Rusinaletut mantelimaidosta

19. kesäkuuta 2015


Joskus tekee mieli jotain hyvää, mutta ei jaksa värkkäillä monivaiheisia jälkiruokia tai ei jaksa odotella. Itselläni tällaisina hetkinä erilaiset lätyt ovat usein se, mitä rupean tekemään. Lättyjä voi käytännössä tehdä vain jauhoista ja vedestäkin, mutta niihin on mukavaa piilottaa jotain jännittäviä makuja. Yleensä en ole mikään suuri rusinoiden ystävä ruuan seassa. Rusinat siis menevät sellaisenaan tai ehkä myslissä tai vastaavassa, mutta jos ne ovat osa jotain ruokaa, niin se tuntuu oudolta. Eräässä opiskelijaruokalla on iso juttu laittaa porkkanaraasteeseen (joskus jopa lantturaasteeseen) rusinoita. En oikein tiedä mitä kyseisestä salaatista pitäisi ajatella, mutta kai se jonkun mielestä on hyvä idea... toivottavasti.
Rusinahäiriintyneisyydestäni huolimatta idea rusinoiden käytöstä lättytaikinassa vaikutti hauskalta. Tämä idea sai alkunsa, kun Tampereen keskustorilla jaettiin Alpron mantelimaidoista ilmaisnäytteitä ja samalla mukana annettiin pieni esite. Esitteessä sitten oli resepti rusinalätyistä ja sovelsinkin sitten omat lättyni niistä. 

Rusinat sopivat kuin sopivatkin lättyihin todella hyvin, eivätkä ne olleet mielestäni lainkaan outoja taikinassa. Päinvastoin, suorastaan tuntui, että niitä olisi voinut käyttää moninkerroin enemmän. Tätä nyt kirjoittaessani heräsikin idea myös siitä, että jos tekisi ns. granola/myslilättyjä, joihin laittaisi erilaisia hiutaleita ja leseitä, rusinoita ja kenties muita kuivattuja hedelmiä jne. Kunnon myslilättyjä. Voisi olla hyvä idea. Mutta tälläkertaa joudumme kuitenkin tyytymään vain pelkkiin rusinaisiin lättyihin, joiden kanssa sopii vallan mainiosti omenasose tai tuoreet marjat. Itselläni oli vielä viimesyksyn sadosta jäljellä muskovadosokerilla makeutettua omenasosetta, joten söin loput lätyt omenasosevuoren kera. 

Rusinaletut mantelimaidosta

10 lettua

2½ dl  mantelimaitoa
2 dl     täysjyvävehnäjauhoja
2 rkl    pellavansiemenrouhetta (sekoitettuna 2 rkl vettä)
1 tl      vaniljasokeria
2 rkl    rusinoita
ripaus suolaa

öljyä paistamiseen
omenasosetta tarjoiluun

Sekoita mantelimaito ja vehnäjauhot keskenään. Sekoita pellavansiemenrouhe ensin veteen ja anna turvota hetki. Lisää sitten taikinaan. Irrottele rusinat toisistaan ja lisää loput ainesosat taikinaan ja sekoita hyvin. Anna turvota viitisentoista minuuttia.
Paista pieniä lättyjä noin minuutti per puoli.
Tarjoile esimerkiksi omenasoseen tai tuoreiden marjojen kanssa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget