Vegaaninen ja gluteeniton veriappelsiinipiirakka

21. tammikuuta 2016


Veriappelsiinien lyhyen vuotuisen sesongin aikana niitä on lähestulkoon pakko käyttää johonkin. Tämä kaunis piirakka on yksinkertainen valmistaa ja oikeastaan aika terveellinen! Rohkenisi tarjota vaikka vieraillekin.


Hyvää iltaa!

Tällä kertaa olisi vuorossa sesongin mukaista herkkua, nimittäin veriappelsiinipiirakkaa. Satokausikalenterissa toitotetaan kovasti veriappelsiinien lyhyestä sadosta, joten ehkä siihen todentotta on uskominen. En ollut aiemmin oikeastaan tullut edes ajatelleeksi, että veriappelsiineilla on niin lyhyt sato, vain tammikuun lopulta maaliskuuhun, jos hyvä tuuri käy.

Muutama vuosi sitten kaupoissa oli myynnissä todella herkullisia puoliveriappelsiineja, joita ei vain yksinkertaisesti voinut olla syömättä, niin makeita ja mehukkaita ne olivat. Nyt kun näitä puoliverisiä&nbsp;<strike>prinssejä</strike>&nbsp;appelsiineja ei ole juuri ollut nähtävissä, niin onpa tyytyminen täysverisiin. En toki valita, löytämäni veriappelsiinit olivat todella maukkaita! Vaikkakin minulla on pieni sietokykyongelma useiden hedelmien kanssa, oli näitä pakko syödä sellaisenaan vaikka naamaa rupesikin yliherkkyydestä kuumottamaan...

Koska en viitsinyt sitten kaikkia veriappelsiinejani popsia vain sellaisenaan, päätin tehdä niistä piirakan. Veriappelsiinireseptejä selaillessani törmäsin useaan otteeseen sorbetteihin ja erilaisiin salaatteihin. Halusin kuitenkin jotain kypsytettyä, sillä silloin appelsiini ei aiheuta niin pahaa yliherkkyyskuumotusta. Koska tein juuri eilen polentaranskiksia, niin päätin sitten jatkumona kokeilla polentaa piirakkapohjaankin. Koska polenta on maissista valmistettua, niin saipa sitten koko komeus olla gluteeniton ja kaupanpäälle vielä saatiin se vegaanisuus. Pitäisikö siis sanoa, että win-win tilanne, sillä lopputuloksen makukin oli mitä mainioin.


Tämä oli oikeastaan jopa eräänlainen kaappientyhjennyspiirakka, loppu polenta, loppu öljy, viimeinen veriappelsiini, loppu kaneli... En siis myönnä, että ohje olisi ollut missään muotoa kompromissinen, pois se minusta. Olin kuitenkin äärimmäisen tyytyväinen siihen, miltä piirakka lopulta maistui. Sopivan pehmeä pohjataikina ja kirpeähköt veriappelsiinit. Kostutin valmiin piirakan vielä vaahterasiirapilla, että veriappelsiinit saisivat hieman makeutta, eivätkä olisi niin kuivia, sitä vaihetta ei ehdottomasti kannata jättää väliin!
Tämä piirakka maistuisi varmasti loistavalta myös vaniljakastikkeen tai miksei vaikka jäätelönkin kera, ehkä pitää nuo kaksi viimeistä palaa syödä kastikkeen kera.

Veriappelsiinipiirakka (vegaaninen, gluteeniton)

26 cm piirakkavuoallinen

2 dl makeuttamatonta soijajugurttia
½ dl öljyä
½ dl makeuttamatonta omenasosetta
2½ dl kaurahiutaleita
½ dl polentaa (kuivana)
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
½ tl inkiväärijauhetta
½ tl kanelijauhetta
ripaus suolaa
½ dl sitruunamehua
1 veriappelsiini

1 rkl vaahterasiirappia + 1 rkl vettä kostutukseen

Sekoita jugurtti, öljy ja omenasose keskenään. Lisää niihin kuivat aineet ja sekoita hyvin (jos kaurahiutaleet kovin suuria, murskaa niitä hieman vaikka sauvasekoittimella). Lisää lopuksi sitruunamehu ja sekoita. Kaada taikina leivinpaperoituun 26 cm piirakkavuokaan.
Pese veriappelsiini hyvin lämpimällä vedellä ja ota kuorimaveitsellä mahdolliset huonot kohdat kuoresta pois. Leikkaa veriappelsiini ohuiksi siivuiksi, poista siivujen keskustasta valkoinen osa, jos tarvetta. Asettele siivut taikinan päälle ja painele varovasti hieman syvemmälle.

Paista piirakkaa 175 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia. Ota piirakkauunista ja kostuta vaahterasiirappi-vesiseoksella.
Anna jäähtyä ennen tarjoilua. Tarjoile halutessasi kauravaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget