Vegeä 30 minuutissa OSA 1: Intialainen dahl eli linssimuhennos

11. tammikuuta 2017


Intialainen dahl on helppoa nopeaa ja halpaa ruokaa! Tässä pikaversiossa muhennos valmistuu alle puolessa tunnissa ja on täyttävää. Suurin osa aineksista löytyy jopa suoraan kaapista.


Tammikuu on intoa täynnä, onko sitä hehkutettu jo tarpeeksi? Toivottavasti ei tursua vielä korvista ulos, sillä mulla on sulle loistavia uutisia!

Paremman tammikuun ja vegaanihaasteen kunniaksi järjestän blogissa (yllätysyllätys) tammikuun aikana reseptisarjan. Sarjassa julkaisen vegaanisia ruokaohjeita, jotka valmistuvat alle 30 minuutissa ja ovat edullisia! Kasvisruuan ei siis tarvitse olla mitenkään erityisen työlästä tai kallista. 

Päinvastoin, kasvisruoka tulee pitkässä juoksussa paljon edullisemmaksi, kunhan ruokaa laittaa kotona ja käyttää runsaasti kasviksia. Vaikka ostoskorissa kasvimaito tuntuukin aika tyyriiltä vaihtoehdolta, saa pavuilla, linsseillä ja soijatuotteilla kevennettyä laskua toisesta päästä huomattavasti. 


Linssimuhennos on monille tuttu ruoka, mutta se jää helposti tylsän mauttomaksi. Kasvisruuan kun ei tarvitse olla lainkaan mautonta, hajutonta ja väritöntä, panostetaan tälläkertaa maustamiseen hieman enemmän!

Apu täydellisiin mausteyhdistelmiin löytyy intialaisesta keittiöstä, jossa dahl eli linssi tai siitä tehty ruoka, on tavallista purtavaa. Dahlille löytyi ties montako eri kirjotusmuotoa, joten en nyt enää ole ihan varma pitäisikö se kirjoittaa daal, dahl, dhal vai lada vai dal. 

Dahleihin löytyy netistä lukuisia variaatioita, mutta yhteistä suurimmalle osalle oli sipulit, chili, tuore inkivääri ja vaihtelevissa määrin mausteet kuten kumina, jeera, kurkuma, cayennepippuri ja korianteri. Vaihtoehtoja siis riittää. Käytin tässä versiossa mausteita, joita löytyi valmiina kaapistani, ei se niin nuukaa ole! 

Muhennoksesta tulikin sitten todella täyttävä ja juuri sopivasti lämmittävä ruoka! Muhennosta voisi toki syödä ihan vain sellaisenaankin, mutta kun lisukkeena tarjoilee riisiä tai jotain muuta vastaavaa, sai ruuasta mukavan täyttävän. Käytä siis mielikuvitusta ja kaavi muhennoksen loput kattilasta leipäpalaan (kuten allekirjoittanut teki) ja nauti viimeiseen pisaraan asti!


Helppo linssimuhennos

4 annosta

1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
4 cm pätkä inkivääriä
2 tl kuminansiemeniä
1 rkl kurkumaa
4 dl punaisia linssejä
7-9 dl vettä
1 punainen paprika
1 rkl curryjauhetta
2 tl cayennepippuria
2 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa

öljyä paistamiseen
tarjoiluun riisiä, hirssiä, couscousia tms.

Kuori ja pilko sipulit ja inkivääri. Laita ne, kuminansiemenet ja kurkuma pannulle paahtumaan öljyssä. Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää pannulle linssit ja 7 dl vettä. Pilko odotellessa paprika pieneksi. Kun vesi kiehuu lisää paprika ja loput aineksista ja lisää vettä jos sitä on imeytynyt paljon. Pienennä lämpöä ja anna hautua 15-20 minuuttia kannen alla.

Tarjoile sellaisenaan tai lisäkeriisin, hirssin, couscousin, kvinoan tms. kanssa.


6 kommenttia :

  1. Laitetaanko ensin 5dl vettä ja sit myöhemmin vielä 2-4dl?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tarkkaavaisuudesta!

      Tuo 5 dl oli painovirhe, joten korjasin sen nyt oikeaksi 7 dl:ksi. Eli alussa 4 dl linssejä ja 7 dl vettä. Tämän jälkeen jos linssit imevät kovin paljon vettä, sitä voi lisätä sen 1-2 dl jos tarpeellista.

      Poista
  2. Toimiva resepti, Suosin itse vastaavissa resepteissä chana daalia eli keltaista linssiä. Se pysyy ehkä hiukan paremmin muodossaan kuin punainen tuntuu rikkoutuvan kovin helposti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      En oo itseasiassa kokeillutkaan keltaisia linssejä! Ollut lähinnä käytössä vain punaisia ja vihreitä, niitä nyt varmaan yleisimmin löytyykin peruskaupoista. Mustia olen muutamaan otteeseen pohdiskellut kaupassa, mutta vielä en ole ostanut :D

      Tykkäsin itse oikeastaan siitä, että niiden linssien rakenne hajosi, että siitä tuli sellainen kunnon paksu muhennos!

      Poista
  3. Oi, näyttää hyvältä! Olipas muutenkin kiva blogilöytö! Olen miettinyt monesti, että olisi kiva oppia tekemään kasvisruokiakin ja vegaaniruoat sopivat meille enemmän kuin hyvin, kun perheestä löytyy sekä maito- että kananmuna-allergikko! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Veera!

      Ihanaa, että löysit tiesi blogiini ja kommentoitkin! Hienoa, että kasvisruoat kiinnostavat. Oon itse huomannut että vegaaniruuissa on juuri se hyvä, että ei tarvi miettiä esimerkiksi laktoosi-intoleranssia, jota meidän perheessä on aika monella! Eikä tarvitse sitten aina kysellä että onko tässä nyt sitä ja tätä vai ei, vaan se on selvä peli :) Toivottavasti löydät blogistani hyviä reseptejä!

      Mukavaa illanjatkoa sulle!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget