Harissatempe kulhossa

12. heinäkuuta 2017


Helppo kulhoruoka saa makua harissalla maustetusta tempestä. Mausteisuutta taittamaan pohjana toimiikin kookosmaidolla maustettu riisi.


Tempe, eli fermentoiduista soijapavuista tehty hieman tofua muistuttava tuote, puhuttaa nyt kovasti. Minun ja peilikuvani keskusteluissa lähinnä aiheuttaa väittelyä siitä, miksen osta sitä useammin. Mutta näin yleisemmällä tasolla Suomessa tempeä rupeaa vihdoinkin olemaan paremmin kauppojen valikoimissa! Innostuin viimekesänä Indonesialaisesta tempestä, jota löysin Vegekaupasta. Tuo kyseinen tempe on ihan älyttömän hyvää, ja sitä käytin tässäkin ruuassa. Samaista tofua saa nykyään myös joistain marketeistakin, toivonmukaan saatavuus tulee parantumaan entisestään! Jännityksellä odotamme myös Jalotofun tempeä.


Mutta miksi siis tempeä? Sen maku ja rakenne on ihan omaa luokkaansa kuin tofussa. Jos olet ikinä maistanut hapankaalia, tiedät siinä olevan pienen makean vivahteen happamuuden rinnalla. Tempessä on juuri tuo happaman ja makean yhdistelmä. Tempessä on hyvä purutuntuma, sillä se tehdään kokonaisista soijapavuista, ja siksi se sopiikin hyvin tuomaan rakennettakin ruokaan.

Fermentoidut ruuat ovat huomattavasti vatsaystävällisempiä, kuin fermentoimattomat kaverinsa. Fermentoinnissa, suomalaisittain hapattamisessa, ruoka sisältää suolistolle hyödyllisiä mikrobeita, jotka auttavat suoliston toimintaa. Eli sen sijaan, että syöt mahaoireisiin maitohappobakteerivalmisteita, lusikoi suuhun hapankaalia tai tempeä. Hoitaa saman asian! Hapattamalla soijapapujen ravintosisältö on myös paremmin elimistölle hyödynnettävässä muodossa.


Nyt kun tiedät kaiken olennaisen tempestä, hihkut varmaan jo suorastaan miten jännittävältä se kuulostaa... Ehkä olisi parempi vain hehkuttaa sen hyvää makua eikä koostumusta mikroeliötasolla! Suosittelen kuitenkin ehdottomasti tutustumaan tempeen, sillä sen ihana maku yllättää minutkin aina kerta toisensa jälkeen.

Harissa tuo tempeen mukavasti mausteisuutta ja oikeastaan tuntuu, että harissa ja tempe on tarkoitettu syötäväksi yhdessä. Ihan mahtava kombo! Samalla mausteisuuden kaveriksi sopii jokin pehmeän makuinen, nimittäin kookosmaidolla maustettu riisi. Olen innostunut möys kookosriisistä, ja täällä se valmistuukin näppärästi riisinkeittimessä kookosmaito osana keitinvettä, mutta kattilaversiossa kookosmaito kannattaa lisätä vasta lopuksi ettei kaikki maku häviä keitinveden mukana.

Eipä kulhoruoka kaipaakaan sitten enää kuin kaikki kesän ihanat tuoreet kasvikset! Kotimaisten kasvisten ihanaa huumaa kun nyt eletään.


Harissatempe kulhossa

4 annosta

Kookosriisi
3 dl (täysjyvä)jasmiiniriisiä
2 dl kookosmaitoa
suolaa

Harissatempe
2 rkl seesamiöljyä
2 valkosipulinkynttä
200 g tempeä
200 g tuoreita sieniä
2 rkl (vähäsuolaista) soijakastiketta
2 tl harissaa
1-2 rkl tahinia

Lisäksi
porkkanaa
broccolinia
kirsikkatomaatteja
muuta ihanaa tuoretta


Laita riisi keittymään paketin ohjeen mukaan.

Riisin keittyessä valmistele muut ainekset. Pilko valkosipuli ja laita paistumaan seesamiöljyyn. Paloittele tempe ja sienet sopivan kokoisiksi paloiksi ja laita pannulle paistumaan. Kun sienet ovat paistuneet ja tempe saanut väriä, lisää pannulle soijakastike, harissa ja tahini, paista hetki ja nosta pois levyltä.

Paloittele kasvikset sopivan kokoisiksi paloiksi. Paista ne halutessasi pannulla, mutta voi tarjoilla myös raakana.

Sekoita kypsään riisiin kookosmaito ja kuumenna sen verran, että kookosmaito imeytyy.

Kasaa annokset. Laita riisi pohjimmaiseksi ja päälle tempeä ja kasviksia.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget