Vegaaniset jäätelökeksit maapähkinätwistillä

23. kesäkuuta 2020


Keksijäätelön valmistaminen kotona ei ole kovinkaan vaikeaa, vaikka siltä saattaisi vaikuttaa. Täydellisen pehmeän keksijäätelön salaisuus on kuitenkin kärsivällisyys, sillä keksi pehmenee ihanasti pakastimessa säilytyksen aikana.


Suomen kesään ja käytännössä jokaiseen vuodenaikaan kuuluu jäätelö. Jäätelönsyöntikansana Suomi on kyllä omiaan ja nykyään jäätelöhyllyn vegaaninenkin tarjonta alkaa olla hyvä. Muutamia juttuja kuitenkin jäätelöistä kaipaa vegaanisena versiona kuten vaikka Buffet-keksijäätelöitä tai oikein kunnon lakujäätelöä, joka poistui 3kaverin valikoimista jokunen aika sitten.

Buffet-jäätelökeksien tai jäätelö sandwichien kaipuuseen päätin kokeilla vastaavien valmistusta kotona. Jotenkin olin ajatellut, että keksijäätelön valmistaminen olisi hirveän vaikeaa tai työlästä. Riippuu toki työläyden määritelmästä, mutta keksien teko ei ole piparkakkujen tekoa vaikeampaa, keksit voi tehdä joko muotilla tai jakaa taikina paloiksi ja kaulita ne vain lätyiksi. Piparimuottia käyttämällä kekseistä saa haluamansa mallisia ja ehkä siistimpireunaisia. Tyyli on kuitenkin vapaa!


Perinteisestä buffetista poiketen lisäsin keksitaikinaan maapähkinävoita, joka tuo täyteläisyyttä kekseihin. Maapähkinävoin rakastajana olen ehkä hieman jäävi arvioimaan miten paljon maapähkinävoi kekseissä maistui, mielestäni ei paljoakaan, mutta kukin päättäköön omasta puolestaan. Erittäin herkullisia keksit kuitenkin olivat ja niitä voisi syödä ihan vain sellaisenaankin.


Jäätelökeksit maapähkinätwistillä

n. 15 jäätelökeksiä

Keksi
100 g maidotonta margariinia
70g/n. ½ dl maapähkinävoita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 lusikankärjellinen vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2 rkl vaahterasiirappia tai muuta siirappia
2-3 rkl vettä

Lisäksi
valinnaista jäätelöä kuvissa Roar hazelnut chocolate cookie


Sekoita kulhossa margariini ja maapähkinävoi sekaisin. Lisää kuivat ainekset ja vaahterasiirappi. Nypi taikina sekaisin. Jos taikina on kovin muruista, lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes saat taikinan muotoiltua hyvin palloksi, joka ei murene. Älä kuitenkaan lisää liikaa vettä, ettei taikinasta tule liian pehmeä.

Keksit voi tehdä joko piparimuotilla tai kaulita palat haluttuun paksuuteen ja muotoilla. Jos käytät keksimuottia, kaulitse taikina n. 4mm paksuuteen ja leikkaa keksimuotilla keksejä, valitse tähän keskikokoinen muotti n. 8 cm halkaisijalla. Jos teet keksit pala kerrallaan, leikkaa taikina n. 30 osaan ja kaulitse osat n. 4 mm paksuiseksi ja muotoile sormin reunat tasaiseksi.

Pistele kekseihin haarukalla reiät. Paista 200 asteisessa uunissa 6 minuuttia. Anna jäähtyä ennen siirtämistä. Kun keksit ovat jäähtyneet, nosta ne tasaiseen pakasterasiaan ja nosta pakastimeen.

Kun keksit ovat kylmiä, tee niistä leipiä, lusikoi jäätelöä yhdelle keksille ja laita kansi päälle. Syö heti tai kääri esim leivinpaperiin ja nosta pakastimeen.

Keksit ovat kovahkoja heti täyttämisen jälkeen, mutta pehmenevät pakastimessa säilytettäessä. Kannattaa siis täyttää kaikki keksit heti ja syödä vasta aikaisintaan seuraavana päivänä, mielellään myöhemmin.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget