Tofu-mangocurry kookosriisillä

18. lokakuuta 2018


Makea curry, jossa on kuitenkin sopivasti mausteita? Tässä se on! Mangolla höystetty tofucurry on ehkä paras ruoka mitä tuut ikinä maistamaan.


Kasvissyöjänä ja etenkin vegaanina tuntuu törmäämään curryyn todella usein ruokaloissa ja ravintoloissa. Usein kuitenkaan opiskelijaravintolacurry ei herätä mitään erityisiä ahaaelämyksiä vaan jää siihen perus ok -ruuan tasolle. Oikeasti hyvä ja maukas curry vaatii sitä jotain, mitä ei tomaattimurskapurkista löydy. Tai ehkä löytyy, mutta se vaatii paljon muutakin kuin avaamattoman currymausteseoksen hyllyllä.

Löysin itseni taannoin hypistelemästä mangoa hedelmäosastolla kaupassa. Muistelin satokausikalenterin kertoneen Espanjalaisten mangojen olevan sesongissa lokakuussa ja loppuvuodesta olisi Väli-Amerikan vuoro. Tämä sesonkituote päätyikin ostoskoriini kotimaisten broccolinien kanssa. Jäin kuitenkin pohtimaan mitä suolaista mangosta voisi valmistaa, sillä niin usein se päätyy vain makeisiin ruokiin. Mausteinen curryhan olisi loistava vaihtoehto!


Mango ja curry on ilmeisesti hyvinkin tavallinen yhdistelmä Kaakkois-Aasiassa, joten yhdistelmä ei mitenkään voi olla huono! Laitoinkin mangon curryyn kuutioina, sillä sose olisi tuntunut jotenkin kauniin keltaisen mangon haaskaukselta. Lopulta makeat mangokuutiot tekivätkin loistavan tasapainon mausteisen kastikkeen rinnalle. Puhumattakaan kookosmaidolla maustetusta riisistä, joka kruunasi kokonaisuuden.

Käytin curryssani proteiinilähteenä Jalotofun kylmäsavua, joka ei tälläkään kertaa tuottanut pettymystä. Kylmäsavuisesta tofusta tuli itsessään juuri sopivasti makua ja kun tofun vielä paistoi pinnalta rapeaksi, toimi se curryssa paremmin kuin hyvin. Kun tofun pyörittelee ennen paistoa perunajauhoissa ja paistaa sitten pinnan rapeaksi imaisee se todella hyvin maut kastikkeesta itseensä. Kokonaisuudessaan voisinkin oikeastaan sanoa, että tämä oli parasta currya mitä olen syönyt tai tulen hetkeen syömään, sillä tätä taidan tehdä vielä useamman kertaa lähaikoina!


Käytin itse yksittäisiä mausteita curryn maustamiseen, mutta jos sinulla on jokin hyvä valmis currymausteseos, käytä ihmeessä sitä kastikkeeseen! Kun mausteet sekoittaa itse, saa tulisuutta säädettyä helposti. Samoin käyttämäsi chilin valinnassa kannattaa olla tarkkana, sillä nykyään kaupoista löytyy useita erilaisia vahvuusasteita. Valitse siis chilikin juuri sen mukaan miten mausteisen ruuasta haluat.


Tofu-mangocurry kookosriisillä

4 annosta

Tofu-mangocurry
1 pkt/300g kylmäsavutofua
1-2 rkl perunajauhoja
2 rkl (seesami)öljyä
1 punainen chili (mieto tai vahva maun mukaan)
3 kevätsipulia
1 kypsä mango
2 tl kurkumajauhetta*
1 tl juustokuminaa*
1 tl paprikajauhetta*
½ tl kuminan siemeniä*
ripaus suolaa
1 dl kookosmaitoa
2 dl vettä
2 rkl maissitärkkelystä

Kookosriisi
3 dl (täysjyvä)puuroriisiä tai jasmiiniriisiä
3 dl kookosmaitoa
vettä
ripaus suolaa

lisäksi broccolinia


Ota tofu paketista ja laita kuivumaan keittiöliinassa käärittynä painon, esim. paistinpannu, alle, muiden valmistelujen ajaksi.

Valmista riisi. Huuhtele se ensin ja keitä kypsäksi paketin ohjeen mukaan, korvaa vain osa vedestä 3 desillä kookosmaitoa.

Odotellessa pilko chili ja kevätsipuli pieneksi ja kuutioi mango. 

Leikkaa kuivattu tofu kuutioiksi ja pyörittele perunajauhoissa. Laita paistumaan kuumalle pannulle seesamiöljyyn. Kun tofu on saanut paistopintaa, lisää pannulle reunalle chili ja kuivamausteet ja sekoita ne keskenään. Lisää pannulle vielä kevätsipulit ja mango ja sekoita hyvin ja anna paistua kunnes tofussa on kaunis pinta ja mango hieman paistuu. Lisää pannulle kookosmaito, huuhtele tölkki 2 desillä ja sekoita huuhteluveteen maissitärkkelys. Kaada vesi vielä pannulle ja anna hautua kastikkeeksi.

Paahda broccolini pannulla tilkassa öljyä.

Tarjoile kastike kookosriisin kanssa lämpimänä ja aseta broccolinit lautaselle sivuun.


*Voit korvata mausteet myös hyväksi toteamallasi valmiilla currymausteseoksella. Tällöin käytä sitä 4 tl verran.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook
Instagram
Pinterest

8 kommenttia :

  1. Täytyykin kokeilla vielä tuota perunajauhovinkkiä. En ole oikein onnistunut tofun kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se tofu lopulta onnistuu kun vähän harjoittelee! :) Tärkeintä on että tofun kuivaa ennen paistoa ja sitten joko paistaa rapean pinnan kuivalla pannulla ja sitten vasta lisää öljä. Perunajauhojen kanssa kannattaa kuitenkin paisto aloittaa suoraan öljyssä. Sitten mausteet tofun kaveriksi pannulle niin saa parhaimmin maun tarttumaan!

      Poista
  2. Hei! Lisätäänkö kastikeeseenkin perunajauhoa vai tofuun perunajauhoa ja kastikkeesen maissitärkkelystä? Vai onko näillä käytännössä eroa? Ihana ohje ja palan halusta päästä kokeilemaan, kokkaustaidot vaan sitä luokkaa, että ohjetta täytyy noudattaa aivan kirjaimellisesti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      Tofukuutiot pyöritellään ennen paistoa perunajauhoissa ja kastikkeen suurustukseen käytin maissitaujoha. Periaatteessa voi käyttää kumpaa tahansa kummassa tahansa vaiheessa, mutta mielestäni kastikkeen rakenteesta tulee hieman parempi maissitärkkelyksellä kuin perunajauhoilla, mutta suurta käytännön merkitystä tässä ei ole :) Perunajauhoilla tulee siis yleensä viskoosimpi"kiisseli" ja maissijauhoilla ei ihan niin viskoosi suurustuskäytössä.
      Eli jos sinulla löytyy kotoa sekä peruna- että maissitärkkelystä, niin käytä tofun pyörittelyyn perunajauhot ja kastikkeen suurustamiseen maissitärkkelys. Mutta jos on vain jompaa kumpaa, niin siitä ei ole suurta haittaa :)

      Hyvä että kysyit tarkennusta!

      Poista
  3. Hyvä resepti! Mikäli ei halua/ehdi prässätä tofua yksi hyväksi havaittu keino on pilkkoa tofu, pyörittää perunajauhossa ja pistää uuniin 180 astetta ja 30-60 Min ja sitten pannulle

    VastaaPoista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget