Omena-maapähkinävoituorepuuro

13. syyskuuta 2018


Kotimaisten omenien sesonkina omenoille on mukava keksiä erilaisia käyttökohteita. Tuorepuuro onkin loistava paikka upottaa omenoita. Tässä puurossa omena saa kaverikseen maapähkinävoin.


Syksyisin on ihana valmistaa omenoista kaikkea hyvää, omenapiirakka onkin vielä omalla herkkulistallani! Omenat sopivat oikeastaan kaikkeen ja usein ne tulee varkain syötyä vain sellaisenaan ruuanlaiton sijaan. Olen kuitenkin nyt yrittänyt pitää sopivaa valikoimaa kotimaisia omppuja kaapissa, että niitä tulisi nyt sesonkina käytettyä kunnolla! Niinpä pari valioyksilöä päätyi jopa tuorepuuroonkin asti.

Omena toimii tuorepuurossa ihan kuutioituna raakanakin, mutta silloin se ei ime makuja itseensä kovinkaan hyvin. Usein kiireissäni valmistan tuorepuuron juuri kuutioimalla omput puuron sekaan suoraan. Mehukkaimpaan lopputulokseen pääsee kuitenkin kun vaivautuu näkemään sen parin minuutin lisävaivan ja kypsentämällä omenat vaahterasiirapin ja kanelin kanssa. Tällöin omenoiden maku syvenee ihanasti ja ne sopivat puuroon paremmin kuin hyvin. 


Oman omenapuumme omenasato jäi tänä vuonna hieman säälittäväksi, sillä aikoinaan vesimyyrät nakertelivat sen juuria aika paljonkin, jonka johdosta puu meni kallelleen. Kallistuskulma onkin sitten vuosien aikana, tuista huolimatta, vain jyrkentynyt ja jyrkentynyt. Tänä vuonna olikin sitten pakko karsia oksia kallistumisen puolelta reilummin, ettei puu kallistuisi yhä enemmän ja että alta voisi leikata nurmikon. Niinpä siis valitettavasti juuri omenatuottoisimmat oksat päätyivät oksasaksien suihin ja jäljelle jääneet oksat tuottivat sen kolme kokonaista omenaa. Noh, eiköhän ensivuonna ole parempi onni kun puukin pysyy tukevammin pystyssä!


Tämä puuro on todellinen sateisten syysaamujen pelastaja, sillä aamu ei vain voi alkaa huonosti näin herkullisen aamupalan jälkeen. Testattu on! Tätä puuroa onkin tullut syötyä viimeviikkoina aika paljon, mutta onneksi siihen ei kyllästy.


Omena-maapähkinävoituorepuuro

2 annosta

Omenakuutiot
3-4 kotimaista omenaa
½ dl vettä
2 rkl vaahterasiirappia
2-3 tl ceylon kanelia

Tuorepuuro
3 dl kaurahiutaleita (glut.tarv.)
2 dl valinnaista kasvimaitoa
2 dl vettä
2 rkl (crunchy) maapähkinävoita
1-2 tl ceylon kanelia
ripaus suolaa

Valmista ensin omenakuutiot. Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi ja laita pannulle kuumenemaan. Lisää omenakuutioiden sekaan vesi, vaahterasiirappi ja kaneli. Sekoita hyvin ja anna hautua miedolla lämmöllä pari minuuttia, että omenapalat pehenevät.

Sekoita tuorepuuron ainekset keskenään ja lisää niihin omenakuutiot, jätä halutessa pari lusikallista omenakuutioita koristeluun. Jaa puuro kahteen annoskulhoon ja nosta turpoamaan jääkaappiin vähintään tunniksi, mielellään yön yli.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget