Kurpitsavuokaleipä

17. marraskuuta 2018


Kurpitsaraaste tekee tavallisesta leivästä mehukkaan ja kauniin värisen. Täyteläinen kurpitsaleipä sopiikin syötäväksi ihan vain sellaisenaankin tai osaksi juhlavampaa kattausta.


Mieleni rupesi tekemään leipää, jossa olisi seassa kurpitsaa. Jos kerran porkkanaraaste toimii leivässä hyvin, niin miksei kurpitsaraastekin! Ja niinpä ryhdyin tuumasta toimeen ja kurpitsaleipää olikin pian tarjolla.

Kurpitsaleivän valmistus on ehkä hieman haastavampaa kuin porkkanaleivän, sillä kurpitsalajikkeissa ja ihan yksilöissäkin on paljon eroja kosteudessa. Tein tämän leivän ensimmäisen kerran, jolloin käyttämäni myskikurpitsa oli selvästi kosteampi yksilö, ja leipä jäi keskeltä hieman kosteaksi pidemmänkin paistoajan jälkeen. Toisella kerralla kurpitsaraaste olikin huomattavasti kuivempaa ja samalla jauhomäärällä tuli juuri sopivan kiinteä lopputulos. Niinpä siis taikinan kiinteys kannattaa säätää jauhoilla sopivaksi ennen paistoa, että leipää pystyy leikkaamaan paremmin kauniiksi siivuiksi. 


Kurpitsaleipä sopii mahtavasti syötäväksi vaikka lämpimän keittolautasellisen ohessa tai ihan vain sellaisenaan. Etenkin leipä maistui hyvältä silmusalaatin kanssa tarjoiltuna. Keittoinspiraatiota leivän kylkeen löytyy esimerkiksi täältä. Parhaimmillaan kurpitsaleipä onkin oikeastaan lämpimänä ja ihan tuoreena, mutta leipä säilyy hyvin useamman päivän, kunhan sen käärii hyvin esimerkiksi keittiöliinaan, ettei se pääse kuivahtamaan.


Kurpitsavuokaleipä

25 cm leipävuoallinen

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa/25 g tuorehiivaa
½ tl suolaa
200 g/3 dl (myski)kurpitsaraastetta
50 g/1 dl hasselpähkinöitä
2 rkl pellavansiemenrouhetta
4 dl kaurahiutaleita
7 dl täysjyväspelttijauhoja
2 rkl öljyä

Sekoita kuivahiiva reilusti kädenlämpöiseen veteen, tuorehiiva kädenlämpöiseen ja lisää suola. Odota muutama minuutti että näet hiivan toimivan kun kuplia muodostuu.

Raasta kurpitsa ohueksi raasteeksi ja rouhi hasselpähkinät. 

Lisää taikinaan kurpitsaraaste, hasselpähkinärouhe, pellavarouhe, kaurahiutaleet, jauhot ja öljy. Sekoita taikina hyvin. Jos kurpitsaraaste oli kovin märkää ja taikina on tässä vaiheessa löysää, lisää vielä ½-1 dl jauhoja. Taikina saa olla hyvin muovailtavaa ja kiinteää.

Öljyä 25 cm leipävuoka tai pari pienempää vuokaa ja nosta taikina vuokaan kohoamaan. Anna kohota lämpimässä vedottomassa paikassa noin 40 minuuttia.

Paista leipä 200 asteisessa uunissa 50-60 minuuttia, kunnes leipä on keskeltä kypsä.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


2 kommenttia :

  1. Hei! Olipa kivaa löytää blogisi, kun sulla on paljon ihania reseptejä täällä. Nykyään on jotenkin niin urautunut lukeen niitä samoja blogeja aina vaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuulia!
      Oon huomannut saman, että helposti jumahtaa lukemaan niitä samoja vanhoja tuttuja blogeja :)

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget