Helppo focaccia

14. tammikuuta 2020


Tuore focaccia on yksi suosikkileivonnaiseni, sen valmistus on yksinkertaista, eikä vaadi ihmeellisiä aineita ja lopputulos on niin herkullinen! Kehitin pitkään täydellistä focacciaohjetta, ja tässä se nyt on!


Nyt se on vihdoin täällä! Nimittäin tämä kauan odotettu focaccia-ohje!

Olen kiusannut seuraajia jo instagramin puolella ties kauanko erilaisilla focacciakuvilla ja videoilla, mutta ohjetta ei ole ollut missään. Nyt odotus riittää, sillä voin virallisesti julistaa tämän täydelliseksi yksinkertaiseksi focacciaohjeeksi. Eihän se vaatinutkaan kuin ehkä 10 hiontakertaa ja 5 varmistuskertaa, että resepti on todella hyvä. Nyt voit siis tehdä kotonakin ihanaa focacciaa, kun seuraat tätä ohjetta. Kokosin loppuun vinkkejä reseptin muunteluun, mutta kysy ihmeessä lisää jos et ymmärrä jotain!

Into lähteä kehittämään kotona ravintolatyylistä focacciaa lähti siitä, kun maistoin Helsingin ravintola Sipulissa järjestetyssä opiskelijatapahtumassa täydellistä focacciaa. Focaccia oli pinnalta ihanan rapeaa, puristaessa pehmeää ja öljytirisevää ja päällä helmeili suolakiteitä. Kaikkea mitä voisit täydelliseltä focaccialta toivoa. Tuon focaccian otinkin sitten tavoitteekseni kotikeittiöön, paitsi että ihan niin öljyinen sen ei tarvitsisi olla. Säätetään öljytirisevä focaccia mielummin juhlatilaisuuksiin, joten hieman maltillisempi versio sen suhteen. 


Lopulta sitten usean yrityksen ja erehdyksen kautta sain aikaiseksi ihanaa focacciaa. Erityisen tärkeää sen valmistuksessa on taikinan sopiva koostumus, mielummin liian löysää kuin liian tiivistä, kukaan ei pidä kuivasta leivästä. Liian löysä taikina leviää enemmän, eikä näytä niin kauniilta, mutta maussa ei ole vikaa. Olen kokeillut valmistaa focacciaa kuivahiivalla ja tuorehiivalla ja tuorehiivalla tulee ehdottomasti parempi lopputulos. Taikina kohoaa paljon paremmin ja sen käsittely on jotenkin helpompaa. 

Taikinaan itseensä ei kannata lisätä paljoakaan öljyä, vain sen verran että sen käsittely helpottuu. Suurin osa öljystä lisätäänkin sitten, kun taikina on kohonnut. Öljy leivän pinnalla auttaa sen rapeutumisessa ja öljy ilmeytyykin taikinaan paiston aikana, mutta koska se lisätään vasta lopuksi, on taikinaan muodostunut sitkoakin ja se kohoaa hyvin. 

Viimeinen vaihe, jossa epäonnistuin useamman kerran, oli focaccian paistaminen. Sitä ei saa paistaa, yllätysyllätys, liian pitkään tai liian hetkeä. Paistoaika riippuukin paljon leivän paksuudesta, joten paistumista kannattaa tarkkailla. Teen usein niin, että laitan kellon hälyttämään 15 minuutin päästä ja käyn katsomassa mikä on tilanne ja lisään sen mukaan joko 5 tai 10 minuuttia ajastimeen. Jos 15 minuutin kohdalla pinta on jo rapean tuntuinen, mutta vielä hieman pehmeä painettaessa, laitan vain 5 minuuttia lisäaikaa ja käyn tarkistamassa. Jos taas pinta on selkeästi pehmeä, paistuminen kestää vielä jonkin aikaa. Eli siis kannattaa seurata tilannetta! Kun focaccia on keskikohdasta koittaessa rapeapintainen, ja antaa hieman periksi mutta ei tunnu pehmeältä, se on hyvä.


Näistä yksityiskohtaisista ohjeista huolimatta focaccian valmistaminen ei ole vaikeaa, kunhan on hyvä ohje saatavilla! Tämäkin on toki paljon makukysymys, että millainen focaccia on parasta, tämä onkin juuri oma suosikkini. Suurin vaara tässä ohjeessa on vain se, että focacciaa tulee leivottua usein... En ehkä myönnä, että olen viikon sisään tehnyt jo kolmesti focacciaa.


Helppo focaccia

puolikas uunipannullinen tai 20x30 cm vuoka

Taikina
4 dl vettä
25 g tuorehiivaa tai 1 pss/11g kuivahiivaa*
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
(1 rkl paahdettua sipulirouhetta tai yrttisekoitusta)
3 dl täysjyvävehnäjauhoja (tai tavallisia)
n. 5 dl vehnäjauhoja
1 rkl oliiviöljyä

Päälle
kirsikkatomaatteja
1 rkl rosmariinia, paahdettua sipulirouhetta tai yrttisekoitusta
1 tl sormisuolaa tai muita suolakiteitä
n ½ dl oliiviöljyä

Valmista taikina. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita siihen hiiva ja sokeri ja odota pari minuuttia, että näet lähteekö taikina kohoamaan. Halutessasi lisää sipulirouhe tai yrttisekoitus. Lisää myös suola ja osa jauhoista. Vaivaa taikinaa ja lisää jauhoja hiljalleen. Vaivaa taikinaa muutama minuutti ja lisää öljy. Vaivaa taikinaa vielä kunnes siitä tulee kimmoisaa ja se irtoaa sormista. Peittele ja anna kohota noin 10 min.

Levitä leivinpaperi 20x30 cm vuokaan tai uunipannulle ja sipaise paperille hieman öljyä. Kaavi taikina leivinpaperille ja levitä tasaiseksi. Tässä vaiheessa voit säädellä focaccian paksuutta, 2-3 cm on hyvä paksuus ennen kohotusta. Painele taikinaan sormella koloja ja anna kohota noin tunti.

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Puolita kirsikkatomaatit. Painete tomaatit kohonneeseen taikinaan ja ripottele rosmariini, sipulirouhe tai yrttisekoitus ja suolakiteet päälle. Painele focaccian pintaan vielä koloja, jos edelliset eivät ole enää näkyvissä. Valele oliiviöljyä tasaisesti leivän joka puolelle.

Paista focacciaa 200 asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia. Jos focaccia on hieman ohuempi 20 min riittää, paksumpi paistuu jopa 30 min. Focaccia on valmista kun sen pinta keskikodasta koittaessa on rapea ja hieman ruskistunut.

Anna jäähtyä hieman ennen leikkaamista. Parhaimmillaan heti tuoreena, mutta säilyy huoneenlämmössä muutaman päivän, mutta reunat saattavat kuivahtaa. Focaccia säilyy parhaiten käärittynä pyyhkeeseen tai paperipussissa. 


Vinkit!

  • Suosittelen ehdottomasti käyttämään tuorehiivaa, mutta jos sitä ei jostain syystä ple saatavilla, käytä kuivahiivaa.
  • Focaccian voi valmistaa myös spelttijauhoihin, mutta tällöin jauhoja saattaa kulua hieman eri määrä, kannattaa siis jauhoja lisätessä seurata taikinan koostumusta kunnes se on sopiva.
  • Voit vaihdella focaccian täytteitä mielesi mukaan, esimerkiksi sipuli ja sienet toimivat oikein hyvin tomaatin ohessa/tilalla. Uskaliaimmat voivat kokeilla myös norileväsilppua tai tuoreita luumuja.
  • Kuvissa tein hieman ohuemman focaccian, mutta parhaimmillaan focaccia on ehkä kunnolla paksuna. Tällä ohjeella siis nimenomaan sellaiseen pitkulaiseen n. 20x30cm uunivuokaan tehtynä. Paistoajan kanssa tulee tällöin kuitenkin olla tarkkana, että focaccia kypsyy kunnolla keskeltä.
  • Sormisuola toimii parhaiten focaccian päällä, sillä se on hienoista ja ohutta suolahiutaletta. Esimerkiksi merisuolakiteet ovat helposti kovin isoja ja narskahtelevat hampaissa, Jos käytät siis perussuolakiteitä, kannattaa jättää isoimmat kiteet käyttämättä.
  • Tuplaa ohje, niin saat suoraan uunipannullisen.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget