Kasviskaalikääryleet ja muuta ideointia kaalista

31. tammikuuta 2016


Kaali on juuri nyt kaupassa halpaa. Käärylekaali on ehkä helppokäyttöisin, mutta kaalikääryleet syntyvät mainiosti myös ihan tavallisestakin keräkaalista. Kaalikääryleet voi täyttää perinteistä poiketen mausteisella paputäytteellä.


Hei vain!

Sunnuntaita mennään ja kelit uhkaavat ikävästi lämmöllään. Koska ulkona on liukasta, märkää ja varsin epämukavaa voi ajan käyttää mukavasti sisätiloissa. Kaalikääryleet ovat sellaista ruokaa, mitä tulee harvemmin vaivoiteltua, meneehän siinä aika reilusti aikaa. Siksipä tällaiset pitkäveteiset päivät voi hyvin käyttää siihen. Kotimainen kaalisesonki painottuu paljolti syksyyn, mutta näin vuoden alussa ulkomaisia kaaleja on myynnissä hyvillä tarjouksilla. Omani ostin 49 sentin kilohintaan, eli noin puolentoista kilon kaalini maksoi alle euron. Kallistä, eikö totta?

Kaaliruuat ovat yleensä kevyitä ja kuitenkin täyttäviä. Kun kaalin hauduttaa hyvin, se ei aiheuta ihan niin paljoa vatsanpurujakaan. Jos tuntuu, että kaalipadat ja keitot on jo nähtyjä, on aika siirtyä hieman eksoottisempiin kuvioihin, kuten vaikka kaalikääryleisiin. Ei pidä suinkaan unohtaa esimerkiksi okonomiyakeja, japanilaisia kaalipannareita, vauvanruokasalaattia tai kaalipyöryköitä. Kaali on siis äärimmäisen monikäyttöinen kasvis. Sitä tulee vain jotenkin ajateltua, että ei tästä nyt mitään saa aikaan. Kaalista saa myös nopeasti herkullista paistosta pääruuan lisukkeeksi suikaloimalla kaalista isolla veitsellä ohutta silppua ja sitten paistamalla se pannussa. Yksinkertaista, eikö? Kannattaa siis antaa kaalille mahdollisuus ja luoda maittavia herkkuja.


Kaalikääryleet ovat minulle ainakin suurta herkkua, kunhan niitä ei syö liian usein (tai liian paljon). Täytettä on helppo muunnella makumieltymyksiinsä sopivaksi, sillä siihen voi lisätä käytännössä mitä haluaa. Tässä esittelen kuitenkin ns. mausteisen paputäytteen, johon voi halutessaan lisätä kuivattuja sieniäkin. Fenkoli tuo muuten varsin mietoon täytteeseen oman lisänsä, joten suosittelen ehdottomasti sitä käyttämään. Fenkolin maku täydentää mielestäni mukavasti kaalin omaa makua. Mausteita käytin itsessään aika maltillisesti, lähinnä perinteisiä meiramia, suolaa ja mustapippuria ja tottakai siirappia itse kääryleiden päälle. Täytteestä tuli onnistunut ja hieman erilainen mitä perinteinen kaalijauhelihatäyte. Kaalijauhelihatäytteen olen itse korvannut kaalisoijarouhe-versiolla, joka sekin toimii mallikkaasti.

Kasviskaalikääryleet

noin 10 käärylettä

1 käärylekaali tai tavallinen keräkaali, jolloin kaalia saattaa jäädä yli

Täyte
1 sipuli
1 tlk kidneypapuja
1 porkkana
1 pala fenkolia (silppua noin 3 rkl)
2 dl kypsää riisiä/ohraa/spelttihelmiä
(½ dl kuivattuja sieniä kuten herkkutatteja)
1 tl meiramia
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

öljyä paistamiseen
siirappia valeluun

Laita käärylekaali kypsymään. Minulla oli käytössä rei'itettyä ufoa muistuttava höyrystin, jonka päälle kaali asetetaan, kun siitä poistetaan pala kantaa. Höyrystin nostetaan kattilaan, jonka pohjalla on vettä, ja annetaan kiehua kannen alla 20-30 min. Käärylekaali kypsyi huomattavasti nopeammin kuin keräkaali. Huomioi tämä siis kaalivalinnassa. Keräkaalin kypsyminen voi viedä jopa 40-50 minuuttia, jos kovin tiivis.

Valmista täyte. Pilko sipuli ja kuullota pannulla. Laita sipulit kulhoon ja lisää sekaan pavut, pieneksi pilkottu porkkana ja fenkoli, kypsä riisi/ohra/spelttihelmet ja murskatut kuivatut sienet. Sekoita massa hyvin. Murskaa papujen rakennetta hieman, että massasta tulee puuromaisempaa, mutta älä muussaa papuja täysin. Lisää mausteet ja tarkista maku.

Kun kaali on kypsä, nosta se jäähtymään ja kaavi varovasti uloimpia kuoria irti (kun pala kannasta on poistettu, kuorten pitäisi irrota kuin itsellään, kun eivät ole kiinni enää). Kun kaalista on jäljellä enää nysä keskikohta, josta ei lehtiä saa käärylekäyttöön, pilko se silpuksi ja lisää täytteeseen. Jos keskustaa jäljellä kovin paljon (keräkaalin tapauksessa) kaikkea ei toki tarvitse käyttää ja sen voi hyödyntää sitten muussa ruuassa.
Kääri kääryleet. Ota lehti ja höylää juustohöylällä tarvittaessa paksua lehtihankaa pois, laita lehti eteesi hanka itseesi päin ja nostele pari lusikallista täytettä. Taita hanka täytteen päälle ja seuraavaksi sivut täytteen päälle. Pyöräytä kääryle umpeen ja laita uunipannulle saumakohta alaspäin. Kun kääryleet on kääritty pannuun, valele päälle hieman siirappia.


Paista kääryleitä 175 asteisessa uunissa 30-40 min per puoli. Käännä kääryleet ympäri varovasti kahdella lusikalla ja valele päälle vielä hieman siirappia. Paista vielä toinen 30-40 min, kunnes ovat saaneet ruskean pinnan.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget