Persimonsmoothiekulho puhtikauralla

8. joulukuuta 2016


Värikkäät persimonit sopivat vähän joka ruokaan, mutta parhaimmillaan ne ovat makeissa asioissa. Raikkaassa kulhosmoothiessa persimonit pääsevät edukseen eikä niiden herkullista makua kannata sen kummemmin peitellä.


Itsenäisyyspäivä hurahti ohitse ja seuraavaksi onkin sitten vuorossa 100 vuotta, kaunis pyöreä luku siis. Kun miettii tuota sataa vuotta ja sitä, mitä se todella pitää sisällään, ei voi olla miettimättä suomalaista ruokakulttuuria. Nythän oli juuri kova äänestys Suomen kansallisruuasta ja hetken jo jännitettiin olisiko se kenties pizza!! Äänestysaika päättyi ymmärtääkseni alkuviikosta, ja odotellaankin sitten jännityksellä tuloksia. Mielestäni karjalanpiirakat, mustikkapiirakka tai miksei vaikka hernekeitto olisivat sopivia vaihtoehtoja tähän. Jokaisella suomalaisilla lienee näihin ruokiin jonkinlainen viha- taikka rakkaussuhde. 

Kotimainen ruoka pistääkin mietityttämään usein ja siitä kotimaista ruokaa tulee ainakin meillä kotona suosittua todella paljon. Kotimaisia ruokainnovaatioita on viimeaikoina tupsahdellut kovasti, kun esimerkiksi Gold&Green pohtii nyhtökauran viemistä ulkomaille, kunhan vain tuotantomäärät saataisiin kohdilleen, nythän tuotetta ei meinaa edes Suomeen riittää. Samoin ihana suomalainen pikkujäätelötehdas Kolme kaveria, meinaa laajentaa toimintaansa myös vientiin. Heiltähän tulikin juuri ihanat vegaaniset kookospohjaiset jäätelömaut, joita suosittelen lämpimästi maistamaan kunhan saat käsiisi! Tätä listaa voisikin jatkaa loputtomasti, sillä suomi on täynnä toinen toistaan ihanampia elintarvikkeita ja tuottajia, you name it!

Tämä postaus pohjautuu vuoden 2016 suomalaiselle elintarvikkeelle, puhtikauralle. Tämä kaurasta valmistettu erittäin hienoksi jauheeksi jauhettu tuote on hyvin monikäyttöinen ja sitä kaupitellaankin "voimajuomajauheena" treenijuomajauheiden hengessä. Toisaalta miksipä ei? Puhtikaurasta voi valmistaa veteen tai muuhun nesteeseen liuottamalla juomia, jotka toimivat treenijuomien tavoin. Tai miksei nyt vaikka sitten aamupalajuoman tavoin. Parempi puoliskoni vinkkasikin (kun olin itse niin tyhmä huomaamaan) että tuote on myös juuri treenijuomajauhehenkisessä purksisa, kun siinä vielä mainitaan erikseen moneenko annokseen siitä juomaa riittää. Ja se määrä on muuten 18 annosta.


En kuitenkaan tehnyt puhtikaurastani treenijuomaa, vaan aamupalaksi sopivan kulhosmoothien. Joudun häpeäkseni toteamaan, että tuon aiemman Suomi-pönkityksen jälkeen tässä smoothiekulhossa ei ole muuta kotimaista kuin puhtikaura ja kauramaito, mutta ehkä elämme tämän kanssa. Pakastimessa minulla kyllä on kasa itsepoimittuja mustikoita joten ei hätää!

Puhtikaura paksuntaa smoothien rakennetta kivasti, kunhan sitä ei käytä liikaa. Samalla smoothie tuntuu paljon ruokaisemmalta ja täyttävämmältä ja näin sopii juuri aamupalalle. Persimonien ihanan ihana sesonki on juuri käynnissä ja niitä saa kaupasta jopa alle euron kilohintaan, joten jos et ole vielä niitä hamstrannut, aloita se heti (tai ainakin minä jo aloitin). Niinpä siis puhtikaurasta ja persimoneista syntyy raikas ja värikäs smoothie joka sopii hyvin joulun odotteluun pienellä kanelilisällä.

Puhtikaura koristaa smoothieta myös hyvin, mutta suosittelen pientä varovaisuutta jauheen lusikallasyömisessä, sillä ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun olen vetäissyt tuon jauheen kitalakeen ja sitten onkin kiva yskänkohtaus tiedossa. Sama pätee kaakaojauheeseen. Joten jos et osaa koordinoida hengitystäsi ja syömistäsi oikein, kuten minä, kannattaa se koristejauhe sekoittaa turvallisesti smoothien sekaan ennen lusikoimista.

Persimonsmoothiekulho

2 annosta

2 persimonia (pari siivua koristeluun)
1 (jäinen) banaani
2 dl kauramaitoa
4 rkl puhtikauraa
½ tl kanelia

koristeluun persimoninsiivuja, puhtikauraa

Huuhtele persimonit hyvin. Paloittele persimonit (säästä pari siivua koristeluun) ja banaani tehosekoittimeen. Lisää loput aineksista ja surauta tasaiseksi smoothieksi. Annostele kulhoihin ja koristele.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget