Kasvis-ramen ベジタリアンラーメン

24. kesäkuuta 2015


Ramen eli japanilainen nuudelikeitto on nyt todella trendikästä. Hyvän ramenin valmistus alusta lähtien vie kuitenkin hieman aikaa, mutta on ehdottomasti vaivan arvoista!


Japanilaisissa ruokatunnelmissa jälleen, tälläkertaa vuorossa (jälleen) ramen. Toteutin tämän herkun yhdessä parin ystäväni kanssa japanilaisessa kokkailuillassamme. Kyseessähän siis arviolta alunperin Kiinasta lähtöisin oleva nuudelikeitto, josta on sittemmin tullut hyvin suosittu ruokalaji japanissa. Ramenia olenkin valmistanut useaan otteeseen ja teen siitä yleensä aina hieman erilaisen. Rameneitahan on ylipäätään olemassakin ties monenkolaista eri sorttia ja ne usein luokitellaan joko täytteiden (porsas/nauta/kana/kasvis...) tai liemen (suola/liha/soija/miso) perusteella. Tämä versio onkin sitten lähimpänä miso-ramenia. Misotahna tuo liemeen sopivan kirpeähkön, mutta pehmeän maun. Ramenissa käytetään vehnänuudeleita ja täytteenä voi olla käytännössä mitä tahansa nyt keksiikään.


Ramenissa idea piilee hyvässä liemessä. Ramen huonolla tai mauttomalla liemellä on kuin pikanuudelipussi kylmässä vedessä (toisinsanoen toimimaton ratkaisu). On siis tärkeää panostaa kunnolla liemeen ja näin saada kunnollinen lopputulos. Tässä liemessä pohjan ytimen luovat sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Kun ne ensin ruskistaa ja paistaa kunnolla öljyssä, on hyvän pohjan ainekset jo lähes kasassa. Kasvisliemeen kun halutaan makua, täytyy kikkailla hieman enemmän kuin lihan kanssa, joten ainesosia onkin runsaasti. Herkkusienet ja porkkana toimivat kasvisosastona tuomaan makeutta ja syvyyttä. Chili tuo pientä mausteisuutta, mutta liemestä ei kuitenkaan tule tulista, joten sen käytön kanssa ei kannata arastella tässä tapauksessa.
Kombu on levälajike, jota käytetään paljon japanilaisessa ruuassa, se toimii maustamisen olennaisena pohjana. Se tuo liemeen hieman suolaista/etikkaista muistuttavaa makua, jota on hieman vaikea rinnastaa muihin makuihin. Mielestäni se on kuitenkin varsin olennainen osa tämän liemen pohjaa ja tuo sopivan lisän makuun. Kombua löytyy aasiamarketeista tai mm. Punnitse&Säästä-myymäköistä. Misotahna toimii puolestaan liemen päämakuna, joskaan ei paista turhaan läpi, mutta tuo liemelle sopivan loppusysäyksen, jonka jälkeen se tuntuu valmiin makuiselta.
Misotahnaa on nykyään jo ihan normaaleissa isommissa marketeissa (löytyy nimellä misotahna tai miso paste) ja vastaavissa, mutta aasiakaupoissa sen ostaminen tullee halvemmaksi. Aasiakaupoissa misotahnoja löytyy useita erilaisia mm. shiromiso, akamiso, genmaimiso tai englanniksi white, red, brown miso. Näistä suosittelisin ramenin liemessä käyttämään shiromisoa eli valkoista misotahnaa, joka on maultaan makein ja miedoin. Jos käyttää jotain tummempaa misotahnaa, suosittelen käyttämään hieman pienempää määrää, sillä maku on niissä vahvempi.

Tuoreet kasvikset ovat ramenissa myös olennainen osa, mutta kaikkia ainesosia ei kuitenkaan aina saa tuoreena, joten pitää hieman joustaa. Kevätsipuli on kuitenkin eräs ehkä ehdoton höyste ja samalla koriste ramenille, sillä se on sopivan kirpeä, mutta samalla makea lisä. Proteiininlähteenä voi käyttää vaikka paistettua tofua, tempehiä tai muuta mieleistä kasviproteiinia.

Tästä pitkästä selityksestäkin päästään siihen, että pitkähköllä keittelemisellä ja lyhyemmällä aktiivisella työskentelyllä päästään erittäin herkulliseen lopputulokseen. Voidaan ehkä jopa todeta, että saatu lopputulos on suhteellisen terveellinenkin, tai jos ei muuta, niin ainakin värikäs. Perinteisestihän ramenia saa ryystää äänekkäästi niin paljon kuin sielu sietää, joten äänekästäkään ruokailutilannetta ei tarvitse turhaan kammoksua. Paras tapa syödä ramenia on nostella puikoilla lisukkeita ja nuudeleita suuhun ja ryystää lientä nostamalla kulhon reuna huulille. Sotkuistahan se helposti voi olla, joten pyhätamineissa sitä ei välttmättä kannata tehdä...

Kasvis-ramen

4 annosta

Liemi
3 rkl   öljyä*
1         sipuli
2         valkosipulin kynttä
5 cm   inkivääriä
2 l       kasvislientä
100 g  herkkusieniä
2         porkkanaa
1         punainen chili
2         kokonaista mustapippuria
1 pala kuivattua kombu-levää (n. 8cmx8cm)
3 rkl   soijaa
1 rkl   sokeria
3 rkl   misotahnaa

Täytteet
12      herkkusientä
100 g (pakaste)maissia
1 rs    ituja
1        porkkana
2        kevätsipulia
3        nuudeliarkkia


*Öljynä voi käyttää oikeastaan mitä tahansa, mutta seesamiöljystä tulee paras maku

Valmista liemi. Kuumenna öljy isossa kattilassa. Kuori ja pilko sipuli lohkoiksi. Murskaa valkosipuli veitsellä/kämmenellä ja pilko pariin osaan. Kuori ja siivuta inkivääri. Lisää sipulit ja inkivääri kuumaan öljyyn ja paista, kunnes saavat ruskeaa pintaa ja pehmenevät. Lisää kasvisliemi. Pilko herkkusienet ja pilko pariin osaan. Kuori ja pilko porkkana muutamaan osaan. Pilko myös chili pariin osaan ja poista siemenet. Lisää herkkusienet, porkkana, chili, mustapippurit ja murskattu kombu kattilaan. Anna hautua kannen alla hieman poreillen puolesta tunnista tuntiin, jopa pidempäänkin. Kun porkkanat ovat pehmenneet kunnolla, liemi on aikaisintaan valmista. Mitä pitempään hauduttaa, sen enemmän saa makua.
Kun liemi on hautunut, siivilöi se ja laita kasvikset sivuun (voit käyttää ne muuhun ruokaan tai laittaa pois, suuri osa möhistynyt soseeksi). Lisää siivilöityyn liemeen soija, sokeri ja misotahna. Liemi on valmis.

Valmistele täytteet poistamalla sienistä kanta ja tee ohut risti-viilto niiden pinnalle. Nosta sienet kuumalle paistinpannulle ja anna kypsyä, käännä muutaman minuutin jälkeen (älä ruskista, sienten kuuluu vain pehmetä). Kuori ja pilko porkkana kolikoiksi ja leikkele muotoon halutessasi. Pilko kevätsipuli. Kypsennä nuudelit.

Kasaa keitto. Jaa nuudelit tasan neljään syvään kulhoon. Kauho päälle liemi tasan kulhoihin (jos vettä ei haihtunut, lientä on runsaasti). Jaa täytteet tasan kulhoille ja koristele viimeisenä kevätsipulin vihreällä osalla. Tarjoile lämpimänä.

3 kommenttia :

  1. Anteeksi, mutta mistä miso-tahnaa voi ostaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut, olisin voinut sen toki selittää paremmin.
      Misotahnaa (miso paste saa nykyään hyvin varustelluista marketeista, cittareissa olen ainakin nähnyt esim tätä merkkiä http://www.finefoods.fi/tuotteet/yutaka/yutaka-luomu-misotahna-300-g/
      Näissä perusruokakauppojen misotahnoissa kannattaa olla kuitenkin tarkkana, sillä monissa kaupoissa myydään valmiita misokeitto (miso soup) aineksia, jotka ovat siis ns. valmista keittoa, jossa on muitakin mausteita, vähän niinkuin liemivalmiste-tyyppisiä. En suosittelisi käyttämään valmiita keittopohjia siis tähän ramenin liemeen, vaan ihan tuota misotahna/miso paste-nimellä myytävää tuotetta.

      Sitten jos läheltä löytyy jokin aasialaisia tuotteita myyvä kauppa, niin niissä on myös hyvä valikoima, misotahnaa on tällaisissa aasialaisissa kaupoissa joko lasipurkeissa, muovirasioissa tai ihan pusseissa. Misotahnoja myydään useampaa erilaista ja ne voivat olla esimerkiksi nimellä shiromiso, akamiso, brown miso/genmai yms. Näistä suosittelisin ramenin liemeen shiromisoa, joka on siis vaaleaa misotahnaa, joka on miedoimman makuinen näistä tahnoista. Ei kuitenkaan haittaa jos käyttää vaikka tuota akamisoa, joka on hieman voimakkaamman makuista, kannattaa siis sellaista lisätä hieman vähemmän.

      Toivottavasti löytyy! Kysele toki lisää jos jäi jotain epäselvää :)

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget