Riisipuuropiirakka luumukiisselillä

30. marraskuuta 2019


Piirakka, joka on täydellisesti jouluisten makujen ytimessä! Rukiilla maustettu piirakkapohja, luumukiisseliä ja riisipuuroa. Tämä on siis todellakin riisipuurolla täytetty piirakka.


Harva asia tekee yhtä jouluisen tunnelman kuin luumukiisselin kanssa tarjottu riisipuuro. Ehkä vielä hieman kanelisokeria päälle. Mietin minkälaisen joululeivonnaisin kehittäisin tähän jouluun ja samassa tajusinkin, että miksi en tekisi sitä kaikkein jouluisinta piirakkaa! Saa samalla luvan kanssa syödä riisipuuroa useampaan otteeseen. Suomalaisessa hengessä lisäsinkin muuten tavalliseen piirakkapohjaan ruisjauhoja mauksi. Sanottakoon että aika täydellinen yhdistelmä.

En tiedä miksi en ole aiemmin edes tajunnut että riisipuuroa voisi käyttää piirakan täytteenä. Onhan kuitenkin kaikki ahvenanmaan pannukakut sun muut, joissa hyödynnetään (jämä)puuroa. Riisipuuro tiivistyy hieman uunissa paiston aikana, joten se ei tarvinnut erikseen mitään hyydytysaineita toimiakseen piirakan täytteenä. Kokeilin yhdessä satsissa perunajauhoja, mutta toisen satsin kohdalla totesin, että nekin olivat turhia. Riisipuuro hyytyy hyvin piirakan täytteeksi jääkaapissa. Kuvan piirakka on vielä ollut aika lämmintä, joten täyte ei ollut ihan niin tiivistä. Kun piirakka saa jäähtyä kunnolla jääkaapissa niin täyte hyytyy ja siitä saa leikattua teräviä siistejä paloja.


Tämä piirakka onnistui jotenkin keirolla tavalla soluttautumaan meidän jouluklassikoksi jo näin etukäteen sanottuna. Yhdistelmä on vain niin kätevä, ja toisaalta tässä on loistava keino syödä riisipuuroa myöhemmin ja kylmänä. Samalla tähän voi myös hyödyntää mahdolliset jämäksi jääneet riisipuurot. Luumukiisselin sijaan väliin voi heittää vaikka sekametelisopat, jouluhillojen jämät tai ihan mikä omaan jouluun kuuluu! Mikä tahansa muukin kiisseli käy, päärynäkiisseli kanelilla maustettuna on varmasti ihan parasta! Ole siis luova, sitä tämä piirakka vaatii. Esimerkiksi marjoista kuten vadelmista tai puolukoista tehty chiahyytelö toimii varmasti hyvin täytteenä!

Ehkä olisi pitänyt vielä lisätä päälle kanelisokeria sihdin kautta, niin tämä olisi ollut kunnon joulupuuropiirakka. Mutta oli se hyvää sellaisenaankin, sanottakoon että jopa liiankin hyvää, sillä tuli syötyä melkein ähkyyn asti kaksi palaa.


Tämä piirakka ei vaadi suuria leivontataitoja, vaan se valmistuu todella helposti! Riittää että saat puuron keitettyä polttamatta liian suurta määrää pohjaan (se voi ehkä olla isompi haaste, mutta kyse ei sitten olekaan leivontataidoista enää...)

Riisipuuropiirakka luumukiisselillä

24-26 cm piirakkavuoallinen

Pohja
100 g maidotonta margariinia
3/4 dl (kookos)sokeria
2 dl (hienoja) ruisjauhoja
½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
½ dl valinnaista kasvimaitoa tai vettä

Luumukiisseli
150 g kuivattuja luumuja
3 dl vettä
2 rkl perunajauhoja
½ dl (kookos)sokeria
2 tl kanelia
ripaus suolaa

Lisäksi
4-6 dl valmista paksua riisipuuroa (riippuen kuinka paksun kerroksen puuroa haluat, kuvissa on 6 dl määrä)
lusikankärjellinen vaniljansiemeniä tai 2 tl vaniljasokeria


Valmista ensin pohja. Nypi margariini ja kuivat aineet keskenään sekaisin jauhoiseksi taikinaksi. Lisää kasvimaito ja sekoita juuri ja juuri sekaisin. Levitä taikina 24-26 cm piirakkavuokaan ja sen reunoille. Nosta jääkaappiin muiden valmistelujen ajaksi.

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Tee luumukiisseli. Pilko luumut pienemmiksi kattilaan, lisää vesi ja perunajauhot ja sekoita hyvin. Kuumenna seos ja lisää sokeri ja mausteet. Kun kiisseli pulpahtaa ja sakeutuu, nosta liedeltä.

Sekoita riisipuuroon vanilja.

Lusikoi luumukiisseli piirakkapohjan päälle ja levitä riisipuuro kiisselin päälle. Puuron voi levittää joko ohuempana tai paksumpana kerroksena, maun mukaan!

Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 35 min, seuraa piirakan reunoja paiston loppuvaiheessa, etteivät ne tummu liikaa.

Anna jäähtyä ennen vuoasta irrottamista, tällöin täyte hieman jähmettyy, että piirakasta saa leikattua hyvin paloja.


Vinkki! Riisipuuron voi tehdä joko kookosmaitoon tai valinnaiseen kasvimaitoon. Mielestäni kookosmaitoon tehty riisipuuro on täyteläisimmän makuista, mutta myös kahveihin tarkoitetut kauramaidot sopivat hyvin, esim ikaffe. Myös mikä tahansa kasvimaito käy, mutta maku ei ole aina yhtä täyteläinen. 6 dl riisipuuroa on noin puolet 2 dl puuroriisistä tehdystä puurosta.

Vinkki! Luumukiisselin sijaan voit käyttää piirakan täytteenä mitä tahansa muuta kiisseliä. Esimerkiksi kanelilla maustettu päärynäkiisseli toimii varmasti jouluisena makuna. Mutta myös marjat sopivat hyvin, esimerkiksi vadelma tai puolukka toimii varmasti! Voit myös käyttää vaikka joulun jämähillot täytteenä. Kokeilunhaluisena väliin voi myös tehdä chiahillon marjoista, käytä tällöin 3 dl marjoja ja 2 rkl chiansiemeniä ja anna turvota hilloksi.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

2 kommenttia :

  1. Sulla on kyllä ihan mielettömiä neronleimauksia! Tätä piirakkaa täytyy maistaa! <3

    VastaaPoista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget