Porkkana-linssisosekeitto ja porkkanasipsit

8. marraskuuta 2015


Porkkanasosekeitto kuulostaa varmaan tutulta ja porkkana-linssikeittokin on varmaan pyörinyt ruokaloiden lounaslistoilla. Mutta jos lisäämme tähän perinteiseen yhtälöön trendikkään rapeat porkkanasipsit, saadaan aikaan jotain virkistävän ja uutta.


Mainiota isäinpäivää kaikille enemmän tai vähemmän isille.
Vaikka tämä viikonloppu onkin ollut varsin harmaa ja sateinen, ei anneta sen haitata meitä. Omalta osaltani viikonloppu on sujunut varsin toiminnallisissa merkeissä, olen istunut suunnilleen koko lauantain ompelukoneen ääressä... ompelemassa villahousuja. Villahousuistahan tulee väistämättä mieleen kylmät kelit ja kylmistä keleistä lämmin ruoka, kuten tämä sosekeitto. Mutta palattakoot villahousuihini, tai oikeastaan tällähetkellä ne näyttävät kulahtaneilta vaaleanpunaisesta pitävän vaarin pitkiltä kalsareilta, mutta toivotaan, että niistä tulee jotain muuta. Tavoitteena olisi saada aikaan shortsit, ehkä vielä päädyn polttamaan ne ja lähettämään savumerkkejäj naapurikuntaan. Nähtäväksi jää, vastataanko minulle sitten koivu- vai kuusisavulla.


Nyt kaikenlaisia lämpimiä ruokia hehkutetaan jotenkin todella paljon. Pitäähän se toki paikkaansa, että kelien kylmetessä lämpö pitää saada jotain muuta kuin lämpimiä ilmavirtauksia pitkin, joten lämmin ruoka on hyvä vaihtoehto siihen. Minulla tämä lämmönkaipuu ilmenee ehkä siinä, että tekee mieli paljon paistettua ruokaa, oli kyse sitten paistinpannulla tai uunissa paistetusta ruuasta. Mutta paistettua ja savuista jokatapauksessa.
Siksipä siis varsin perinteinen porkkana-linssisosekeitto, johon on yhdistettynä rapeaksi paistetut porkkanasipsit, toimii loistavasti. Pehmeää keittoa ja rousketta hampaissa, tuskin muuta voi kaivatakaan. Porkkana- ja juuressipsejä kaupitellaankin nyt jopa jonkinlaisena trendiruokana, joten sinänsä ei yhtään hullumpi idea upottaa niitä keittoonkaan. Jotain vanhaa ja jotain uutta siis.

Porkkana-linssikeitto porkkanasipseillä

4 annosta

Keitto
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 perunaa
300 g porkkanoita
1 dl punaisia linssejä
1 tl kuivattua rakuunaa
½ tl valkopippuria
½ tl suolaa
2 dl kaurakermaa

Porkkanasipsit
1 porkkana
3 rkl rypsiöljyä, maustettua jos on (käytin basilikarypsiöljyä)
suolaa maun mukaan

öljyä paistamiseen

Valmista porkkanasipsit kuorimalla ensin porkkana. Ota terävä kuorimaveitsi/juustöhöylä ja höylää porkkanasta ohuita kolikoita paksummasta päästä aloittaen. Höylää kolikoita niin kauan kun pystyy ja käytä jäljelle jäänyt kanta keittoon. Paista porkkanalastuja öljyssä niin, että ne ruskistuvat kunnolla ja rapeutuvat. Ripottele suolaa päälle. Nosta lastut paperille kuivumaan ylimääräisestä öljystä.


Valmista sitten keitto. Pilko sipulit ja kuullota öljyssä. Kuori perunat ja porkkanat ja paloittele kattilaan.
Lisää kattilaan linssit. Lisää vettä niin että kasvikset juuri ja juuri peittyvät, lisää mausteet ja keitä 30-40 minuuttia. Kun kasvikset ja linssit ovat kypsiä. Soseuta keitto. Lisää kaurakerma ja tarkista maku, lisää mausteita tarvittaessa.
Tarjoile porkkanasipsien kanssa.

2 kommenttia :

  1. Syksyn kylmyyttä vastaan keitto on loistava juttu! Kokeilisin keitossa jotain happoa, ehkä omenaviinietikkaa 2rkl sipulin kuullotuksen yhteydessä tai aivan loppupuolella hiukan sitruunan mehua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista!
      Oon samaa mieltä, lämmittävä keitto on se juttu.
      Hyvä idea tuo happo! Tykkään käyttää paljon omenaviinietikkaa ja se varmasti sopisikin tähän :) Tässä reseptissä oli jäänyt vain taka-alalle, kun käytössä oli oman maan tuoreet porkkanat niin halusi sen maun mahdollisimman autenttisena.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget