Maukkaat seitanpalat

8. maaliskuuta 2019


Seitanpalat toimivat kaikessa ruuanlaitossa ja ne ovat todella maukkaita! Tee esimerkiksi tortilloihin täyte tai dippaile vain sellaisenaan, kaikki toimii! Tulisen kastikkeen kanssa pääset jopa lähelle wings-tunnelmaa.


Halusin tehdä seitanista tuotteen, jolla saisi vaihtelua tofun, soijasuikaleiden, oumphin ja muiden kasviproteiini"suikaleiden" oheen. Seitan onkin helppo lähestymistapa tähän, sillä gluteenijauhot ovat suhteellisen edullisia värkit löytyvät usein kaapista jo valmiina. Gluteenijauhoilla saa myös helposti hyvin koossapysyvän proteiinipitoisen tuotteen.

Seitanpalat onnistuivatkin niin hyvin, että en oikein ymmärrä miten herkullinen tuote oikein syntyikään! Nämä ovat juuri sellaisia ihanan rapeita ja täyteläisiä. Suorastaan syntyy himo kun näitä syö, sori jos aiheutin sulle just uuden ruoka-addiktion! Seitanpaloja voi käyttää ihan missä tahansa käyttäisit ns. vegesuikaleita: kastikkeissa, tortillatäytteissä, pizzassa, sellaisenaan dippailtuna tai vaikka tulisen kastikkeen kanssa wingsien nälkään!


Seitansuikaleiden valmistus on helppoa, sillä taikina tarvii vain sekoittaa nopeasti ja leikkoa paloiksi. Paistaminen on ehkä haastavin osuus, mutta sekään ei poikkea runsaassa öljyssä paistamisesta kovinkaan paljoa. Olennaista on kuitenkin paistaa seitanpalat kypsiksi, sillä jos ne jäävät sisältä raa'aksi, on koostumus hieman kumimainen. Eli tee tarpeeksi pieniä paloja, huomioi, että palat turpoavat hieman kypsyessään. Eli tee hieman liian pieniä suikaleita, niin ne ovat sopivia!

Omia suosikkeja nämä palat olivatkin ihan vain sellaisenaan dippailtuna tai juurikin tortillassa täytteenä vegemin uuden mother of sauces kastikkeen kanssa. Ihanan taivaallinen yhdistelmä! Joten älä enää odottele vaan rupea hommiin niin säkin pääset maistamaan tätä ihanuutta!Seitanpalat

20-25 palaa

1½ dl gluteenijauhoa
½ dl kikhernejauhoja
2 rkl öljyä
1 rkl maapähkinävoita
1 tl paprikajauhetta
1 tl sipulijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
½ tl suolaa
1 dl vettä

öljyä paistamiseen

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja vaivaa taikinaa muutama kerta että siitä tulee tasainen ja maapähkinävoi sekoittuu kunnolla. Muotoite taikina palloksi ja anna sen levähtää 5-10 min.

Leikkaa seitan paloiksi. Noin peukalon paksuiset 4 cm mittaiset pitkulaiset palat ovat hyviä. Jos palat ovat liian suuria, niiden paistumisessa kestää pidempään ja ne voivat jäädä keskeltä raaoiksi. Tästä määrästä tulee noin 20-25 palaa.

Laita pienen kasarin pohjalle öljyä noin 3-4 cm kerros. Kuumenna öljy 180 asteiseksi (testaa pienellä palalla seitania, kun seitan poreilee öljyssä se on tarpeeksi kuumaa). Laita levyä sitten hieman pienemmälle.

Laita seitanpalat paistumaan. Paista kerrallaan muutamaa palaa ja käännä kun reunat ovat muuttuneet kullanruskeiksi. Jos palat paistuvat liian nopeasti, laita levyä pienemmälle, jos ne eivät taas poreile kunnolla, laita levyä suuremmalle. Nostele kypsät kullanruskeat palat talouspaperin päälle, joka imee ylimääräisen öljyn.

Käytä suikaleet sellaisenaan dippailtuna, kastikkeessa, tortillojen täytteenä tai missä tahansa.

Vinkki! Kikhernejauhon tilalla voi käyttää gluteenijauhoa tai korvata esimerkiksi kaurajauhoilla (fodmap-sopiva vaihtoehto). Voit korvata tai jättää pois mausteita oman maun mukaan. Seitanpalat onnistuvat loistavasti myös ilman sipuli- tai valkosipulijauhetta, mikäli ne haluaa jättää pois.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook
Instagram
Pinterest

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget