Satay-tofuvartaat

2. heinäkuuta 2017


Grillivartaat on taattu kesäherkku ja hyvällä marinadilla saat kasvisvartaisiin kunnolla makua! Maapähkinäinen satay-kastike sopiikin vartaisiin mahtavasti.


Lupasin itselleni aikoja sitten, että jonain päivänä teen jotain ihanaa satay-tofua. Aikaa kyllä ehti tässä välissä kulua, mutta tässä nyt ollaan! Ihan älyttömän hyviä tofuvartaita sataykastikkeessa!

Söin ensimmäisen kerran satayta eräässä indonesialaisessa ravintolassa, jossa käytännössä tarjolle tuotiin maapähkinämarinoituja nuudeleita ja paistettuja kasviksia. Tuo maapähkinäinen sataykastikehan sitten vie kielen mennessään. Päätin kuitenkin nuudelien sijaan tehdä vartaita kotona.


Kun nyt sitten selaat tuonne alas katsomaan reseptiä, ei kannata kauhistua raaka-aineiden hurjaa määrää. Listattuna on ties montako tuotetta, mutta suuri osa niistä on mausteita ja tämän ruuan valmistus on varsin simppeliä kunhan seuraa ohjetta.

Ohjeessa esiintyy kaffirlimenlehdet, jotka ovat siis vähän eri asia kuin kaupassa myytävät tuoreet limet. Kaffirlimenlehdistä tulee huomattavasti voimakkaampi, jopa hieman sitruunaruohoa muistuttava maku, joten jos vain löydät niitä kaupasta niin kokeile ihmeessä! 

Nykyään kaffirlimeä löytyy ihan tavallisistakin marketeista mausteiden tai aasialaisten tuotteiden lähettyviltä. Olen bongannut niitä sekä lasipukissa, että kelmutetussa rasiassa. Jos puolestaan sulla on mahdollisuus mennä etniseen kauppaan, niin suosittelen ehdottomasti nappaamaan sieltä kaffirlimenlehdet.


Edellisessä grillireseptissäni mainitsin, että marinoitu tofu on kesän grillauslistallani. Sillä eihän se maustamaton tofu maistu grillattunakaan oikein miltään. Kunnon maustamisen voi tehdä kuivamausteilla ja öljyillä jo ennen grillausta, kuten tämän reseptin marinadi. Mutta makua tofuun saa myös dippaamalla sitä jälkikäteen hyvään kastikkeeseen. Tässä reseptissä toki saadaan kaksi kärpästä yhdellä iskulla, sillä tofu maustetaan sekä ennen paistoa että dippaillaan kastikkeeseen sen jälkeen. Tuplasti herkullista makua siis!

Kukkakaali ja tuore ananas toimivat vartaissa hyvin tofun kaverina. Kesän kukkakaalit ovat valmiiksi jo niin mehukkaita, että niitä ei tarvitse pitkään kypsytellä, kun käyttää vain kukinnot. Ananas puolestaan tuo mehevyyttä näiden kahden pariksi. Vartaiden oheen sopiikin hyvin salaatti, minulla oli tarjolla japanilaista mizuna-salaattia, joka oli sopivan mieto vartaiden kanssa.


Onko sulla jotain grillaussuosikkeja? Tai hyviä vinkkejä tofun maustamiseen grillissä?

Näitä vartaita tuun kyllä tekeen kesän aikana vielä useamman kerran, sillä tämä on just sellasta täydellistä kevyempää syötävää, josta tulee kuitenkin kunnolla täyteen. Ekalla testikerralla pisteltiin kahteen pekkaan poskeen tämä näennäisesti neljälle hengelle tarkoitettu annos. Joten jos on nälkäisiä kavereita syömässä, niin kannattaa varautua suurempaan ruokamäärään!


Satay-tofuvartaat

2-4 annosta

1 pkt maustamatonta tofua (n. 300 g)
½ tuore ananas (tai 1 tlk ananaspaloja mehussa)
1 kukkakaali (n. 400 g)

Marinadi
3 kaffirlimen lehteä
1 rkl seesamiöljyä
2 tl kurkumajauhetta
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
½ tl suolaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl kaffirlimen liotuslientä

Sataykastike
3/4 dl maapähkinävoita
1 valkosipulinkynsi
2 cm pala inkivääriä
2 tl seesamiöljyä
2 rkl (vähäsuolaista) soijakastiketta
2 tl sriracha-kastiketta
1 dl kookosmaitoa
2 rkl ananasmehua
2 rkl kaffirlimen liotuslientä*
lisäksi lime/ananasmehua kastikkeen laimentamiseen

6-8 grillitikkua

Laita grillitikut likoamaan lämpimään veteen.

Kuutio tofu reiluiksi paloiksi ja laita palat kuivumaan talouspaperin väliin muiden valmistelujen ajaksi. Vaihda paperit jos ne kastuvat kovasti. Laita myös marinadin kaffirlimenlehdet likoamaan ½ dl lämpimään veteen. (noin 15 min odotteluaika riittää).

Kuori ja kuutio ananas reiluiksi kuutioiksi. Pese ja paloittele kukkakaalin kukinnot reiluiksi paloiksi.

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Lisää vielä hieman kaffirlimejen liotuslientä ja paloittele yksi lehti marinadin sekaan. Kaada marinadi kulhoon tofujen ja kukkakaalien päälle ja sekoita. Laita tofua, kukkakaalia ja ananasta märkiin grillitikkuihin haluamassa järjestyksessä.

Grillaa vartaat tai paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, käännä vartaat uunissa 15 min jälkeen. Voit myös grillata vartaat grillissä, kunnes saavat paistopintaa.

Valmista odotellessa sataykastike. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai surauta sauvasekoittimella tahnaksi. Laimenna kastiketta lime/ananasmehulla kunnes koostumus on sopivan kastikemainen.

Tarjoile vartaat sataykastikkeen kanssa.


Vinkit!
  • *Jos et jostain syystä löydän kaffirlimenlehtiä, voit korvata nesteet limenmehulla.
  • Jos käytät tuoretta ananasta, reseptin ananasmehun voi korvata ihan vedellä tai limemehulla.

2 kommenttia :

  1. Ehdin jo huokaista pettymyksestä kun meillä ei ole grilliä, mutta onneksi sanoit tuon uuni vaihtoehdon! Testiin menee :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, joskus nää yllättää!
      Harvemmin kerrostalossa tuleekaan grillattua, joten täälläkin yleensä uuni käytössä, mutta sitten mökkeillessä kyllä grillissä ruuat :)
      Toivottavasti maistuu!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget