Terveelliset mokkamuffinssit bataatista

5. tammikuuta 2017


Suklaa ja kahvi muodostaa ihanan makuparin muffinsseihin. Terveellisen näistä muffinsseista tekee taikinassa käytetty bataattisose, joka tekee taikinasta samalla täyteläisen ja mehukkaan.


Tiedättekö sen tunteen, kun on lukenut jonkin hyvän kirjan tai katsonut hyvän sarjan loppuun? Se sellainen tyhjä olo, niinkuin millään ei olisi enää merkitystä ja et tiedä mitä oikein tekisit elämälläsi enää. Olen kokenut tuon olon tässä viimeisen parin viikon aikana useammankin kertaa, kun olen lukenut loppuun useita kirjoja näin loman aikana. Kun sitten on kerännyt itsensä kasaan edellisen kirjan jälkeen, ja lukenut seuraavan ja saanut sen päätökseen, ollaankin jo samassa pisteessä. Turhauttavaa eikö? Mutta silti sitä aina ottaa uuden kirjan ja aloittaa tuon katkeran tapahtumaketjun aina uudelleen.

Kirjat ovat vähän kuin hyvä kahvi, keität kupillisen tai pannullisen, saat sen loppuun, jää pieni haikeus ja aloitat alusta. Sama rutiini toistuu päivä toisensa jälkeen, eikä siihen kahviin ikinä kyllästy. Kahvi onkin suomalaisessa leivontakulttuurissa keskeisessä osassa siinä missä kahvinjuontikulttuuri Suomessa ylipäätään. Mokkapalat ovat ehkä se tavallisin leivonnainen mitä varmaan jokainen meistä on jossain vaiheessa tehnyt. Niitä myydään ja ostetaan erilaisissa myyjäistapahtumissa, valmistetaan kun ei tiedetä mitä muuta tehdä. Ja kehitellään aina uusia erilaisia versioita, toinen toistaan parempia. 


Kahvi on meille suomalaisille pyhä asia. 

Sen pitää olla juuri oikeanlaista, mielellään vahvaa. Se ei saa olla jäähtynyttä, pannussaseissyttä tai liian laihaa. Mielellään sen tulisi olla keitetty vielä luottolaitteella, nimittäin Moccamasterilla. 

Tai sitten nokipannulla, sehän sitä ainoaa ja oikeaa on. 

Toisaalta kuitenkin joidenkin mielestä kahvissa ei missään nimessä saa olla maitoa, ja toisaalta siellä juuri sitä pitäisi olla. Lopulta kuitenkin jokaisen tuttavapiiristä löytyy se yksi kahvihifistelijä, joka keittää kahvinsa hienoilla laitteilla, punnitsee kahvinporot vaa'alla ja tarkkailee lämpötilaa tarkasti. Meitä on siis moneen lähtöön.

Kahvia ei siis saa irti suomalaisista vaikka yrittäisi. Toki aina pitää löytyä poikkeuksia ja niitäkin suomalaisia on, jotka eivät kahvista niin piittaa. Eli mikä on sitten se oikea totuus? Kahvia vai ei kahvia. Sitä tuskin kukaan tietää. Miten sä saunit kahvis?



Kahvi sopii moniin leivonnaisiin, jos kahvia ei käytä ihan juomana, on pikakahvi toinen hyvä vaihtoehto saada kahvinen maku herkkuihin. Leivonnaisten lisäksi kahvi toimii ihanasti pannukakuissa ja vohveleissa. Tälläkertaa tein kuitenkin pikakahvilla maustettuja muffinsseja.

Tammikuu on monilla kevennyksen aikaa, tai otetaan osaa vegaanihaasteeseen! Vegaanius ei suinkaan tarkoita herkuista luopumista, päinvastoin, niitä kyllä riittää vegaanisinakin versioina vaikka kananmuna ja kerma eivät olisikaan käytössä.

Näissä muffinsseissa yhdistyy siis sekä terveellisyys että vegaanisuus. Kasvissoseet ovat helppo keino keventää leivonnaisia niin rasvan kuin sokerinkin osalta. Samalla ne tuovat hyvää rakennetta ja mehevyyttä. Bataatti on luonnostaan jo makea ja sisältää tärkkelystä, joten se on oikein toimiva leivonnaisten pohjalla. Bataatista tulee kuitenkin oranssihtava väri leivonnaisiin, joten jos sitä ei halua, on suklaa tai kaakaojauhe kätevä keino piilottaa bataatin läsnäolo leivonnaisissa!




Suklaiset kahvimuffinssit

12 muffinssia

3 dl bataattisosetta
2½ dl macadamiajuomaa tai muuta kasvimaitoa
2 rkl pikakahvijauhetta
½ dl öljyä
4 dl kaurajauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 dl kookossokeria
½ tl kanelia
1 lusikankärjellinen vaniljaa
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
ripaus suolaa

mantelilastuja tai pähkinärouhetta koristeluun


Valmista bataattisose kypsentämällä noin 400 g bataattia esim keittämällä paloina noin 15 minuuttia. Soseuta sileäksi sauvasekoittimella tai perunatömpällä.

Sekoita bataattisoseeseen kasvimaito, pikakahvijauhe ja öljy. Sekoita kunnes kahvi on liuennut. Lisää taikinaan loput kuivat aineet ja kääntele sekaisin. Älä vaivaa liikaa.

Lusikoi taikina muffinssivuokiin 2/3 täyteen. Ripottele päälle mantelilastuja tai pähkinärouhetta. Paista muffinsseja 200 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia, kunnes hammastikku tulee kuivana ulos. Jos muffinssivuokasi ovat hieman suurempia, paistoaika on pidempi.

Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget