Lakumanna

15. tammikuuta 2017


Mannapuuroon saa uusia jännittäviä makuja lakritsilla. Lakumanna on maukas herkku, joka sopii välipalaksi tai jälkiruuaksi. Täyteläisyyttä annokseen tuo cashewkerma.


Nyt tammikuuhun tarvitaan myös hieman herkutteluakin, pidetään se kuitenkin vähän terveellisemmällä linjalla, niin ei tule niin huono omatunto!

Mannapuuro tuntuu olevan monien suosikkiherkku lapsuudesta, etenkin suklaisena versiona. Olen myös kuullut monien aikuistenkin sanovan, että mannapuuro on hyvää, mutta muista puuroista he eivät niin piittaa. Tällaisen puurofanin, kuten minäkin olen, on joskus hieman vaikeaa ymmärtää tuota en-niin-pidä-puurosta kommenttia. Toisaalta, jokainen lopulta tavallaan. 

Mannapuuro on jännittävä puurotyyppi senkin takia, että sen rakenne on aina silkkisen pehmeä ja kylmetessään se jämähtää jopa hyytelömäiseksi. Suklainen mannapuuro, eli suklaapuuro onkin tuttu juttu, mutta lakupuuro onkin ihan omaa luokkaansa. Lakritsi menee mun lautasella oikeastaan minkä tahansa kanssa, joten miksei myös mannapuurossa? Pitää kyllä sanoa, että melkein ärisin tämän lakumannakattilan äärellä kun ajattelinkin, että se pitäisi jonkun kanssa jakaa.


Lakritsijuuri on kätevä mauste keittiössä, mutta tälläkertaa käytin lakritsimakuna ihan oikeaa lakritsia. SunSpeltillä on ihan ihanaa speltistä tehtyä lakua, joka on rakenteeltaan hieman karkeampaa kuin perinteiset lakritsit. Spelttilakut on makeutettu kookospalmusokerilla ja sokerijuurikassiirapilla. Mielestäni nämä lakut eivät ole ihan niin makeita mitä perinteiset Pandat tai vastaavat. Siksipä ne sopivat oikein hyvin jälkkärin pohjaksi.

Jos olet kuitenkin suuri lakufani, voi lakritsimakua lisätä vielä entisestään sujauttamalla loppuvaiheessa sekaan vielä ihan lakritsijuurijauhettakin. Puuro kuitenkin maistuu kunnolla lakuiselta myös ilmankin lakritsijuurta.

Lakritsin makua tasoittamaan mannan pariksi sopii täyteläinen cashewkerma, joka valmistuu helposti liotetuista casheweista ja mauksi riittää vanilja. Liotetuista casheweista kerma syntyy huomattavasti helpommin vähemmänkin tehokkaalla laitteella ja joidenkin mielestä kerman maku on tuolloin intensiivisempi. Tapaan kuitenkin itse liottaa pähkinöitäni etukäteen jauhamisvaiheen nopeuttamiseksi. Joten jos et jaksa liotella pähkinöitäsi, ei hätiä, onnistuu ilmankin!



Lakumanna

4-6 annosta

3 dl kookosriisijuomaa (tai muuta kasvimaitoa)
4 dl vettä
1 pss spelttilakua (100g, SunSpelt)*
1½ dl täysjyväspelttimannaa (SunSpelt)
(2 tl lakritsijuurijauhetta)

Cashewkerma
½ dl cashewpähkinöitä
½ dl vettä
1 tl vaniljauutetta

koristeluun pakastekuivattuja vadelmia


(Laita cashewpähkinät likoon vähintään pariksi tunniksi.)

Laita kookosjuoma ja vesi kasariin kiehumaan. Pilko lakupaloja hieman pienemmiksi. Laita lakut kasariin nesteeseen ja keittele 10-15 minuuttia, että lakujen rakenne hieman pehmenee. Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi.  Lisää mannasuurimot yhtäaikaisesti sekoittaen, poista kasari levyltä ja jätä hautumaan. Siirrä puuro kulhoon ja nosta jääkaappiin jäähtymään noin puoleksi tai pitemmäksikin aikaa.

Laita liotetut cashewpähkinät, vesi ja vaniljauute tehosekoittimeen tai surauta tasaiseksi  massaksi sauvasekoittimella. Nosta jääkaappiin odottamaan.
Vatkaa jäähtynytta puuroa sähkövatkaimella, että se kuohkeutuu. Lisää halutessasi lisälakritsisuutta 2 tl lakritsijuurijauhetta.

Annostele lakumannaa ja cashewkermaa annoskulhoihin. Ripottele päälle murskattuja pakastekuivattuja vadelmia.


*SunSpeltillä on spelttilakua myynnissä sekä pusseissa, että patukoina. Jos et löydä kaupasta pussia, voit korvata sen kolmella spelttilakupatukalla! SunSpeltin spelttilakua löytyy hyvin varustelluista marketeista ym. sekä lähituotteita myyvistä tai ekokaupoista.

2 kommenttia :

  1. Kiva resepti, eikös tuo spelttilaku ole patukka eikä pussi? ainakin ite muistelen näin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      SunSpeltiltä alunperin spelttilaku tuli myyntiin noissa 100g pusseissa (sellainen keltainen). Mutta nyt viimeisen vuoden(?) aikana on tullut myös patukoita myyntiin. Sama tavara kyseessä, joten ei oo väliä käyttääko pussillisen vai 3 patukkaa :) Voisin kyllä lisätä maininnan tästä!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget