Ai meillekö keittiöremontti? Osa 1/2

26. maaliskuuta 2020


Meille tulee keittiöremontti! Tässä ajatuksia vanhasta keittiöstä ja suunnitelmia uudesta


Kaupallisessa yhteistyössä Puustellin kanssa.

Millaisia ajatuksia remontti herättää sinussa? Kun ostimme viime syksynä asunnon, selvisi sen päällisin puolin siistiltä vaikuttavasta keittiöstä jännittäviä puolia. Totesimme lopulta, että keittiöremontti olisi välttämätön ennemmin tai myöhemmin. Mielellään myöhemmin, koska noh, remontti. Suhtautumiseni remontteihin ei ollut kovinkaan positiivinen, sillä jotenkin ne tuntuivat vain isoilta möröiltä, jotka kestävät ikuisuuden ja joka paikka on sotkussa. Mutta toisaalta meidän tapauksessamme ajatus oikeasti toimivasta ja hyväkuntoisesta keittiöstä oli todella houkuttava.


Vanhassa keittiössämme oli montakin asiaa hieman vinksallaan. Sitä oli selvästi koetettu ehostaa kovasti jossain vaiheessa, sillä kaappien ovet oli päällystetty valkoisilla kalvoilla ja vetimet oli vaihdettu uusiin. Tokihan tämä näyttää hienolta, mikäli kaappeja tai laatikoita ei erehdy avaamaan. Tai ainakaan niitä, jotka ovat huonoimmassa jamassa. Keittiölaatikostojen pohjat ovat kovasti väsähtäneet ja esimerkiksi maustepurkkien asettelu laatikkoon on lähes mahdotonta, sillä ne pyörähtävät aina laatikon keskelle. Tosi kätevää! Samalla osaa laatikoista on entisöity todella taidokkaasti isoilla ruuveilla ja muttereilla ja silikonimassalla, joka kerää naapurinkin pölyt itseensä. Yläkaappien hyllyt notkahtelevat siihen malliin, että en uskaltanut niille kovin montaa kivaa lautasta laittaa päällekkäin. En ainakaan vielä ole ollut valmis luopumaan keramiikkakurssilla valmistamistani lautasista.


Erikoiset ratkaisut yllättävät keittiössä yksi toisensa jälkeen. Keittiössämme on aika iso avohylly niemekkeen vieressä, jossa on siis, kuten kuvista näkyy, avoimia hyllyjä. Niihin on tosi kiva kerätä kaikenlaista tavaraa ja unohtaa siihen. Ei voi noin vain piilottaa omaisuutta turvallisesti ovien taakse. Tämän avohyllyn vieressä onkin niemekkeen nurkka, joka on umpinainen osa kaappia. Koko nurkka on siis tyhjillään sisältä vailla ovea, eli ihan hukkaan heitettyä säilytystilaa! On toki mahdollista, että tuolta suljetusta nurkkauksesta löytyisi Narnian salainen sisäänkäynti kukaties.


En ole täysin varma miltä aikakaudelta tämä vanha keittiömme on, mutta jotenkin olen alkanut uskoa, että se on asunnon alkuperäinen 90-luvun alun keittiö. Kaapeista löytyy mm. teipattuna uunin paisto-ohjeet ja erikoinen oviteline, jonka käyttötarkoitus on jäänyt minulle mysteeriksi. Kyselin Instagramissa pian muutettuamme, että mikä tuon metallitelineen käyttötarkoitus voisi olla ja sainkin paljon hyviä vastauksia. Olen kuitenkin yhä täysin vakuuttunut, että teline on tarkoitettu banaanien kypsyttämiseen, se on suorastaan luotu siihen.


Nikkarihan keittiössämme on selvästi ollut asialla, sillä jatkuvasti löytyy paljon pieniä erikoisia ratkaisuja, kuten vaikka mainitsemani isot ruuvit. Keittiötasot ovat aiemmin olleet tummanruskeaa puuta, mutta ne on maalattu valkoiseksi. En tiedä onko maali viallista vai käsittely puutteellinen, mutta maali on alkanut kuoriutumaan tason pinnasta pois. Varsinkin tiskialtaan reunoilla töröttää suikaleita, joista tekisi mieli nypätä. Olen kuitenkin hillinnyt itseni taidokkaasti tähän asti ja maalisuikaleet ovat saaneet olla rauhassa. Pienet yksityiskohdat tekevät kokonaisuudesta helposti aika epäsiistin näköisen, eikä tuollekaan maalin irtoilulle oikein mahda mitään.


Keittiömme pohjaratkaisu on kuitenkin todella ihana ja juuri siihen ihastuinkin tässä asunnossa! Laskutilaa on paljon ja keittiöön on mahdutettu iso jääkaappi ja pakastin. Tätä kylmäsäilytystilaa todella arvostan, sillä aiempi puolikas pakastimemme oli aina täynnä, varsinkin kesän lopulla marjakauden ollessa parhaimmillaan. Jääkaappi ja pakastin ovat kuitenkin aika vanhoja, joten ne kuluttavat paljon virtaa. Niiden päivittämisellä säästäisi rutkasti sähkölaskussa. Haluaisin myös hieman lisää säilytystilaa esimerkiksi roskakaappiin, sillä nytkin meillä on tilanpuutteen vuoksi muovinkeräys erillisessä pussissa lavuaarin vieressä. Olisi niin kätevää kun kaikki jätteet voisi lajitella samassa paikassa!

Keittiön lisäksi päivitystä kaipaa alakerran laminaattilattia, joka on möhistynyt kosteuden vaikutuksesta monesta kohtaa. Etenkin tiskikoneen ja ulko-ovien vieressä on useita lankkuja turvonnut. Ajattelimme, että samalla jos keittiötä remontoi, kannattaa vaihtaa koko lattia. Ettei sitten uudelleen parin vuoden päästä tarvitse tyhjentää koko alakertaa lattian vaihtamisen vuoksi, jos laminaatti vielä huononisi entisestään. Turvonnut laminaatti ei kuitenkaan ole kaunein mahdollinen näky lattiassa puhumattakaan sen välissä muhivasta kosteudesta.


Haaveilinkin sitten uudesta keittiöstä parisen kuukautta ja lueskelin keittiöfirmojen sivuja läpi. Kaksi pääkriteeriäni keittiöfirman valintaan olivat kotimaisuus ja ekologisuus. Jos uusi keittiö täytyisi hankkia, pitäisi se tehdä mahdollisimman vähän luontoa kuormittaen. Luku-urakastani selvisikin, että Puustelli on se firma, jolta keittiöni haluan. Puustelli on kotimainen firma, joka kiinnittää huomiota tuotteiden kestävyyteen ja ympäristökuormaan tuotantoprosessin joka vaiheessa. He pyrkivät mm. hyötykäyttämään jätteet mahdollisimman tehokkaasti uusiokäyttöön tai energiaksi, materiaalien kemikaalikuorma pyritään minimoimaan ja kalusteet ovatkin päästöluokaltaan M1, eli puhtainta mahdollista. Puustellin nettisivuilta löytyy paljon tietoa menetelmien ja materiaalien ekologisuudesta, kannattaa kurkata lisätietoja sieltä. Puustellin Miinus-keittiö herätti ensin mielenkiintoni, mutta koska keittiöremonttimme tulisi olemaan iso projekti ja koko alakerran laminaattilattia tulisi vaihtaa, ei budjettimme yksinkertaisesti riittänyt. Niinpä keskityin valitsemaan mahdollisimman kestävät ja ekologiset materiaalit Puustellin normaalista valikoimasta.

Kalusteita hankkiessa ei ehkä tule ajatelleeksi sitä, millaisia liimoja tai lakkoja on käytetty tai millainen hiilijalanjälki purkamisella on. Puustellin kalusteissa on mielestäni selvästi mietitty asioita pidemmälle, että keittiö olisi kestävä valinta. Tästä kertoo pelkästään jo mekanismien 30 vuoden takuuaika tai kiintokalusteiden 10 vuoden takuu. Esimerkiksi levyrakenteet on saumattu joka reunalta, jolloin ne ovat totta kai kestävämpiä, vastaavaa käsittelyä ei ihan joka keittiömerkillä näe. Meidän vanhassa keittiössämme juuri nämä avoimet lastulevyjen/kuitulevyjen päädyt ovat niitä murenevia ja möhistyviä kohtia. Kestävä keittiö on mielestäni yhtä kestävä kuin sen heikoin rakenne, jos jokin asia ei toimi niin se pilaa monta muuta hyvää asiaa. Kun asiaa on mietitty kaikilta kanteilta, on lopputulos yleensä onnistuneempi.


Sähköpostiini kilahtikin mainos Puustellin alkuvuoden kodinkonetarjouksista ja päätimme lähteä tutkimusretkelle Tampereen Ratinan Puustelliin. Ajatuksena oli lähinnä haistella tilannetta ja tutkiskella vähän millaisia vaihtoehtoja on tarjolla. Siellä pääsimme juttelemaan Riikka Mansikkamäen kanssa keittiöstä ja materiaaleista, kummasti yhtäkkiä käsitykseni remonttimöröstä alkoikin muuttua positiivisempaan suuntaan. Tämän ”katselemme vain” reissun jälkeen lähdimmekin myymälästä materiaalit mietittynä ja arviointikäyntiaika sovittuna. Riikan kanssa ajatusmaailma mätsäsi tosi hyvin ja häneltä sai rehellisen mielipiteen materiaaleista ja niiden ominaisuuksista. Hänen kanssaan asioidessa ei tullut oloa, että jotain olisi tuputettu vain koska se on trendikästä vaan saimme suunnitella oman päämme mukaan.

Hieman yllättäen meille olikin tulossa keittiö. Apua! Koska vanhat kalusteet olivat heikossa hapessa, täytyi kaikki uudistaa runkoja myöten. Koko keittiön uusiminen on aina hintavampi remontti, meillä ei onneksi tarvinnut seinien, vesipisteen tai liesituulettimen paikkaa siirtää, joten niiltä kustannuksilta säästyttiin. Jännityksellä jäämmekin odottelemaan millainen keittiö sieltä on oikein tulossa! Mutta mahtavaahan on se, että saan vihdoinkin kuparisen hanan, josta olen haaveillut jo viimeiset 10 vuotta. Sopii ainakin täydellisesti meidän leivänpaahtimeen, heh.Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

2 kommenttia :

 1. Seuraan jännityksellä minkälaisen keittiön valitset. Itselläni remontti on edessä ihan muutaman kuukauden päästä. Se teline muuten siinä ovessa on kattilankansia varten. Meillä oli sellainen ja oli yllättävän kätevä, joten ota ainakin talteen. Siihen voi ladata vaikka lehtiä, jos kannet epäilyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Eeva!
   Onko uusi keittiö jo mietittynä vai punnitsetko vielä vaihtoehtoja? Keittiön suunnittelu on tosi hauskaa puuhaa! Kun pääsee toteuttamaan ideoita ja miettimään materiaalivalintoja.

   Tuo teline olikin vanhassa keittiössä hieman hassu, sillä jos se oli tarkoitettu kattilan kansille, se oli sijoitettu vähän liian pieneen oveen. Kahteen ylimpään ritilään ei mahtunut kansia laisinkaan, jos halusi kaapin oven vielä kiinni! Ja ritilöiden välimatkat olivat niin lyhyitä, että kupera kansi peitti aina kaksi väliä. Joten loppupeleissä sain siihen menemään vain 3 kantta. Ehkä olisi ollut toimivampi pitkässä kaapin ovessa! Lehtitelineenä se varmasti toimii hyvin, mutta niin toimi banaanipidikkeenäkin ;)

   Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget