Nuudelikulho tahmaisella maapähkinätofulla

17. helmikuuta 2020


Tahmainen maapähkinätofu on herkullinen lisä nuudelikulhoon. Tofusta saa erityisen herkullista, kun sen paahtaa ensin ja sitten pyörittelee maapähkinävoikastikkeessa.


Maapähkinävoi on yksi sellainen aine, josta en voi saada tarpeekseni. Se on vain niin ihanan makuista ja sopii niin moneen! Suolaisissa ruuissa suosikkiyhdistelmäni maapähkinävoihin on soijakastikkeen suolaisuus ja limemehun hapokkuus. Taivaallinen yhdistelmä.

Olen tehnyt maapähkinäistä tofua aiemminkin ja yksi suosikkitapani onkin paistaa tofu ensin pannulla ja sitten lisätä maapähkinäinen kastike siihen. Halusin kokeilla nyt hieman erilaista valmistustapaa, jota kehuttiin useissa paikoissa netin syövereissä. Tällä tavalla valmistettuna tofu pyöritellään ensin maissitärkkelyksessä ja sitten paahdetaan uunissa rapeaksi. Kun tofu on paahtunut hyvin, se pyöritellään maapähkinävoikastikkeessa. Tällä tavalla tofuun tulee paljon kiinteämpi rakenne, kuin pannulla paistaessa. Kun maapähkinävoimarinadia ei enää kuumenna pannulla, on lopputulos ihanan tahmainen ja maukas. Vaikea siis sanoa, kumpi näistä tavoista on parempi, mutta molemmilla tulee erityisen herkullista tofua! Tätä samaista tofun uunipaahtotapaa voi hyödyntää muidenkin marinadien kanssa.


Uunipaahdetut kasvikset ja tahmainen maapähkinätofu ovat kyllä lyömätön yhdistelmä, jota tekee mieli tehdä heti lisää ensimmäisen satsin syötyään. Joten sori että aiheutin sulle ehkä nyt maapähkinätofuriippuvuuden. Siitä et tuu sitten pääsemään eroon helpolla. Mutta onneksi tofu on hyvä ja terveellinen kasviproteiini, joten ei haittaa vaikka joutuisit sitä syömään tästälähin säännöllisesti vieroitusoireiden taltuttamiseksi.



Maapähkinätofukulhot

4 annosta

Rapea tofu
1 pkt/300 g maustamatonta tofua
1 rkl soijakastiketta (glut.tarv.)
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl seesamiöljyä
n. ½ dl maissitärkkelystä/perunajauhoja

Maapähkinäkastike
1 rkl soijakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
½ dl maapähkinävoita
½-1 limen mehu

Lisäksi
200 g sobanuudeleita (glut.tarv.)
valinnaisia kasviksia esim broccolini, porkkana, paprika
öljyä kasvisten paahtamiseen


Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Valuta tofu ja kääri keittiöliinaan ja kuivata painon esim. paistinpannu alla muutama minuutti, että enin kosteus imeytyy liinaan. Kuutioi sitten tofu.

Sekoita soijakastike, riisiviinietikka ja öljy keskenään. Pyörittele tofukuutioita seoksessa ja anna marinoitua pari minuuttia.

Pöyrittele marinoidut tofut maissitärkkelyksessä ja nostele leivinpaperoidulle uunipannulle. Paahda tofukuutioita 200 asteisessa uunissa noin 8 minuuttia ja käännä paiston puolivälissä. Tofuihin tulee ruskea pinta, varo polttamasta.

Tofun paistuessa sekoita maapähkinävoikastikkeen ainekset keskenään. Lisää limemehua kunnes koostumus on mielestäsi sopiva.

Kypsennä sobanuudelit paketin ohjeen mukaisesti.

Pilko kasvikset pienemmiksi ja pyörittele öljyssä. Paahda uunissa tofujen jälkeen noin 10 minuuttia, että saavat paahteisen pinnan mutta eivät pala.

Pyörittele rapeat tofupalat maapähkinäkastikkeessa kauttaaltaan.

Kasaa annokset. Nostele nuudeleita kulhon pohjalle ja niiden päälle tofua ja kasviksia.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

2 kommenttia :

  1. Heips, soijakastikehan on aina luonnostaan gluteenitonta fermentoinnin ansiosta, joka pilkkoo gluteenin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentista!
      Tää onkin mielenkiintoinen juttu, oon ymmärtänyt että juuri nuo perinteisellä menetelmillä tehdyt soijakastikkeet on gluteenittomia tuon fermentoinnin takia ja näin näyttää lukevan myös keliakialiiton ohjeissa että soijakastikkeet on gluteenittomia. Mutta sitten jos aiheesta lukee englanniksi, niin linjaus ei olekaan niin selkeä vaan löytyy paljon mainintoja että voi sisältää jäänteitä gluteenista. Koska itse en ole keliaakikko tai vehnäallerginen en ole asiaan perehtynyt syvällisemmällä tasolla. Joten koen resepteissä turvallisemmaksi lisätä maininnan gluteenin huomioimisesta. Siten heillä, joille asialla on ehdottomasti väliä onko gluteenia vai ei, on mahdollisuus itse päättää asiasta :)

      Mutta tosi hyvä huomio!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget