Gluteeniton pinkki marjapiirakka

26. toukokuuta 2018


Marjapiirakkaan saa raikkaan värin kun täytteen sekoittaa hyvin. Raikas piirakka sopiikin mainiosti pakastimen tyhjäykseen.


Pakastimen tyhjentäminen on keväisin ajankohtaista. Ellei sitten lukeudu niihin, joiden pakastin tyhjenee huomaamatta ja lopulta jää vain nuolemaan näppejä kun viimeinen marjarasia on jo käytetty eikä seuraavaa enää ole. Oma marjavarastoni on riittänyt onneksi ihan hyvin tähän asti, nyt on enää satunnaisia marjoja jäljellä, joten eiköhän niillä selvitä uuteen satoon asti!

Hyvä tapa käyttää viimekesän pakastemarjoja onkin leipominen. Etenkin marjapiirakat ovat herkullisia runsaalla marjakerroksella. Kokeilinkin tehdä tällaisen kauniin pinkin marjapiirakan, jossa sekoitin hieman sulaneet marjat täytteeseen kunnolla, että kaikki väri levisi täytteeseen!


Marjapiirakassa mielestäni yksi paras juttu on raikkaus. Marjapiirakka ei saa olla överimakea, tai muuten marjojen raikkaus ei pääse kunnolla esille. Niinpä siis itse piirakkaan voi käyttää maltillisesti täytteitä, mutta tuoda makeutta esimerkiksi ohessa tarjottavalla vaniljakastikkeella. 

Yleinen vitsi miellä kotona onkin, että minä syön aina vaniljakastikkeeni piirakalla, enkä piirakkaa vaniljakastikkeella. Jokainen syöjä voikin valita vapaasti miten vahvasti uittaa piirakkapalansa kastikkeessa, vaikka tämä piirakka maistuukin ihanan raikkaalta myös sellaisenaan. Uskaliaimmat siis maistamaan vain.


Tähän piirakkaan tuli ns. kuningatartäyte, sillä käytin pakkasessa olevia vadelmia ja mustikoita, mutta käytä vapaasti omat suosikkimarjasi, tai valikoi pakastimen sisällön mukaan. Jos käytät piirakan täytteenä esimerkiksi herukoita, kannattaa makeutusta lisätä hieman enemmän. Herukat ovat yleensä niin kovin happamia, että ne tarvitsevat hieman enemmän makeaa kaverikseen verrattuna vaikka mustikoihin.


Gluteeniton pinkki marjapiirakka

20-26 cm piirakkavuoallinen

Pohja
3 dl kaurajauhoja (glut)
1 dl kaurahiutaleita (glut)
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1½ dl kauramaitoa tai muuta kasvimaitoa (glut)
½ dl vaahterasiirappia

Täyte
2 dl kaura fraichea tai maustamatonta soijajugurttia
2 rkl vaahterasiirappia
½ dl perunajauhoja
1 lusikankärjellinen vaniljan siemeniä
3-4 dl (pakaste)marjoja esim. vadelma ja mustikka

halutessasi tarjoiluun vaniljakastiketta esim Alpro vaniljakastike tai kotitekoinen


Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Valmista ensin pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kasvimaito ja vaahterasiirappi ja nypi taikina kiinteäksi. Levitä taikina 20-26 cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Nosta jääkaappiin muiden valmistelujen ajaksi.

Sekoita kaura fraicheen tai soijajugurttiin vaahterasiirappi, perunajauhot ja vanilja. Lisää valutetut ja hieman sulaneet pakastemarjat tai tuoreet marjat sellaisenaan ja sekoita seos tasaisen vaaleanpunaiseksi. Levitä täyte piirakkapohjan päälle tasaisesti.

Paista piirakkaa 175 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua. Tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi vaniljakastikkeen kanssa.


Vinkit
  • Kaurafraiche ei ole täysin gluteenitonta itsessään, esimerkiksi Oatlyn tuotteet sisältävät < 100 mg/kg gluteenia, tuotantolinjallisista syistä. Yosan kaurafraiche sisältää alle 20 mg/kg gluteenia. Jos vaatimuksena on täysi gluteenittomuus, käytä esimerkiksi Alpron maustamatonta soijajugurttia tai Tofutin soijatuorejuustoa, jotka ovat varmasti gluteenittomia.

Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget