita margariini, kasvimaito, piparminttuaromi ja etikka keskenään. Lisää kuivat aineet tarvittaessa siivilän kautta (ainakin kaakaojauhe kannattaa). Sekoita taikina nuolijalla juuri ja juuri sekaisin, älä ylisekoita

Pingota leivinpaperi 18-20 cm irtopohjavuoan pohjalle ja kaada taikina vuokaan. Paista pohjataikinaa 175 asteisessa uunissa noin 20 min. Voit testata kypsyyden koittamalla hammastikulla, jos siihen ei tartu taikinaa kakku on kypsä.

Valmista täyte. Vaahdota kauravispi kiinteäksi vaahdoksi. Murskaa piparminttukarkit ja sekoita ne vaahtoon. Laita turkkilainen jugurtti kattilaan agarjauheen kanssa ja kuumenna keskilämmöllä muutama minuutti, että agar sulaa jugurttiin.

Tässä vaiheessa ole nopea, nosta kakkuvuoka lähelle ja pidä vispilää kermakulhossa. Kaada kuuma jugurtti kerman sekaan kokoajan sekoittaen ja kun seos on sekaisin, kaada se nopeasti kakkuvuokaan, ennenkuin se alkaa hyytyä. Koputtele vuokaa pöytään, että pahimmat ilmakuplat nousevat.

Jätä kakku jähmettymään jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli. Koristele piparminttumurskalla, viikunoilla ja marjoilla.


*Voit tehdä taikinapohjan sijaan pohjan täytekekseistä esim minttu oreo tai mariannedomino, murskaa tällöin vajaa 1 pötkö mariannedominoja tai minttuoreoita ja sekoita siihen 2 rkl sulaa margariinia. Painele massa irtopohjavuoan pohjalle. Täytteen voi tehdä suodaan keksipohjan päälle, ei tarvitse paistaa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget