Puolukka-toscapiirakka

22. joulukuuta 2018


Perinteinen toscapiirakka saa raikkaamman vivahteen, kun toscan ja taikinan väliin laittaa puolukoita! 


Perinteinen toscapiirakka on yksi mehukkaimmista leivonnaisista mitä tiedän, siinä yhdistyy rapeus ja täyteläisyys erityisen ihanalla tavalla. Toscapiirakkaa ei jostain syystä kuitenkaan tule tehtyä kovinkaan usein. Näin joululeipomuksia miettiessä juuri toscapiirakka juolahti mieleeni. Mutta miten toscapiirakasta saisi hieman jouluisemman? Puolukoilla tietenkin! Puolukoista tulee kaunis punainen väri ja sopiva kirpeys makeuden rinnalle.

Tein tätä toscapiirakkaa pari testierää ennenkuin olin tyytyväinen pohjan koostumukseen. Toscapiirakassa pitää mielestäni olla pehmeä ja hieman höttöinen pohja, joka tällä ohjeella onnistui mainiosti. Olennaista onkin käyttää tarpeeksi rasvaa, jota taikinaan tulee öljyn ja kookosmaidon muodossa. Toinen tärkeä seikka on taikinan koostumus, jonka löytää vain kokeilemalla nestettä ja jauhoja oikeassa suhteessa. Tällä ohjeella onnistaa siis varmasti! Piirakka kestää myös loistavasti pakastamisen, joten heitä ihmeessä ylimääräiset palat pakkaseen ja sulata herkkuhetken koittaessa.


Toscapiirakka onkin ihanan perinteikäs herkku, jota tulee syötyä ihan liian harvoin! Sitten kun sitä vaivautuu tekemään niin kyllä se onkin hyvää ja tulee otettua vielä santsipalakin. Mielestäni puolukat olivat loistava lisä muuten perinteiseen makeaan piirakkaan.


Puolukka-toscapiirakka

26 cm piirakkavuoallinen

Pohja
4 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
½ dl (kookos)sokeria
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 dl öljyä
2 dl kookosmaitoa
1 dl vettä
1 rkl omenaviinietikkaa
3 dl puolukoita
1 tl perunajauhoja

Toscakuorrute
2 dl kookosmaitoa
½ dl (kookos)sokeria
2 tl vehnäjauhoja
1½ dl/80 g mantelilastuja

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Valmista ensin pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää sekaan öljy, kookosmaito, vesi ja etikka ja kääntele taikina sekaisin. Kaada taikina 26 cm pyöreään tai kulmikkaaseen kakku/piirakkavuokaan. Sekoita perunajauhot puolukoihin ja ripottele taikinan päälle. Esipaista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Valmistele tosca pohjan paistuessa. Laita kookosmaito ja sokeri kasariin ja keitä kasaan noin 10 minuuttia. Sekoita jauhot vesitilkkaan ja kaada nauhana kokoajan sekoittaen kookosmaitoon. Lisää seokseen myös mantelilastut ja sekoita hyvin.

Levitä manteliseos esipaistetun piirakan päälle tasaisesti. Paista piirakkaa vielä 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Varo paistamasta liikaa, etteivät mantelilastut pääse palamaan.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

2 kommenttia :

  1. Tuleeko kuorrutteeseen vehnä- vai perunajauhoja? Ainesosaluettelossa lukee vehnäjauhoja, mutta ohjeessa käsketään lisäämään perunajauhot kookosmaitoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Venhäjauhoja pitäisi ohjeessakin lukea, jokin ajatuskatkos tässä. Kiitos huomiosta! Korjaan ohjeen

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget