Helpot muurinpohjaletut

8. heinäkuuta 2017


Muurinpohjalettutaikina nousee aivan uudelle tasolle kun lisäät siihen pähkinäjauhetta. Taikina pysyy kasassa ilman kananmunaakin, jolloin lätyt ovat myös vegaanisia.


Harvaa asiaa odotan kesässä niin kovasti kuin muurinpohjan käyttöä. Se on vain jotain niin kesäistä ja mieltä lämmittävää, että sitä odottaa täysillä! Valurautaisen muurinpohjapannun käyttöönotto vaatiikin hieman vippaskonsteja, tai sanottakoon lättyskonsteja. Nimittäin valurauta kuivahtaa herkästi käyttämättömänä.

Ensimmäisenä valurautapannu otetaankin ja öljytään kunnolla. Mutta itse käyttöönotto tapahuu meillä aina paistamalla lättyjä. Lätyt valmistavatkin valurautapannun juuri sopivasti kesän koitoksia varten, sillä mikä olisi sen parempaa kuin runsaassa öljyssä paistetut ihanan rapean pitsireunaiset lätyt? Tuskin mikään. Paitsi ehkä iso kasa niitä lättyjä!


Kun muurinpohjalättyjä tekee, niitä täytyy olla paljon. Ensimmäiset reikaleena pannusta irti saadut palathan syödään jo heti sellaisenaan. Ensin palaa sormet, sitten suu, mutta se on niin hyvää ja juuri asian ytimessä. Mulle tuo muurinpohjalättyjen ensipaisto onkin sellainen oma pieni riitti, jonka haluan joka vuosi tehdä. Kuulostaa ehkä hassulta, mutta se on vain sitä jotain!

Samalla kun seisoskelee ulkona pannun vieressä saa vuorotellen huiskia hyttysiä pois jaloilla ja käsillä. Sitten muistaakin että lasta unohtui sisälle ja nauttia ihanasta säästä. Ja toivonmukaan myös seurasta. Kun lopulta saa sen paistourakan tehtyä, niin voi istahtaa alas ja koristella oman lättynsä överisti tuoreilla marjoilla ja muilla herkuilla. Vilkaista horisonttiin ja ihailla auringonlaskua, seesteisyyttä ja kuunnella luontoa.


Muurinpohjalla paistetuista lätyistä saa helpommin ohuita ja rapeareunaisia, kuin hellalla pannulla. Toki sama taikina toimii pääsääntöisesti molempiin. Siksi kesässäkin pitää syödä sopivan liika määrä muurinpohjalättyjä, että sillä voimalla jaksaa taas läpi vuoden odotellen tulevaa kesää. Kesäruokaa parhaillaan oikeastaan.

Miten sä tykkäät syödä muurinpohjalätyt? Kenties kunnon kuorrutteet vai sellaisenaan sokerikiteillä? Tapoja on monia ja niin sen kuuluukin olla! 


Muurinpohjalettutaikinaa tehdessä usein nousee mysteeriksi, että onnistuvatko ne muka ilman kananmunaa. Voin sanoa että onnistuvat oikein hyvin! Kumosin nyt myös mysteerin siitä, että onnistuvatko muurinpohjaletut ilman soijamaitoa, joka yleensä toimii sidosaineena. Eli ihan yksinkertainen taikina, nestettä, jauhoja, makua. Ei sen ihmeempiä tarvita.

Makua taikinaan saadaankin tälläkertaa pähkinäjauhoista. Perinteisesti olen käyttänyt mantelijauhoja lättytaikinassa, mutta vielä vahvemman maun saa käyttämällä hasselpähkinäjauhoja. Pähkinäinen maku suorastaan jopa kuuluu muurinpohjalettuihin! Pidän lätyistäni vivahteella vaniljaa, joten sitä voikin lisätä ihan siinä muodossa missä haluaa: esanssina, vaniljasokerina, siemeninä, you name it!


Reseptin lättymäärä on täysin arvio, sillä riippuu täysin käyttämästä pannusta, lättyjen paksuudesta ja koosta, että minkä verran lättyjä taikinasta saa. Paistovinkkinä kuitenkin kerron, että muurinpohjalätyistä tulee parhaita, kun ne paistaa mahdollisimman ohuena. Jos pannu on yhtään kaareva, taikina aika tehokkaasti valuu kohti pannun keskikohtaa, jolloin ohut kerros taikinaa riittää.

Mitä ohuemman kerroksen lättyjä reunaan saa ja kunhan pannulla on rasvaa, niin lättyihin tuleekin se ihanimmista ihanin pitsireuna. 


Helpot muurinpohjaletut

10-15 lettua

1 l kauramaitoa
6 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
1½ dl/70g manteli/hasselpähkinäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2 dl vichyä/kivennäisvettä

öljyä paistamiseen
koristeluun marjoja, tuoreita yrttejä yms.

Sekoita kaikki ainekset paitsi vichy keskenään ja sekoita jauhot paakuttomiksi. Jätä taikina turpoamaan vähintään 15 minuutiksi tai pidemmäksikin aikaa.

Juuri ennen paistoa lisää taikinaan kivennäisvesi ja sekoita. Paista muurinpohjalla (tai paistinpannulla) ohuita lettuja.


Vinkit
  • Manteli/hasselpähkinäjauhojen sijaan voit käyttää saman verran vehnäjauhojakin tai muita jauhoja. Pähkinäjauhoista taikinaan kuitenkin tulee hyvä pehmeä maku.
  • Jos haluat överilättyjä, lisää tarjoiluvaiheessa kermavaahtoa tai vaniljakastiketta. 

2 kommenttia :

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget