Pina colada -hyydykekakku

29. syyskuuta 2018


Raikas kookoksen ja ananaksen liitto tekee tästä kakusta erityisen makunautinnon. Tämän kakun hyydytys onnistuu agarilla.


Mietin kovasti miten nimeäisin tämän reseptin. Voiko kakku olla juustokakku, jos siinä ei ole juustoa tai mitään sinnepäinkään? Mutta onko hyydykekakku se termi mitä hyydytetystä kakusta tulisi käyttää? Entä olisiko sittenkin vain pina colada -kakku hyvä nimitys vaikka pina colada -juustokakku kuulostaisi ehkä parhaimmalta. Lopulta pähkäilyni jälkeen päädyin hyydykekakkuun, ehkä se on kaikkein loogisin vai mitä? Ainakaan kenenkään ei tarvitse ruveta ihmettelmään jäikö reseptistä puuttumaan tuorejuusto!

Vegaanisen juusto(ttoman)kakun hyydytys onnistuu parhaiten agarilla, joka on leväpohjainen hyydytysaine. Agarista lisätietoa tässä juustokakkuohjeessa. Agar ei tuottanut tälläkään kertaa pettymystä ja kakusta tuli ihanan kiinteä, mutta kuitenkin helposti lusikoitava. Juuri kuten hyydykekakun kuuluisikin olla!


Idea pina colada kakkuun tuli kokonaisesta tuoreesta ananaksesta jääkaapissa, jonka loppupuoliskolle mietin jotain käyttötarkoitusta. Alkuosa siitä päätyi jääteehen. Kookos on yksi oma suosikkiasiani oikeastaan kaikessa joten jääkaapissa vakiona nököttävä kookosmaitotölkki pääsikin pääosaan kakkuun. 

Tämä kakku on todella tarkoitettu raikkaaksi ns. smoothiemaiseksi kakuksi, eikä makeaksi överiversioksi. Minulle makeutukseksi riitti ihan vain ananaksen oma makeus, mutta halutessaan kakkuun toki voi lisätä lisäksi nestemäistä makeuttajaa. Kakun koristeluissa voi ja kannattaa inspiroida ihan reilustikin, sillä juusto(ttomien)kakkujen koristeleminen on aina hauskaa puuhaa!


Pina colada -hyydykekakku

18 cm irtopohjavuoka

Pohja
2 dl kaurahiutaleita (glut.tarv.)
½ dl kookoshiutaleita
½ dl kookosöljyä

Täyte
1 tlk/4 dl kookosmaitoa
4 rengasta ananasta (n. ½ kokonaisesta ananaksesta)
3 tl agar agar jauhetta (huom jos käytät hiutaleita niin noin 2½ rkl)
(3 rkl kookosnektaria)

koristeluun kookoshiutaleita/lastuja, tuoretta minttua, syötäviä kukkia ym.


Valmista ensin pohja. Laita hiutaleet ja sula kookosöljy tehosekoittimeen tai hienonna sauvasekoittimella sopivan karkeaksi massaksi. Levitä massa 18 cm irtopohjavuoan pohjalle johon on pingotettu leivinpaperi. Nosta jääkaappiin muiden valmistelujen ajaksi.

Valmista sitten täyte Laita kookosmaito, ananasrenkaat ja agar-jauhe tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi. Lisää halutessasi kookosnektari makeutukseksi.

Laita seos kattilaan ja levy päälle. Kuumenna seosta kunnes se kiehahtaa, laske sitten lämpöä ja anna seoksen olla lämmöllä muutama minuutti, että agar sulaa varmasti, älä kuitenkaan kiehuta enää Omassa tapauksessani seoksen väri muuttui hieman tummemmaksi sen lämmetessä. Muutaman lämmitysminuutin jälkeen ota seos pois levyltä ja anna jäähtyä hetki.

Kun seos on lämmintä ja vielä juoksevaa, mutta ei kiehuvan kuumaa kaada se pohjan päälle kakkuvuokaan. Levitä seos tasaisesti vuokaan ja nosta jääkaappiin hyytymään. Täyte hyytyy noin parissa tunnissa jäähtyessään, mutta parhaimpaan lopputulokseen pääsee kun antaa sen hyytyä yön yli. Jos vuoan pohja ei ole täysin tiivis, saattaa kakusta valua nestettä, laita tätä varten kakkuvuoka lautaselle jolloin ylimääräinen neste valuu siihen.

Kun kakku on hyytynyt, koristele se kookoshiutaleilla/lastuilla, tuoreella mintulla ja syötävillä kukilla tai muilla haluamillasi koristeilla.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget