Joulugranola

1. joulukuuta 2016


Joulumausteita, pähkinöitä, kuivattuja karpaloita, niistä on joulumaut tehty. Jouluisesti maustettu granola sopii loistavasti joulun odotukseen ja miksei talveen ylipäätään! Granola kelpaa myös vaikka lahjaksi ystävälle.

 
Nyt ollaan jo niin lähellä joulua, että voi turvallisesti laittaa reseptin nimeen etuliitteen "joulu". Vai mitä? Mielestäni paras juttu joulussa on nimenomaan se odotus. Jouluiset tuoksut, valot pimeneneviin iltoihin, kynttilät ja tietysti se hyvä ruoka. Jouluherkkujenhan ei tarvitse olla vain kanelia, neilikkaa ja sokeria, ei ei. Vaan kouluherkut voivat oikeasti olla terveellisiä!

Mikä on sitten terveellisten jouluherkkujen salaisuus? Jos sanon, että niissä ei ole salaisuutta, kelpaako vastaus? No okei, salaisuus on ne mausteet. Sokerihan on vain yksi maku muiden joukossa, ja koska se on tuttu ja turvallinen, sekä lisää nopeasti hyvänolontunnetta, se on se helppo maku johon takertua. Niinsanotun sokerin puuttumisen voi unohtaa, kunhan muut maut ovat kohdillaan. Jouluna on siis se hyvä puoli, että jokainen osaa kylmiltään luetella pitkän rivin erilaisia jouluisia mausteita. Joten hyvät ihmiset, käyttäkää näitä ihania mausteita sellaisenaan!

Kun oikeat maut peittää sokerilla, ei oikeastaan maista niitä itse mausteita. Oletteko koittaneet koskaan laittaa riisipuuron päälle vain kanelia ilman sokeria? Tai syödä tuoreita karpaloita sellaisenaan ilman kinuskia tai sokerointia? Esimerkkejä riittää vaikka kuinka paljon, jolloin mielikuva jostain tuotteesta on hyvin vääristynyt sokerin johdosta. Tällöin se oikea, autenttinen maku saattaakin yllättää ja yhtäkkiä ei pidetäkään siitä omasta suosikkimaustaan.


Sokerin määrän vähentämiseksi voikin siis kokeilla ainakin yhtä keinoa. Eli useita erilaisia makuja ja mausteita yhdessä. Joulun aikaan mausteita voikin käyttää surutta, ja yhdistää ne sitten johonkin tuttuun ja turvalliseen. Tämän granolan tapauksessa kaurahiutaleisiin ja pähkinöihin. Lisäksi sitten jotain jo sellaisenaan makeaa ja hyvän makuista, eli omenasosetta. Omenoissakin toki on sokeria jo itsessään, mutta sokeri on niissä kuitenkin luonnollisessa muodossa, sekä sen ohessa on paljon muitakin ravintoaineita. 

Kun sitten on useita hyviä makuja kasassa, niistä saadaan mukava tasapainoinen kokonaisuus, josta sitä runsaan sokerimäärän puuttumista ei sitten huomaakaan. Granola mielletään usein epäterveelliseksi sokeripommiksi, jota pitäisi välttää viimeiseen asti. Hennon kuitenkin väittää, että tämä granola tekee poikkeuksen. Tässä granolassa on käytetty täysjyväkauraa, pähkinöitä, ja sokerin määrä on maltillinen, eikä valkoista sokeria ole sitten lainkaan. Kuivatut karpalotkin kun hommaa ananas- tai omenamehulla makeutettuina, ellei makeuttamattomiin pääse käsiksi, niin on tilanne parempi kuin sokeroituja karpaloita käytettäess. Lue siis pakkausselosteet!


Sitten voidaankin miettiä, että onko joulu oikea aika saarnata terveellisemmistä valinnoista ja sokerinkäytön vähentämisestä? Mielestäni on. Kun jokapäiväisessä elämässä tekee pieniä parempia valintoja, ei tarvitse tehdä mitään ihmeellisiä elämänmuutoksia terveellisten elämäntapojen eteen vaan yhtäkkiä huomaakin, että ruokavalio onkin parempaan päin. Älä siis haikaile sokerin vähentämisessä, kuitujen lisäämisessä tai muiden ruokavalioongelmia perään, kun voit tehdä muutoksen jo nyt heti. Toki totutteleminen vie hieman aikaa, mutta pienillä askelilla! Nyt on siis juuri oikea hetki. Löydät vielä ihan uusia makuja joista oikeasti pidät.

Tähän onkin sitten hyvä päättää tämänkertainen saarna ja sanoa pari sanaa tästä granolasta. Halusin jotain jouluista rouskutettavaa aamupalalle, joten granola oli hyvä vaihtoehto siihen. Aiemmin blogiin onkin tullut syysgranolan ja kurkumagranolan ohjeet. Nyt on siis jouluisetkin maut purkissa! Ja mikä parasta, granolaa voi purkittaa kätevästi nätissä lasipurkissa lahjaksi kaverille, vinkkinä näin joulukuussa!

Tämä granola onnistui niin hyvin, että kun odottelin sen jäähtymistä kuvauksia varten, oli pannulta käynyt allekirjoittaneen lisäksi syömässä kaikki perheenjäsenet useamman kerran. Onneksi kuvausta varten kuitenkin säilyi tarpeellinen määrä tätä herkkua. Täytyy siis myöntää, että varsin onnistunut herkku kun se syötiin käytännössä ennen valmistumista jo! Lisäplussana vielä mainittakoon asunnossa leijaillut ihana jouluinen tuoksu paiston jälkeen.


Joulugranola

1 uunipannullinen

Kuivat raaka-aineet
5 dl kaurahiutaleita (glut. tarv.)
1 dl kuivattuja karpaloita (makeutettu omena/ananasmehulla tai makeuttamaton)
1 dl manteleita
½ dl pekaanipähkinöitä
1 rkl kookossokeria
1 lusikankärjellinen vaniljaa
1 rkl kanelia*
2 tl pomeranssinkuorijauhetta*
1 tl inkiväärijauhjetta*
1 tl maustepippuria*
1 tl neilikkaa*

Märät raaka-aineet
½ dl rypsi-/kookos-/oliiviöljyä
3 rkl vaahterasiirappia
1 dl makeuttamatonta omenasosetta

*Voit korvata 2-3 rkl piparkakkumausteella


Sekoita kuivat raaka-aineet keskenään kulhossa. Sekoita sitten märät aineet ensin keskenään ja kaada sitten kuiviin aineksiin ja sekoita hyvin, että kaikki kaurahiutaleet maustuvat.

Paista granolaa 150 asteisessa uunissa 25-35 minuuttia, kunnes rapeaa. Anna jäähtyä ja säilytä tiiviissä purkissa. Säilyy huoneenlämmössä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget