Kesäkeitto

24. heinäkuuta 2017


Kesän uusista kasviksista valmistettu kesäkeitto on suurta herkkua. Siihen voikin käyttää niin hieman nahistuneetkin kasvisten jämät kuin tuoreet ja napakat.


Kesäkeitto on suurta herkkuani. Keväällä sitä rupeaa suorastaan odottamaan, että uudet perunat kypsyvät ja muutkin tuoreet kasvikset ehtivät mukaan. Sitten saakin tehtyä ihanan keiton, joka kypsyy nopeasti.

Yllättäen kyllä monilla kesäkeitto kuuluu inhokkiruokiin, voin vain kuvitella syitä. Pienenä en oikeastaan minäkään perustanut kesäkeitosta, todennäköisesti vain siksi, että sen nimi oli hieman kummallinen. Sitten kun keittoa maistoi ihan kunnolla niin olihan se hyvää! Ja on vieläkin.

Vegaaninen kesäkeitto syntyy yhtä helposti kuin tavallinenkin, se ei vaadi kuin kerman vaihtamista kaurakermaan. Mielestäni nimenomaan kaurakerma sopii kesäkeittoon parhaiten kuin esimerkiksi soijakerma, mantelista valmistettua kermaa en olekaan kokeillut. Kasvipohjaisen ruokakerman käytössä tulee vain huomioida se, että se juoksettuu helposti. Eli lisää se keittoon ihan vasta viimeisenä, äläkä enää keitä sen jälkeen. Näin liemestä tulee täyteläisen paksu.


Onnistuneen kesäkeiton juju on mielestäni tuoreissa raaka-aineissa. Ja siinä, että kasvikset lisää keittoon oikeassa järjestyksessä! Kesäkeitto, jossa kasvikset ovat epämääräistä muhjua sekoitettuna al denteen, ei ole oikein hyvä juttu. Siksi siis kesäkeittoa tehdessä lisätään kasvikset kypsymisjärjestyksessä: ensin perunat, porkkanat ja muut juurekset, sitten kukkakasvikset ja lopuksi lehtikasvit. Tällöin kasvikset eivät ylikypsy, mutta hitaimmin kypsyvät ehtivät kuitenkin rauhassa kypsyä. 

Helppo kikka kypsymisen hidastamiseksi on jättää nopeammin kypsyvät kasvikset vain höyryttymään veden pinnalle, jolloin pinnan alla olevat juurekset kypsyvät nopeammin ja höyryttyvät hitaammin. 

Kesäkeittoonhan voi laittaa oikeastaan mitä tahansa kasviksia, omassa versiossani lisään viimeisenä keittoon tuoretta pinaattia, joka tuo kivasti väriä ja makua keittoon. Muita kasviksia lisäilenkin aina sen mukaan, mitä on saatavilla ja mitä tekee mieli. Väriä keitossa kuitenkin pitää olla, niinpä siis porkkanat, herneet ja pinaatti on olennainen osa keittoa.


Kesäkeitto

noin 6 annosta

noin 500 g uusia perunoita
3-4 uutta porkkanaa
3 uutta naurista
1 vähäsuolainen kasvisliemikuutio
1 pieni kukkakaali
2 kourallista sokeriherneitä
2 kevätsipulia
3 oksaa tilliä
2 kourallista pinaattia
2 dl kaurakermaa
1 tl valkopippuria
suolaa maun mukaan

Pese perunat, porkkanat ja nauriit hyvin. Paloittele perunoita pariin osaan jos ovat kovin isoja, porkkana kannattaa siivuttaa ja nauris paloitella isoiksi paloiksi. Laita juurekset kattilan pohjalle ja peitä juuri ja juuri vedellä. Lisää kasvisliemikuutio ja laita kiehumaan.

Huuhtele loput kasviksista. Leikkaa kukkakaalista kukinnot, puolita herneenpalot ja pilko kevätsipuli. Laita kukkakaali, herneet, sipuli ja tilli kattilaan päällimmäiseksi, niiden ei tarvitse upota veteen. Laita kansi päälle ja kypsyttele keskilämmöllä kypsäksi.

Kun perunat ovat haarukalla kokeiltuna kypsiä (koosta riippuen 15-30 minuuttia), sekoita keitto.  Jos nestettä on kovin paljon, poista osa niin että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Laita sekaan huuhdeltu pinaatti, kaurakerma ja mausteet. Älä enää keitä vaan nosta sivuun. Tarjoile lämpimänä.


Kesäkeiton jälkkäriksi sopiikin sitten vaikka maukas kuningatarpiirakka.

Muistathan myös, että blogia voit seurata myös seuraavissa kanavissa:

Facebook
Instagram
Pinterest

2 kommenttia :

  1. Kesäkeitto on ❤️. Valitettavasti sitä saa vain kerran kesässä, kun muulle perheelle ei oikein maistu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkään se ei ole kaikkien mieleen, mutta sitten voi aina tehdä samalla vaivalla toista keittoa ja nauttia itse tästä herkusta :)

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget