Paahdetut bataatit hummuksella

1. tammikuuta 2017


Paahdetut bataatit ovat ihanaa herkkua sellaisenaan, mutta kun ne tarjoilee maukkaan hummuksen kanssa ne ovat vielä parempia! Hummukseen saa hieman vaihtelua lisäämällä sekaan aurinkokuivattuja tomaatteja.


Hei ja mukavaa alkanutta vuotta!

Tammikuussa onkin tiedossa paljon uusia juttuja ja paljon uusia lupauksia. Teitkö sä jotain uudenvuoden lupausta? Pitää kyllä myöntää, että mä en tehnyt. Olisi ehkä voinut, mutta toisaalta ajattelumaailmaani ei kuulu erilliset hetket, jolloin päättää jotain tapahtuvan. Vaan uskon enemmänkin siihen, että jos muutokseen on aihetta, sen voi tehdä koska tahansa. Toki ymmärrän miksi jotkut tarvitsevat esimerkiksi sen uuden vuodenlupauksen pönkittämään päätöksen aloitusta. Siinä ei ole mitään väärää, päinvasotin.

Nyt tammikuussa puhuttaa kovasti vegaanihaaste, joka kannustaa ihmisiä kokeilemaan vegaanisia ruokia tai koko ruokavaliota. Tärkeästä asiasta on toki kyse ekologisuuden ja eettisyyden vuoksi, joten kannattaa suoda edes ajatus asialle, jos se ei ole aiemmin tullut mieleen. Vegaaninen ruokavalio ei tarkoita oikeasti mitään itsensä tiukullelaittamista ja nälkää, ei tosiaankaan. Vegaaninen ruokavalio tarkoittaa erilaisia valintoja ja sitä, että pitää hieman tarkemmin miettiä mitä suuhunsa pistää. Nykyään ei edes tarvi välttämättä itse laittaa ruokaansa, sillä kaupassa on jo vegaanisia valmisruokia ja ravintolat/kahvilat tarjoilevat vegaaniruokaa yllättävän kattavasti!


Vegaanisessa ruokavaliossa ei siis tarvi jäädä käytännössä mistään paitsi. "Muutakuin lihasta ja juustosta jajaja...." Jos lähtee ajattelemaan vegeruokia siltä kannalta, mitä kaikkea pitää jättää pois omasta suosikkilihajuustosoossista, niin tottakai siinä jää ruoka vähän köyhäksi. Mulla kesti aikoinaan jonkinaikaa hoksata tuo, että kasvissyönnin ei tarvitse korvata lihatuotteita suoraan vaan kasvisruoka voi olla oikeasti ihan erilaista. Muistan vielä hyvin ajan kun kasvisgratiinin syöminen pääruokana ei tullut kuuloonkaan, sillä lisäkehän se oli. Kun asioita tarkastelee hieman eri vinkkelistä, niin uusia vaihtoehtoja yllättäen löytyykin. Jätä siis ajatukset lihattomasta ja juustottomasta vegaanisesta lihajuustosoossista sikseen ja valmista vegaaninen soosisi ihan vegaanisena soosina ilman ajatusta siitä, mitä siitä jää pois. Vaihtoehtoja on paljon, usko pois!

Jos siis vegaaninen ruoka kiinnostaa, niin mistä kannattaa lähteä liikkeelle? Usein sanotaan, että omien suosikkiruokien muuttaminen vegaaniseksi on hyvä keino. Esimerkiksi makaronilaatikko soijarouheesta tai nakkikastike vegenakeista. Itse koen tuon alkuvaiheessa hieman itsensä huijaamiseksi ja sitten jää vain haikailemaan niitä alkuperäisiä makuja. Mulle helpompi vaihtoehto on ollut kokeilla erilaisia kasvisruokia ihan omina juttuinaan. Kuten vaikka tuo aiempi gratiiniesimerkki. Omia suosikkikasviksia gratiiniin, kaurakermasta ja kukkakaalista hyvä juustokastike ja se on siinä. Tai sitten erilaiset wokit ja nuudeliruuat ovat tosi käteviä, niihin saa tuttuja makuja vaikka nuudeleista ja lisäksi paljon kasviksia. Ei siis mitään ihmeellistä vaan ihan tavallista ruokaa. 

Proteiininsaanti puhuttaa usein, mutta monipuolisella ruokavaliolla sekään ei muodostu ongelmaksi. Täysjyväviljoista, palkokasveista, siemenistä, pähkinöistä ja monista muista tuotteista saa hyvin kasattua päivän proteiinitarpeen täyteen. Jos siis syöt puuroa tai ruisleivän, saat jo niistä proteiineja (ja paljon muitakin olennaisia ravintoaineita!) joten viljatuotteita ei tule vähätellä. Ruoassa puolestaan proteiineja tulee hyvin esimerkiksi tofusta, pavuista, kvinoasta tai prosessoiduista tuotteista kuten soijanakesita ja nyhtökaurasta ja muista valmisteista. Tässäkin tapauksessa, vaihtoehtoja löytyy!


Tammikuun ruokailut on mukava aloittaa hieman kevyemmällä pohjalla, joten erilaisia kasviksia hyödyntämällä annos jää kevyeksi, mutta täyttäväksi. Bataatti on pitkäaikainen suosikkini ja viimeaikoina olenkin popsinut paahdettua bataattia harva se kerta. Kaupoissa on ollut myynnissä myös ihanan pienikokoisia (ja vielä kotimaisia) bataatteja, joten niistä tuli erityisen herkullisia uunibataatteja. Tämä ohje onnistuu kuitenkin oikein hyvin myös isommista bataateista! 

Makeille ja paahteisille bataateille kaveriksi sopii maukas hummus. Perinteisestä hummuksesta poiketen, tälläkertaa mukana on aurinkokuivattua tomaattia, joka tuo oman hyvän makunsa bataattien rinnalle. Rapsakkuutta lisää sitten ihanat idut, joten vegeruokaa ilman että annos olisi erikseen sellaiseksi kyhätty!


Paahdetut bataatit hummuksella

2 annosta

Paahdetut bataatit
500 g bataattia
1 rkl oliiviöljyä
1 tl valkosipulijauhetta
½ tl mustapippuria
ripaus suolaa

Aurinkokuivattu tomaatti hummus
1 tlk kikherneitä + liemi
2 valkosipulinkynttä
6 aurinkokuivattua tomaattia
2 rkl tahinia
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa

tarjoiluun Silmusalaattia

Harjaa bataatti puhtaaksi tai vaihtoehtoisesti kuori. Laita bataatti noin sentin siivuiksi uunipannulle. Jos käyttämäsi bataatit ovat kovin pieniä, puolitus riittää. Pirskota oliiviöljyä bataateille ja ripottele mausteet.

Paahda bataatteja 225 asteisessa uunissa 10-20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä haarukalla kokeiltaessa.

Laita kikherneet liemineen mikronkestävään astiaan ja mikrota muutama minuutti. Laita kikherneet, kuoritut valkosipulinkynnet, valutetut aurinkokuivatut tomaatit ja loput aineksista tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi massaksi.

Tarjoile bataatit lämpimänä tahinin ja itujen kanssa


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget