Sokeriton punajuuriglögi

3. joulukuuta 2016


Lämmin juoma sopii talveen ja jouluun paremmin kuin hyvin. Glögin valmistus kotioloissa on helppoa. Punajuuresta ja omenasta valmistuu maukas glögi, johon ei tarvitse edes erikseen lisätä sokeria!


Talvisin pakkasten tultua on mukavaa laittaa lämpimät sukat jalkaan, käpertyä viltin alle ja ottaa kuppi lämmintä juotavaa viereen. Tällainen jäänäppi kuin minäkin olen, on mukava ulkoilun jälkeen pidellä lämmintä juomamukia käsissä ja fiilistellä ihan vain sillä hetkellä. Talvisin vahva tee tai glögi on mainio juomavaihtoehto ja juoman maistelun lisäksi myös sen nuuhkiminen on hauskaa! Jouluiset mausteet kun tuoksuvat niin ihanilta.


Glögi on perinteinen joulujuoma ja paljon erilaisia glögivaihtoehtoja on saatavilla kaupoissa. Usein näkee myös erilaisia glögiarvosteluja, joissa arvioidaan mikäs versio olisi tänävuonna parasta, vaikka purkkien reseptit taitavatkin pysyä kutakuinkin samana vuodesta toiseen. Toki ainahan tulee muutamia uusia glögimakuja markkinoille, kuten Lapin Marian revontuliglögi osoittautui varsin onnistuneeksi mauksi! Kyseinen glögi oli tehty mustikoista ja maustettu vaniljalla, en ollut ainakaan aiemmin sitä bongannut kaupoista.

Onko sinulla jotain suosikkiglögimakua tai -reseptiä?

Kotona jos hommaan valmisglögiä, useimmiten keitän sen kattilassa ja lisään kattilaan paljon erilaisia mausteita boostatakseni juoman makua vielä entisestään! Glögin valmistus on kuitenkin äärimmäisen helppoa kotona ja kun glögin vaivautuu tekemään itse, on se myös lisäaineetonta sekä sokeritonta.

Tein kotiglögin tälläkertaa punajuurista ja lisämauksi laitoin vielä omenaa. Punajuuri ja omena ovat luonnostaan aika makeita, joten ne eivät todellakaan tarvitse lisäkseen makeutusta vaan juoman makeudeksi riittää niiden luontaiset sokerit. Kyseessä siis ei periaatteessa ole sokeriton glögi, vaan enemmänkin juoma ilman lisättyä sokeria.

Glögiin voi keittovaiheessa lisätä oman mielensä mukaan jouluisia mausteita, olenkin siis reseptissä luetellut vain omat suosikkimausteeni, mutta lisää ihmessä anista, lakritsijuurta tai vaikka kardemummaa jos siltä tuntuu!

Reseptissä glögin valmistuksessa jää yli punajuuri-omenasosetta, kun glögin siivilöi hyvin. Kyseisen ylijäämäsoseen voi käyttää mainiosti vaikka smoothieen tai puuron kuorrutteena, jolloin saat minimoitua ruokahävikin ja häydynnettyä kaikki raaka-aineet. 

Kannattaa ihmeessä kokeilla glögin valmistusta kotona, se on yllättävän helppoa ja nopeaa!


Punajuuriglögi

4 annosta

2 isoa punajuurta (noin 200g)
2 omenaa
1 kanelitanko*
5 kokonaista neilikkaa*
1 tl inkiväärimurskaa tai jauhettua inkivääriä*
1 tl pomeranssinkuorta*
2 rkl sitruunamehua

*Voit myös korvata osan tai kaikki mausteista jauhetulla versioilla tai 2-3 rkl piparkakkumausteella


Kypsennä punajuuret esim keittämällä noin 30 minuuttia kuorineen (riippuen punajuurien koosta).

Pilko kypsät punajuuret, ja pestyt omenat tehosekoittimeen, lisää noin 6-7 dl vettä ja soseuta tasaiseksi massaksi. Laita seos kattilaan ja kuumenna. Lisää mausteet ja keitä muutamia minuutteja. Jos nestettä haihtuu kovasti, lisää kattilaan vettä. Tilavuus tulisi olla reilu 8 dl. Lisää lopuksi sitruunamehu.

Kaada seos tiheän siivilän tai tiiviin harson läpi kulhoon, jolloin saat kasvissoseen erotettua. Voit tarvittaessa siivilöidä seoksen pariin otteeseen. Käytä syntynyt kasvisseos esim smoothieen tai puuroon.

Tarjoile glögi lämpimänä manteleiden ja rusinoiden kanssa.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget