Kuohkea gluteeniton ja vegaaninen täytekakku vadelma- ja mokkatäytteellä

5. toukokuuta 2019


Kuohkea ja huokoinen vegaaninen täytekakku ei ole vain myytti, vaan sellaisen valmistaminen onnistuu suhteellisen helposti! Aquafabavaahdolla taikinaan saa parhaimman rakenteen.


Olen nyt kevään aikana tosissaan kunnostautunut erilaisten kakkujen leivonnassa! Nyt vihdoinkin olen saanut onnistumaan vegaanisena erittäin kuohkeat perinteisen sokerikakkupohjan kaltaiset täytekakut perusversiona ja nyt gluteenittomana. Vehnäjauhoversion löydät täältä. Minulta kyseltiin kakusta myös miten se toimisi gluteenittomana, joten tein siitä nyt ihan oman versionsa gluteenittomanakin. 

Salainen ainesosa kakussa onkin aquafabavaahto eli kikherneliemi. Yksinkertaisimmillaan aquafabaa saa esikypsennettyjen kikherneiden tölkistä. Tölkin neste vaahdotetaan ja käytetään kananmunavaahdon tapaan. Helppoa ja niin toimivaa! Aiemmin olin hyvin skeptinen kikhernevaahdon suhteen täytekakussa, sillä ajattelin että kuohkean kakun tulisi onnistua ilman ihmeellisiä värkkäilyjä, mutta nyt olen muuttanut mieleni. Piti vain uskaltautua kokeilemaan ja kuohkeampaa vegaanista kakkua todellakin saa hakea!


Gluteenittomassa leivonnassa luottojauhoseokseni on Virtasalmen viljatuotteen vaalea jauhoseos, joka toimii niin pizzataikinassa kuin täytekakussa. Kyseinen jauhoseos on luontaisesti gluteeniton ja sitä löytyy ihan tavallisistakin marketeista. Tiukkaan fodmap-ruokavalioon tämä kakku ei valitettavasti kuitenkaan sovi, sillä aquafabassa on liuenneita fodmap-hiilihydraatteja kikherneistä.

Kun kakkutaikinaan käyttää kookossokeria, siihen saa kauniin kullankeltaisen sävyn. Valkoisella sokerilla kakusta tulee puolestaan hyvin vaalea. Kookossokerin sijaan voi käyttää myös intiaanisokeria tai ruokosokeria, jotka myös antavat kellertävää väriä taikinaan.


Tämä kakku kruunaakin siis herkullisesti kevään ja kesän juhlahetket, sillä sen valmistus on yksinkertaista ja se säilyy hyvin kaapissa, kunhan vain päällikuorrutukset ja koristelut tekee vasta hieman ennen tarjoilua. Kakkutaikina oli mielestäni sopivan mehevää sellaisenaan, että se ei juuri kostutusta kaivannut, mutta toki pohjan voi kostuttaa valinnaisella mehullakin.

Gluteeniton ja vegaaninen kuohkea täytekakku

16-18 cm irtopohjavuoallinen

Kakkutaikina
½ dl aquafabaa
1 tl ksantaania (ei välttämätön mutta parantaa vaahdon rakennetta)
2½ dl/155g gluteenitonta jauhoseosta (käytin Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta)
1½ rkl/15 g perunajauhoja
1 dl (kookos)sokeria
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
1 dl öljyä
1½ dl valinnaista kasvimaitoa
2 tl viinietikkaa
1 lusikankärjellinen vaniljansiemeniä

Mokkatäyte
½ dl dl Kaslink kauravispiä
1 tl pikakahvimurua
4 palaa tummaa suklaata

Vadelmatäyte
½ dl Kaslink kauravispiä
1 rkl vadelmien sulatuslientä tai pari soseutettua vadelmaa

Koristeluun
(pakaste)vadelmia
rouhittua suklaata halutessasi


Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Vaahdota aquafaba ja ksantaani tiiviiksi vaahdoksi, joka pysyy muodossaan vaikka kulhon kääntää ylösalaisin.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kuiviin aineksiin öljy ja sekoita kunnes seos on tasaista tahnaa. Lisää kasvimaito, etikka, vanilja ja kääntele taikina sekaisin, älä sekoita liikaa.

Lisää taikinaan aquafabavaahto ja kääntele sekaisin juuri sen verran että taikina sekoittuu.

Pingota 16-18 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Levitä hieman öljyä vuoan reunoille ja ripottele reunoille jauhoja ja kopistele ylimääräiset jauhot pois. Kaada taikina vuokaan ja tasaa pinta.

Paista kakkua 175 asteisessa uunissa noin 30-35 minuuttia. Voit testata kakun kypsyyden puutikulla, jos siihen ei jää taikinaa kakku on kypsä.

Anna kakun jäähtyä täysin ennen täyttämistä. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kahteen kerrokseen.

Valmista täytteet juuri ennen kakun kasaamista. Vaahdota molempien täytteiden kerma eli 1 dl kerralla kuohkeaksi vaahdoksi. Jaa vaahto kahteen osaan. Lisää toiseen puoliskaan sulatettu suklaa ja pikakahvimuru. Lisää toiseen vadelmaliemi ja sekoita.

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kahteen kerrokseen. Levitä kahvi-suklaatäyte kakun väliin ja nosta kansi päälle. Nosta ylempi kerros täytteen päälle ja levitä vadelmatäyte päälle. Tässä vaiheessa kakun kannattaa antaa olla jääkaapissa 30 min tai enemmän, että täytteet jämäköityvät ja kakku pysyy hyvin kasassa.

Koristele kakku ennen tarjoilua vadelmilla ja suklaarouheella.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

7 kommenttia :

  1. Todella suuri kiitos tästä reseptistä! :) Olen jo pitkään haeskellut tällaista kuohkeaa, suussasulavaa kakkupohja reseptiä, joka olisi sekä vegaaninen, että gluteeniton. Ja kaiken lisäksi oikeasti kuohkea! Sellaisia on välillä vaikeampi löytää, mutta nyt osui täydellinen resepti kohdalle. Tällaisen kakun leivon ehdottomasti mun seuraaville synttäreille. Todella ihana toi sun leipoma kakku. :) Ja muutenkin, sulla on tosi hieno blogi ja hienot reseptit. Olen kokeillut jo muutamaa niistä ja kaikkiin ollut hyvin tyytyväinen ja etenkin nyt tähän reseptiin. :) Kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, kiitos kommentista!
      Tää onnistui kyllä ällistyttävän hyvin, eikä mun mielestä edes tajunnut kakusta että on gluteeniton, kun rakenne oli niin hyvä.

      Kiva kuulla sun mielipide ja tervetuloa lukijaksi :) Toivottavasti viihdyt jatkossakin!

      Poista
    2. Olepa hyvä! :) Uskon todella niin. :) En oo vielä siis ite tätä reseptiä kokeillut, kun vasta juuri tähän törmäsin, mutta varmasti lähiaikoina kokeilen, ku suunnittelen tätä tosiaan synttäreille. :D Mutta vaikuttaa aivan ihanalta kakulta ja uskon, että sitä se onkin. :) Mukava kuulla, että mun mielipiteestä oli iloa ja kiitos paljon. :) Ihan varmasti viihdyn myös jatkossa. :)

      Poista
    3. Niin tosiaan, eli sulla on kaikki paras vielä edessä! :)

      Poista
  2. Moikka! Hyvältä kuulostaa resepti! Voiko tämän siis tehdä edellisenä päivänä valmiiksi vai onko parempi täyttää vasta samana päivänä kuin tarjoilee? Ajattelin tehdä enemmän kermakakun näköisen version, väliin vadelmia, vattuhilloa ja kaslink-vispiä ja kuorrutus kaslink-vispillä, koristelu persikkalohkoilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiva kuulla! :)
      Voi ja kannattaa tehdä edellisenä päivänä valmiiksi, mutta koristelut kannattaa jättää vähän ennen tarjoilua, että ne pysyvät hyvänä eikä pinnan kaurakerma kuivahda. Eli paista ja täytä kakku edellisenä päivänä ja säilytä esim samassa irtopohjavuoassa, jossa paistoit tai kuvun alla peitettynä. Sitten juuri ennen tarjoilua pintaan kerma ja persikat! :)

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget