Kookos-raparperi -kerrosmättö sokeritta ja gluteenitta

12. kesäkuuta 2015


Raparperit ovat/olivat parhaimmillaan ja niiden käyttö suorastaan kuuluu hyvään kevääseen. Itse sain raparpereita tähän settiin työpaikalta, kun joku oli tuonut ylimääräisiä raparperejaan ja jakoi niitä sitten ilmaiseksi. Mietin aluksi pitkään, minkä haluaisin olevan vuoden ensimmäinen raparperiherkkuni. Päädyin sitten lopulta tällaiseen herkulliseen kerrosjälkiruokaan. Ideana oli hieman tällainen pappilan hätävarahenkinen jälkiruoka.
Halusin kokeilla valmistaa kauralastuja gluteenittomana ja pelkästään kookosöljystä. Olin varsin tyytyväinen lopputulokseen. Keksi oli jäähdyttyään hieman pehmeä keskeltä, eikä niinkään rapsakka lastu. Ehkä hieman pidemmällä paistoajalla tai oikeasti moniksi kekseiksi muotoilemalla olisi voinut saada rapeamman lopputuloksen. Toisaalta tällaiseen jälkiruokaan riittää pieni rapeus puraistessa, mutta sopiva pehmeys, että seos on lusikoitavissa helposti. 
Koko jälkiruoan pohjaideana oli myös valkoisen sokerin poisjättäminen. Kaapista löytyi vain hunajaa, joten se sai kelvata. Olisin ehkä halunnut kokeilla jotain siirappia kekseihin, mutta kun sitä ei ollut juuri saatavilla, niin hunaja täytti tehtävänsä kuitenkin hyvin. Kookos maistui kekseistä juuri sopivasti, mutta ei hyökännyt päälle kuitenkaan liiaksi.
Olin oikein tyytyväinen lopputulokseen ja se hävisikin vatsaan alta aikayksikön, kannattaa olla siis tarkkana, ettei tätä tee liikaa kerralla. Ihanan keväinen (kesäinen?) herkku jota syö ilolla ja nautinnolla.

Kookoksinen raparperi-kerrosjälkiruoka sokeritta

4 annosta

Kookoksiset kauralastut
4 rkl kookosöljyä
1 dl  kaurahiutaleita
1 dl  kauraleseitä
3 rkl riisijauhoja
2 rkl hunajaa tai agavea
2 rkl kookoshiutaleita
½ tl  jauhettua inkivääriä

Raparperisose
4       raparperin vartta
2 rkl hunajaa tai agavea
1 dl   vettä

1 prk Oatlyn vaniljakastiketta

Valmista kauralastut ensin. Sulata kookosöljy ja sekoita siihen hiutaleet, leseet ja jauhot. Lisää hunaja ja sekoita vielä hyvin sekaisin. Levitä taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipannulle ohueksi n. puolen sentin lätyksi ja tasaa reunat, etteivät pala. Ripottele pinnalle kookoshiutaleet ja inkivääri.
Paista 200 asteisessa uunissa 6-8 minuuttia, kunnes hieman ruskistuu. Anna jäähtyä kunnolla.
Valmista raparperisose. Kuori raparperi ja pilko paloiksi kasariin. Lisää sekaan hunaja ja vesi. Kiehauta ja miedonna lämpöä ja anna hautua. Kun raparperit alkavat soseutua, nosta pois liedeltä. Anna jäähtyä täysin.
Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi.
Kasaa laseihin/kippoihin kerroksittain: raparperisosetta, murusteltua kauralastua, vaniljakastiketta jne. Tästä riittää 4 pienempään annokseen tai kahteen megamättöön. Tarjoile hetimiten tai säilytä kylmässä tarjoiluun, mutta ei kovin kauaa, etteivät keksit pehmene liiaksi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget