Lakkaraakakakku

26. marraskuuta 2016


Täyteläisen raikas raakakakku syntyy lakoista ja macadamiapähkinöistä. Keveyttä muuten tuhtiin kakkuun tuo pehmeä tofu, jonka tilalla voi kuitenkin käyttää kookoskermaa, jos kakusta haluaa ehdottoman raa'an.


Ensimmäinen adventti on käytännössä ovella ja joulu alkaa tuntua hetki hetkeltä ajankohtaisemmalta jutulta. Joulufiilistelyt on mukava aloittaa hyvissä ajoin, että tunnelmaan pääsee kunnolla ennenkuin juhla on ohi. Pitää tosin myöntää, että join ensimmäiset jouluglögini vasta eilen. Muuten olen kyllä joulutunnelmoinnin aloittanut ajoissa. Joten pienenä vihjeenä: jouluherkkuja tiedossa lähiaikoina!

Ihmisillä on monia erilaisia suhtautumisia jouluun, jotkut aloittavat tunnelmoinnin jo aikaisin syksyllä ja toiset eivät juhlista juuri lainkaan. Jokainen kuitenkin tekee tavallaan, joten ei mennä sitä tuomitsemaan! Jokainen joulunviettotapa on oikea, ei siis tarvi sopia tiettyyn muottiin. Minä pidän kovasti joulusta, joten jouluherkkujen suunnittelu ja kokeilu alkaa jo hyvissä ajoin. Samoin läheisille on mukavaa miettiä ja valmistella kivoja lahjoja. Se suuri kaupallisuus ja krääsä ei joulussa niinkään viehätä, vaan se lämmin tunnelma ja yhdessäolo. Vaikka onhan ne villasukat mukava paketista saada ja ainakylmiin varpaisiin laittaa lämmikkeeksi.


Koska ensimmäinen adventti on huomenna, voi joulujutut aloittaa hyvällä omallatunnolla nyt bloginkin puolella. Ensimmäisenä jouluasiana onkin nyt tämä, vaatimattomasti sanottuna paras raakakakku, jota olen koskaan tehnyt (ja ehkä syönyt). Ideana tälle kakulle oli suomalaisuus, ja mikä sen suomalaisempaa olisi kuin lakat. Pähkinöitä sisältävä raakakakku ei ehkä muutoin ole kovinkaan suomalainen, mutta tärkeintä on, että kakku sopii suomalaiseen makumaailmaan ja ruokakulttuuriin.

Itsenäisyyspäivä lähestyy ja jos kaipaat sinne jotain tarjottavaa, tämä kakku on se juttu millä yllätät vieraat. Vinkkinä vielä valmistelujen helpottamiseksi, että kakun voi valmistaa päiviä etukäteen ja vaikka pakastaa ja nostaa jokunen aika ennen tarjoilua huoneenlämpöön sulamaan. Säästyy aikaa juhlapäivälle.


Raakakakut ovat viimeaikoina lisänneet suosiotaan ja niitä alkaa olla tarjolla jo useissa kahviloissakin. Niiden valmistaminen kotona on kuitenkin myös helppoa, kunhan on vain hieman tehokkaampi tehosekoitin tai monitoimikone, niin homman pitäisi nätisti hoitua. 

Raakakakut ovat myös tunnettuna tuhtiudestaan, eli yksi pieni pala riittää kunnolla täyttämään ja energiaa näissä herkuissa myös on reippaalla kädellä. Jos kakun ehdoton raakuus ei ole se juttu, niin pehmeällä/silken tofulla saa kevennettyä hieman kakkua pähkinöiden vastapainoksi. Esimerkiksi Jalotofun pehmeää tofua on saatavilla melkeimpä jokaisesta kaupasta, joten sitä on helppo käyttää. Pähkinät liotetaan perinteisesti ja niistä jauhettuun massaan lisätään sitten tofua. Jos kakusta kuitenkin haluaa raaemman, voi tofun tilalla käyttää jäähdytettyä kookoskermaa.

Tavallisin raakakakkujen pähkinätäyte on cashewpähkinät, sillä ne ovat sopivan kermaisia, mutta kuitenkin miedon makuisia. Tässä kakussa käytin täyteläisiä macadamiapähkinöitä, joihin rakastuin todenteolla. Macadamiapähkinät ovat pähkinöiden aatelistoa, sillä ne ovat erittäin täyteläisen ja kermaisen ja ihanan makuisia, makua voisi kuvailla jopa valkosuklaiseksi. Macadamioiden saatavuus on toki kehnompi kuin casheweiden, sillä sen viljelyn sanotaan olevan huomattavasti haastavampaa kuin muiden pähkinöiden. Näinollen hintakin nousee aika kiitettävästi, mutta tarjouksia metsästämällä voi macadamiansa saada huokeaan hintaan, kuten omieni kohdalla kävi onnekseni. Macadamiapähkinöiden uupuessa, voi niiden tilalla hyvin käyttää cashewpähkinöitäkin.


Idea lakkojen käyttöön raakakakussa lähti kuvasta, jonka näin jossain netin syövereissä. Jokin kahvila taisi peräti tarjota kakkua, jonka päällä oli lakkoja. Tuoreessa (tai pakastetussa) lakassa on hentoinen ja raikas maku, joillekin se on jopa kirpsakka maku. Monet eivät olekaan maistaneet lakkaa ihan sellaisenaan, sillä lakkahillot on vuorattu järkyttävällä määrällä sokeria, eikä lakan luontainen maku tule siitä läpi juuri lainkaan. Nykyään kuitenkin omien lakkasatojen jäädessä vajavaisiksi, voi lakkoja ostaa kauppojen pakasteista. 

Lakka sopii raakakakkuun tuoden siihen mukavaa raikkautta ja kaunsita väriä. Ajattelin, että tämä kakku sopisi loistavasti esimerkiksi itsenäisyyspäiväksi tarjottavaksi, sopivasti suomalaisuutta ja sopivasti jotain uutta. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan lakkojen käyttöä jälkiruuissa sellaisenaan, sillä niiden hyvä maku yllättää. Esimerkiksi näiden mokkapala pannukakkujen päälle lakat sopivat paremmin kuin hyvin. Samoin lakat käyvät hyvin piirakankin täytteeksi, kuten tässä.


Miten sinä valmistut joulun saapumiseen? Ja millaiset jouluherkut ovat omia suosikkejasi?
Täytyykö kaikessa olla kanelia, vai riittääkö täyteläiset ja suomalaisuutta henkivät maut? Kenties rakastat perinteitä ja haluat nauttia riisipuuroa jo koko joulukuun ja ottaa varaslähdön pipareiden leipomisessa jo marraskuussa?


Lakkaraakakakku

18 cm irtopohjavuoallinen

Pohja
1 dl liotettuja hasselpähkinöitä
1 dl auringonkukansiemeniä
8 taatelia
1 rkl kookosöljyä
ripaus suolaa

Täyte
2½ dl macadamia/cashewpähkinöitä
300 g silken/pehmeää tofua*
½ dl vaahterasiirappia
1 sitruunan raastettu kuori
1 lusikankärjellinen vaniljansiemeniä
½ dl kookosöljyä
 2 dl (pakastettuja) lakkoja

koristeluun lakkoja, sitruunankuorta

*Jos haluat enemmän "raa'an" kakun, käytä tofun tilalla 2 dl kookoskermaa. Esim kookosmaitotölkki yöksi jääkaappiin, kaavi kermaosa ja käytä se

Liota pohjan ja täytteen pähkinöitä muutama tunti tai yön yli.

Valmista ensin pohja. Valuta hasselpähkinät. Laita ne ja auringonkukansiemenet ruokaprosessoriin tai tehosekoittimeen. Jauha rouheeksi ja lisää sitten loput pohjan aineksista ja aja massaa vielä hetki, että taatelit muussaantuvat. Levitä pohjamassa leivinpaperoidun 18 cm irtopohjavuoan pohjalle ja tasaa. Nosta jääkaappiin muiden valmistelujen ajaksi.

Valuta macadamia/cashewpähkinät. Laita prosessoriin7tehosekoittimeen ja aja mahdollisimman sileäksi, muutama minuutti. Lisää tofu, siirappi, sirtuunankuori ja vanilja. Aja massaa kunnes siitä tulee ihan sileää, riippuen tehosekoittimesta vie aikaa muutamia minuutteja. Kaada sula kookosöljy massaan nauhana koneen käydessä.

Jos käytät pakastettuja lakkoja, sulata ne ja valuta ylimääräinen neste siivilässä. 
Levitä puolet massasta irtopohjavuoaan pohjan päälle. Lusikoi lakkoja massan päälle (jätä muutama koristeluun). Lusikoi loput täytteestä lakkojen päälle ja tasaa. Koristele päältä vielä lakoilla.
Laita kakku jääkaappiin useaksi tunniksi/yön yli tai pakastimeen 1-2 tunniksi jähmettymään (jos laitat pakastimeen, nosta noin 15min ennen tarjoilua sulamaan).


2 kommenttia :

  1. Hieno resepti! makuyhdistelmät eivät peitä lakan omaa makua, se on loistava juttu. Liian usein törmää resepteihin joihin tulee useampaa voimakasta makua eikä silloin hienostuneet maut pääse esille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Ehdottomasti, yksinkertaisuus toimii monissa tilanteissa yllättävän hyvin ja maistaa ne oikeat jutut jotka kuuluisikin maistua :)

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget