Vegaaninen tomaatti-mozzarellapiirakka

16. kesäkuuta 2020


Terttutomaateilla kasvispiirakasta saa todella näyttävän näköisen luomuksen. Tämä piirakka onkin makumaailmaltaan tomaatti-mozzarellapiirakan sukulainen, mutta on silti täysin vegaaninen.


Päässäni pyöri ruusunpunaisia ajatuksia juustoisesta tomaattipiirakasta. Ajatus pyöri pitkäänkin pääkopassa, kunnes terttutomaatit saivat sen jälleen heräämään. Äiti oli ostanut mökille kaupassa käydessään rasiallisen makeita terttutomaatteja ajatellen niitä piirakan päälle. Kun sitten näin tuon pakkauksen mökin keittiössä ajattelin piirakkaa ja nimenomaan sitä mozzarellaista juustopiirakkaa. Sattumalta siis meillä kävi mielessä sama ajatus tomaateista piirakassa!

Terttutomaattit piirakassa tai ruuassa olivat hitti etenkin Liemessä Jennin uunifetapastan myötä. Eikä mikään ihme! Tertulliset tomaatit tekevät tylsästäkin ruuasta näyttävän näköisen. Tämä piirakka näyttäisi varmaan aika aneemiselta, jos siihen heittelisi vain tomaatit paloina. Joten kokonaiset tomaatit ja etenkin terttutomaatit tekevät siihen sitä jotain. Toki myönnettäköön että se maku on kaunista ripukkaa tärkeämpi.


Mozzarellaisen tyylinen piirakkatäyte maistui ihan taivaalliselta, ja tulen tekemään tätä piirakkaa tulevaisuudessakin. Kaslinkin juustonmakuinen kaurakerma oli täydellinen makuyhdistelmä tofun ja ravintohiivahiutaleiden kaveriksi. Sekasyöjä miehenikin piti täytteen juustoisesta mausta kovasti. Joten tätä piirakkaa kehtaa varmasti tarjota myös sekasyöjille! Perinteinen makuyhdistelmä kasvispiirakassa, mutta toteutettavissa vegaanisena versiona. Samalla piirakkaan ei tarvitse käyttää ns. juustonkorvikkeita, jos ne tuntuvat sinusta epäilyttäviltä tai oudon makuisilta.

Tuore basilika toimi täytteessä erityisen hyvin ja suosittelen todellakin käyttämään sitä. Kuivatulla basilikalla voi vähän edesauttaa makua, mutta tuore basilika on se juttu. Kokonaisuutena sanoisinkin että 5/5, piirakka, jota tulen tekemään vielä lukuisia kertoja.


Vegaaninen tomaatti-mozzarellapiirakka

24-26 cm piirakkavuoallinen

Pohja
100 g maidotonta margariinia
1 dl kaurahiutaleita
2 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
n. 3 rkl vettä

Täyte
1 pkt maustamatonta tofua
1 tlk/2,5dl Kaslink juustonmakuinen kaurakermaa
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
2 rkl ravintohiivahiutaleita
½ tl suolaa
1 rkl perunajauhoja
1 kourallinen tuoretta basilikaa
2 terttua tomaattia (eli pikkutomaatteja vihreässä varressa)


Kääri tofu keittiöliinaan ja laita kuivumaan painon alle esim paistinpannun.

Valmista pohja nyppimällä margariiniin kuivat aineet. Lisää vesi ruokalusikallinen kerrallaan ja lopeta lisäys kun taikina on muovailtavan pehmeää, muttei löysää. Levitä taikina 24-26 cm piirakkavuoan pohjalle ja nosta reunoille.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Valmista täyte. Laita tehosekoittimeen tai sauvasekoittimelle sopivaan kulhoon tofu ja kaurakerma. Surauta tasaiseksi, ettei tofu jää rakeiseksi. Lisää öljy, sitruunamehu, ravintohiiva, suola ja perunajauhot ja surauta vielä hyvin sekaisin. Tarkista maku ja lisää suolaa tai sitruunamehua. Pilko basilika ja sekoita massaan.

Levitä täyte pohjataikinan päälle ja nosta päälle tomaattitertut.

Paista 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Tarkkaile paiston loppuvaiheessa ettei paistu liikaa.

Anna jäähtyä kunnolla paiston jälkeen, täyte hyytyy jäähtyessä.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


2 kommenttia :

  1. Ihanan näköinen pizza! Pitää kokeilla heti viikonloppuna..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivottavasti maistuu, tämä on yksi mun suosikkipiirakka

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget