Karpalo-cantuccinit

10. joulukuuta 2016


Rapeat italialaista alkuperää olevat cantuccini-mantelikeksit säilyvät pitkään ja sopivat kahvipöytään tarjottaviksi. Talvisen maun ne saavat kuivatuista karpaloista ja appelsiininkuoresta.


Monien jouluperinteisiin kuuluu leipoa kunnolla kaikkea hyvää, kerrankin kun voi! Samalla varaudutaan mahdollisten yllätysvieraiden visiitteihin, kun on jotain hyvää tarjottavaa. Eikä tietenkään pidä unohtaa mahdollisuutta ihaniin ruokalahjoihin läheisille.

Meillä on perinteisesti leivottu piparien lisäksi manteli- ja hasselpähkinärouheella maustettuja suklaa"sikareita", jotka siis ovat pitkulaisen mallisia keksejä, joiden toinen pää dipataan tummaan suklaaseen. Kaneliässät, shakkiruudut ja lusikkaleivät ovat puolestaan olleet vaihtelevissa määrin esillä, milloin nyt on tehty mitäkin! Tänävuonna minua kiehtoo etenkin kaikki tuoreella appelsiininkuorella höystetyt herkut. Mikä olisi sen raikkaampi ja miellyttävämpi talvea henkivä maku kuin vastaraastettu appelsiininkuori.

Puhuinkin aiemmin puuroindikaattoristani, joka on siis tapani havaita jonkinlaista ruokaobsessiota. Eli siis kun jokin ruoka-aine (kuten kurkuma tai inkivääri) löytää tiensä aamupuurooni, paluuta entiseen ei ole. Eli siis appelsiinikuori kuuluu tällä virallisella puuroindikaattorimetodillani yksiin tämänhetkisistä ruokaobsessioistani. Myönnettäköön, että sitä lirahti myös hieman piparitaikinaanikin...


Tällä kertaa uusi rakkauteni, appelsiininkuori, pääsi soluttautumaan näihin cantuccineihin tai toiselta nimeltään biscotteihin. Kyseessä on siis italialaisperäinen keksi, jossa on perinteisesti käytetty manteleita ja erikoisuus näissä kekseissä on se, että ne paistetaan kahteen otteeseen. Ensin keksit paistetaan taikinatankoina lähes kypsäksi. Tämän jälkeen tangoista leikataan paloja, jotka paistetaan vielä uudemman kerran ja näin saadaankin aikaan rapsakoita keksejä. Tyypillisesti catuccinit tarjoillaan jonkin juoman yhteydessä, johon keksejä voi sitten halutessaan dippailla.

Cantuccineja on tullut himoittua monessakin eri paikassa, mutta harmikseni ne käytännössä aina sisältävät kananmunaa. Näinpä siis näppäränä tyttönä päätin tehdä omat cantuccinit Minimalist Bakerin innoittamana.

Näissä kekseissä on se loistava puoli, että ne säilyvät pitkään ihan huoneenlämmössäkin. Eli siis vinkvink sopivat vaikka pukinkonttiin tuttaville nättiin lasipurkkiin tai vaikks sellofaaniin kääräistynä! Meillä onkin vielä pöydällä muutama kappale selvinnyt syömättömänä ja odottavat noutajaansa isossa lasipurkissa.


Cantuccinien teko oli oikeastaan todella helppoa, kunhan vain hoksasi sitten ensimmäisen paiston jälkeen miten taikinatangosta leikattiin keksit. Ensin yritin tietysti typeryyksissäni sahaavalla liikkeellä leikata keksejä, mutta sain aikaan vaan murusia. Tämän jälkeen äiti sattui tulemaan keittiöön ja ohjeisti lapsukaistaan viisaampana painamaan veistä sahaamisen sijaan. Ja niinpä sitten kahden epäonnistuneen yrittämän jälkeen sainkin kauniita keksejä aikaiseksi. Taas piti siis todeta, että äitejä kannattaa aina ajasta aikaan kuunnella.

Totesin empiirisen tutkimuksen jälkeen cantuccinit herkullisimmiksi teehen dipattuna, mutta niitä voi vapaasti syödä sellaisenaan tai dipata vaikka valkosipulimaitoon, jos se tuntuu hyvältä ratkaisulta!


Karpalo-cantuccinit

noin 40 keksiä

1½ dl manteleita
1½ dl oliiviöljyä
1½ dl makeuttamatonta omenasosetta
½ dl intiaanisokeria
5 dl täysjyväspelttijauhoja
½ dl kaurajauhoja
½ dl kuivattuja karpaloita (omena/ananasmehulla makeutettu)
1 appelsiinin raastettu kuori
1 tl leivinjauhetta
1 lusikankärjellinen vaniljaa
ripaus suolaa


Jos käyttämäsi mantelit eivät ole paahdettuja, paahda niitä noin 10 minuuttia 175 asteisessa uunissa.

Sekoita öljy, omenasose ja sokeri keskenään. Lisää loput aineksista + paahdetut mantelit ja sekoita.

Jaa taikina kahteen osaan ja levitä puoliskoista suorakaiteen muotoiset palkit uunipellille (noin 6cm leveä, 2 cm korkea). Paista 175 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia, kunnes saaneet hieman väriä ja pinta paistuneen tuntuinen. Anna jäähtyä hetki.


Leikkaa palkeista noin 1½ cm paksuisia keksejä terävällä veitsellä, leikkaa palat vain painamalla veitsi palkin läpi, älä sahaa, muuten keksit murenevat!. Laita keksit kyljelleen uunipannulle ja paista vielä noin 20 minuuttia uunissa, käännä cantuccinit 10 min paiston jälkeen.
Anna jäähtyä kunnolla ennen siirtämistä uunipelliltä.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget