Seitankinkku punajuurilla

10. joulukuuta 2018


Seitankinkku on varma valinta joulupöytään. Vaihtelua seitaniin saa paahtamalla sen pinnalla punajuuria uunissa ja valelemalla lopuksi koko paistin savuisella marinadilla.


Seitanista tehty "kinkku" tai paisti on helppo valinta joulupöytään kinkun sijaan. Onpahan seitania tänä vuonna nähnyt paljon jopa ihan uutisissa asti, suoranainen hittituote! Pidän aina kaiken uuden kokeilemisesta, joten tänä jouluna kokeilussa on uunikurpitsojen lisäksi myös vähän erilainen vegekinkku!

Porkkala eli marinoidusta porkkanasta tehty feikkilohi on osallaan myös hitti, ja samalla myös muista juureksista samaan tapaan valmistetut siivut ovat nostaneet suosiotaan. Ajattelin siis hieman hyödyntää porkkala-ajatusta tässä seitankinkussa ja paahdoin seitankimpaleen pinnalla folionyytissä myös ohuita punajuurisiivuja suolakuoressa. Näin kinkkuun saa kauniin pinnan ja rutkasti makua! Suolakiteet kannattaa kuitenkin kaapia huolellisesti pois ennen syömistä, sillä muuten pinta jää ihan liian suolaiseksi, eikä sekään ole kovin hyvä asia.


Punajuurisiivut marinoituvat herkullisesti seitanin pinnalle ja säilyttävät kimpaleessa mehevyyden. Lopuksi kun pinnan marinoi vielä nestesavulla maustetulla liemellä, saa pintaan sopivan, hieman savuisen, maun ja vegekinkku on ihan omaa luokkaansa! Kannattaa samalla kurkata myös ohjeeni onnistuneeseen seitankinkkuun täältä.


Seitankinkku punajuurilla


Seitan
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 tl kuivattua rosmariinia
½ dl öljyä
1½ dl appelsiinimehua tai vettä
½ dl (vähäsuolaista) soijakastiketta
½ dl tahinia/maapähkinävoita
2 rkl tomaattipyrettä
2 rkl sinappia
½ dl ravintohiivahiutaleita
2 tl savupaprikaa
2 tl nestesavuaromia
1 dl kikherne-/gramjauhoja
4 dl gluteenijauhoja

Lisäksi
1 iso punajuuri
1 rkl karkeaa merisuolaa
2 tl nestesavua
2 tl öljyä

Kuori ja leikkaa sipulit paloiksi ja kuullota meiramin/rosmariinin kanssa paistinpannulla. Kun sipuli on läpikuultavaa, soseuta ne tahnaksi sauvasekoittimella.

Laita kaikki muut seitanin ainekset paitsi kikherne- ja gluteenijauhot kulhoon ja sekoita. Lisää sitten jauhot ja vaivaa massaa kunnes saat muotoiltua siitä sileän pallon/soikion. Aseta seitan folion päälle.

Kuori ja leikkaa punajuuri hyvin ohuiksi siivuiksi.

Painele punajuurisiivut tasaisesti seitanin päälle. Siivut kannattaa painaa kunnolla seitaniin kiinni, että ne pysyvät, käytä foliota apuna että saat punajuurisiivut pysymään paikoillaan. Ripottele suolakiteet punajuurisiivujen päälle ja kääri folio umpeen.

Paista seitania 150 asteisessa uunissa noin 2 tuntia, kunnes kinkku ei tunnu joustavan pehmeältä pinnasta.

Anna kinkun jäähtyä hieman ja avaa folio. Kaavi suolakiteet huolellisesti pois punajuurisiivujen päältä. Sekoita nestesavu ja öljy keskenään ja voitele punajuurisiivut seoksella.

Tarjoile kylmänä tai lämpimänä. Seitan säilyy ilmatiiviisti pakattuna jääkaapissa useita päiviä, kunhan et uudelleenlämmitä sitä enää, etkä pidä pitkiä aikoja huoneenlämmössä.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

4 kommenttia :

  1. Voiskohan tän tehdä ilman punajuuria? Lapsen inhokki numero 1 :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistuu myös ilman punajuuria, tekstin seassa taisi ollakin linkki viimevuoden seitankinkkuuni, jonka ohje on pitkälti sama kuin tässä, mutta hieman erilaiset mausteet sekä ilman punajuuria. Käytännössä siis aika perus seitankinkku: http://ruoka-alkemisti.blogspot.com/2017/12/vinkit-onnistuneeseen-seitankinkkuun.html

      Tässä tosin punajuuri ei maistu ihan niin punajuurelta, mitä kuvittelisi. Vaan ideana on juuri porkkala, eli porkkanasta tehty kylmäsavulohta muistuttava tuote. Joten tässäkin punajuuri vain näyttää punajuurelta mutta maistuu savuisammalta ja tuo syvyyttä makuihin.

      Poista
  2. Voi miten kaunis! Hieno idea. Mites, jos jääkaapissa on jo kaupan valmis seitankinkku. Onnistuuko punajuurikuorrutus silti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elina!
      En usko että onnistuu valmiiseen kinkkuun kovinkaan hyvin. Punajuuret kun tässä toimivat paiston yhteydessä seitanmassan mehevöittäjänä ja ne painellaan pehmeään "raakaan" seitanmassaan kiinni, että ne pysyvät siinä. Jos punajuurisiivuja yrittää laittaa jo kypsän seitanin päälle jäävät ne vain siihen pinnalle irallisina, ja raakoina. Punajuuret siis kypsennetään tässä yhdessä seitanin kanssa.

      Mikään ei toki estä herkuttelemasta kahteen otteeseen ja tekemällä toistakin vegekinkkua ;)

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget