Täytetyt portobellot ja tofumajoneesi

27. toukokuuta 2017


Paistetut portobellosienet ovat suurta herkkua, vaihtelua niiden täyttämiseen saa kevyestä tofumajoneesista ja karamellisoidusta sipulista.


Olin ostoksilla Sokoksen ruokapuolella, ja katselin ihanaa sienivalikoimaa, toinen toistaan kauniimpia portobelloja ja siitakesieniä ihan vain irtona, sait valita suosikkisi. Tuo valinnanvaikeus oli suorastaan kuumottava, mutta suoriuduin lopulta vaikeasta tehtävästä ja ohjastin tieni kassalle. Kassalla ihana myyjä sitten totesi että portobelloni olivat mahtavan näköisiä, sain vahvistusta loistavalle valinnalleni. Sitten hän kysyi tuon kriittisen kysymyksen tämän reseptin kannalta: aiotko täyttää ne? No tottakai aion, suorastaan täydellinen idea!

Niinpä syntyi siis idea täytetyistä sienistä. Jälleen kerran todiste siitä, että mitä kaikkea hyvä ja ystävällinen asiakaspalvelu voi saada aikaan. Se ei välttämättä ole kuin muutama sana, mutta nuo muutama sana saa hyvän mielen pitkäksikin aikaa.


Erilaisia tofumajoneeseja on näkynyt paljon, monissa variaatioissa kuitnekin pehmeän tofun sekaan lisätään yllättävän paljon öljyä. Toisaalta käy järkeen majoneesia ajatellen, suuri osahan siitä on öljyä. Mutta toisaalta tofussa on jo itsessään majoneesilta vaadittava pehmeys. Halusinkin siis kokeilla vähempiöljyistä tofumajoneesia ja se onnistui mainiosti!

Tämä tekemäni majoneesi ei välttämättä maistu sellaisenaan niin hyvin täyteläiseltä, mitä normaalisti majoneesi, mutta kun sitä käyttää muiden täytteiden kanssa, on maku todella hyvä. 

Kun asunnon täyttää ensin karamellisoidun sipulin huumaava tuoksu, on lähes tuskallista odottaa sienten paistumista ja sipulin kunnollista karamellisoitumista. Tämä onkin siis oikea ruokahalua herättelevä ruoka! 


Täytetyt sienet ovat kesäisin yksi suurin herkkuni. Niitä on helppo paistaa tai grillata ja laittaa mieleisiä täytteitä tai olla täyttämättä ollenkaan. Portobello on ainakin itsessään niin maukas sieni että se ei paljoa muuta kaverikseen kaipaa. 

Hieman ylellisyyttä halutessaan kuitenkin näillä täytteillä sienistä saa ihanan herkkuhetken!


Täytetyt portobellot ja tofumajoneesi

2 annosta

2-4 portobellosientä
2 tl balsamicoa

Karamellisoidut sipulit ja pinaatti
1 iso keltasipuli
1 rkl öljyä
2 tl agavesiirappia
ripaus suolaa
1 kourallinen pinaattia

Tofumajoneesi
150 g pehmeää tofua
2 tl oliiviöljyä
2 tl sitruunamehua
2 tl omenaviinietikkaa
1 tl vahvaa sinappia
½ tl togarashia/chilijauhetta
ripaus suolaa

lisäksi ituja, tuoreita yrttejä, pippuria

Irrota portobelloista jalat ja laita uunipannulle ylösalaisin, pirskota balsamicoa hattujen sisään. Paista 250 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes sienet ovat hieman rypistyneet ja nestettä haihtunut. Vaihtoehtoisesti sienet voi paistaa myös pannulla tai grillata.

Kuori sipuli ja leikkaa ohuita siivuja. Laita öljyyn paistumaan pannulle, kun sipulit pehmenneet pienennä lämpöä ja hauduta hiljalleen. Lisää siirappi ja suola ja hauduta 15-20 minuuttia kunnes pehmenneet kunnolla ja pinta kiiltelee. Huuhtele pinaatit ja heitä sipulien sekaan. Paista kunnes pinaatti pehmennyt.

Valmista tofumajoneesi laittamalla kaikki aineet sekaisin ja surauta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tahnaksi.

Kaada paistetuista portobelloista tarvittaessa ylimääräinen neste pois. Lusikoi majoneesi sieniin, levitä sipulit ja pinaatti päälle ja koristele halutessasi iduilla, tuoreilla yrteillä ja rouhi pippuria päälle. Paras heti lämpimänä.


2 kommenttia :

  1. Vitsit kun näyttää hyvältä! Tätä lukiessa tulee nälkä jo näin pari tuntia ennen lounasaikaa :D En olekaan koskaan kokeillut tofumajoneesia, pitää laittaa idealistalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! :)
      Tuo lounaan odottelu on aina hirveää jos tulee nälkä, mutta toivottavasti sitten oli edes hyvää lounasta ;) Kannattaa ehdottomasti kokeilla, tofumajoneesista tulee ihanan silkkistä ja maukasta :)

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget