Makea kurpitsapasta

17. kesäkuuta 2015


Tämä ei ole välttämättä tyypillinen resepti minulle, sillä minulla on pienehkö ongelma makean ja suolaisen yhdistämisen kanssa. On totta, että jotkin makuvastaparit sopivat keskenään, kuten vaikka suola kinuskiin. Minulle tuottaa kuitenkin ongelmia sietää monien, joillekin jopa superherkkuyhdistelmien, sietäminen. Hyviä esimerkkejä tästä ovat aurajuusto ja piparkakut tai hunaja ja punajuuri. Monikaan ei usein ymmärrä tätä vastakohtaongelmaani, en voi kyllä sanoa, että ymmärtäisin itsekään. Haluaisin kyllä pitää monista asioista, mutta se ei vain ole aina mahdollista. Yritän kuitenkin siedättää itseäni säännöllisin väliajoin, joten ehkä joskus vielä onnistun. Pääsääntöisesti olen kuitenkin "suolainen" ihminen, eli en perusta ällömakeista asioista saati elää vain makeilla ruuilla. Päivässä haluan syödä yleensä vähintään kerran jonkin suolaisen, mielellään lämpimän aterian. En tiedä onko suolainen välttämättä oikea ilmaisu, sillä käytän yleisesti suolaa äärimmäisen vähän. Mutta saakoot kyseinen ilmaisu nyt kelvata paremman puutteessa. 
Introsta päästään kuitenkin tähän ongelmaiseen ruokaan, joka osoittautui mielestäni kuitenkin yllättävän hyväksi. Olin jo pitkään pyöritellyt ideaa kurpitsaisesta pastakastikkeesta. Tämä kastike näyttää jostain syystä hyvin einesjauhelihaspagetilta, mutta sitä se ei kuitenkaan ole. Pääraaka-aineena toimi ystävämme herra myskikurpitsa, joka suoriutui tehtävästään mallikkaasti.

Tämä kastike on siis itsessään aika makea, mutta sipuli ja mausteet tasapainottavat sopivasti kurpitsan makua. Jotkut voisivat varmaan haluta lisätä tähän jotain suolaista juustoa päälle, mutta mielestäni tämä toimi oikein hyvin näin. Ehkä paahdetut pähkinät tai siemenet toimisivat kuorrutteena hyvin? 

Makea kurpitsapasta

4 annosta

800 g myrskikurpitsa (paino kuorineen)
1        keltasipuli
2        valkosipulin kynttä
3 dl    vähäsuolaista kasvislientä
1 tl     chilijauhetta
1 tl     rakuunaa
1 tl     yrttisuolaa
½ tl    mustapippuria
150 g täysjyväspagettia

öljyä paistamiseen

Kuori ja pilko myskikurpitsa pienehköiksi kuutioiksi. Laita palat öljytylle isolle paistinpannulle paistumaan. Kuori ja pilko sipulit ja lisää kurpitsan kanssa pannulle. Kypsennä hetken aikaa, että sipulit pehmenevät. Pienennä lämpöä ja laita kansi päälle noin 5 minuutiksi, sekoita välillä. Kun kurpitsatkin ovat hieman pehmenneet, lisää kasvisliemi ja kypsennä vielä 10-15 minuuttia, kunnes kutpitsat pehmenevät kunnolla ja osa vedestä haihtuu. 
Kypsennä spagetti paketin ohjeen mukaan.
Laita kypsät kasvikset liemineen tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi kastikkeeksi. Lisää lopuksi vielä mausteet. ja tarkista maku.
Sekoita spagetti ja soseutettu kastike keskenään. Tarjoile lämpimänä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget