Kevyt vegaaninen tofu-pinaattipiirakka

14. tammikuuta 2016


Piirakat käyvät hyvin isommastakin ruuasta, mutta usein niissä on paljon rasvaa ja höttöhiilareita. Tässä ohje kevyeen ja terveelliseen suolaiseen piirakkaan, jossa on makua ja se sopii vegaaniseenkin ruokavalioon.


Hyvää huomenta!

Näin tammikuun ollessa parhaimmillaan, monilla on käynnissä parempien elämäntapojen noudattaminen uudenvuodenlupauksen jäljiltä. Liikkeellä tuntuu myös olevan erinäisiä -llisia tai -ttomia tammikuita. En itse ole kovinkaan tempausintoilija vaan pyrin noudattamaan sellaisia elämäntapoja pysyvästi, että voin rehellisesti katsoa itseäni peiliin ja todeta tehneeni parhaani. Niinhän sen kuuluisi olla, vai kuinka?

Kaikilla meillä on omat paheemme ja joillekin parempien elämäntapojen löytäminen voi olla helpompaa tempaukseen osallistumisen kautta tai ainakin jonkin asian poisjättäminen saa huomaamaan miten riippuvainen siitä oli. Tempauksilla on vain kuitenkin usein tapana olla väliaikaisia. Tipaton tammikuu saattaa auttaa maksan hyvinvointiin tai kevennetty tammikuu laihtumisessa, mutta ovatko ne pysyviä saavutuksia?


Joudumme kuitenkin, vielä toistaiseksi, elämään tämän saman kehon kanssa lopun elämäämme, joten mielestäni se ansaitsisi sen verran kunnioitusta, että siitä pitäisi huolta. Näinpä siis pitkällä tähtäimellä kerran vuodessa toteutettu jostain asiasta luopuminen ei välttämättä tuo pitkäaikaista hyvinvointia. En kuitenkaan sano, että elämäntapojen pitäisi olla totaalisen nuhteettomia. Tottakai elämästä tulee nauttia, mutta joskus on ihan hyvä jäädä hetkeksi miettimään, että onko jokainen suupala sen arvoinen, mitä itselleen uskottelee.

Toisaalta, kun lähtee oikein syvällisesti pohtimaan, niin eihän sitä ole olemassa yhtä ainutta tapaa syödä terveellisesti tai oikein. Jokainen luo itselleen sopivan ja hyvän tavan. En kannata sitäkään, että muita ihmisiä mennään tuomitsemaan heidän valintojensa suhteen, sillä se ei kuitenkaan loppupeleissä johda suuttumuksen lisäksi mihinkään. Niinpä siis vaikuta vain itseesi ja pyri omilla teoillasi tekemään maailmasta sellainen kuin haluat.


Koska suosin pitkäaikaisratkaisuja ja päätöksissään pysymistä, haluan syödä asioita joista pidän, mutta joiden kanssa voin olla potematta huonoa omaatuntoa. Niinpä siis ruuan pitää olla niin hyvää, että sitä viitsii syödä muunkin syyn takia kuin vain sen, että se on terveellistä. Niinpä siis tavoitteenani on yhdistää herkullisuus ja terveellisuus. Tässä on yksi hyvä esimerkki siitä, miten terveellinen voi olla herkullista.

Perinteinen feta-pinaattipiirakka toteutettuna pehmeällä tofulla. Maku on täyteläinen ja pehmeä, mutta lopputulos on kuitenkin kevyehkö ja ravintoarvot ovat kohdillaan. Koko piirakasta kilokaloreita kertyy karkeasti sanottuna 1500, jolloin kymmeneen palaan jaettaessa palalle jää energiamääräksi 150 kilokaloria (sikäli netistä löytyviin tilavuus-painomuunnoksiin on uskominen, vaakaa kun en omista). Jos Energiasisältöä haluaa vielä alemmas, voi puolet pohjataikinan öljymäärästä korvata kasvissoseella kuten bataatilla tai kukkakaalilla, ilman, että rakenne tai maku kärsii liikaa. Niinpä siis piirakka, jota voi nauttia hyvällä omallatunnolla mielinmäärin, sillä tää on vain niin paras piirakka ettei oo tosikaan!

Tofupinaatti-piirakka

26 cm piirakkavuoallinen

Pohja
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 dl soijajauhoja
½ tl yrttisuolaa
½ dl rypsiöljyä
n. 1 dl vettä

Täyte
1 sipuli
50 g tuoretta pinaattia
300 g pehmeää/silken tofua (1 paketti jalotofun pehmeää)
1 limen mehu
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl ravintohiivahiutaleita
½ tl valkosipulijauhetta
½ tl pippurisekoitusta
½ tl yrttisuolaa

öljyä paistamiseen

Valmista ensin pohja. Nypi kuivat aineet ja rypsiöljy rakeiseksi taikinaksi. Lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan ja sekoita taikinaa käsin. Kun taikina pysyy hyvin kasassa, levitä se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille, tasaa reunat ja kuvioi haarukalla halutessasi.

Esipaista pohjaa 175 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Valmista täyte. Kuori ja puolita sipuli. Leikkaa puolikkaat sipulit ohuiksi puolikuiksi. Kuullota öljyssä pehmeiksi. Silppua pinaatti pieneksi. Murenna tofu pinaatin sekaan ja lisää vielä sipuli ja loput täytteen aineksista. Sekoita hyvin.

Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle. Paista piirakkaa 175 asteisessa uunissa 20-25 min.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget