Paahdettu valkosipulisosekeitto ja tofukuutiot

3. toukokuuta 2018


Paahdettu valkosipuli tuo sosekeittoon erityisen täyteläisen maun. Täyteläisen keiton kaveriksi sopivatkin paahdetut tofukuutiot siinä missä vaikka krutongitkin!


Kun aikoinaan keksin internetselainten kirjanmerkkipalkin (toki hävettävän myöhäänhän se tapahtui verrattuna siihen miten vanha toiminto on kyseessä) niin valkosipulikeiton resepti oli yksi ensimmäisiä lisäyksiäni kirjanmerkkeihin. Tuolloin vasta intoilin ruuanlaitosta täysillä vailla ajatuksiakaan, että joskus voisin ylläpitää ruokablogia.

Valkosipulikeittokirjanmerkki unohtui, ja paljon myöhemmin kirjanmerkkejä selaillessani näin kyseisen otsikon muiden merkkien seassa. Linkkihän ei enää vuosien päästä harmillisesti toiminut, joten muistojeni valkosipulikeitto jäi vain haaveeksi. Niinpä siis nykyinen ruokabloggariminäni päätinkin luona reseptin uudelleen. Samaa siihen reseptiin lienee varmaan vain nimi, mutta ainakin valkosipulia käytin. Itseasiassa aika paljonkin valkosipulia.


Valkosipuli jakaa helposti mielipiteitä, sillä se on on hyvinkin vahvan makuista. Totta puhuakseni, en pidä raa'asta valkosipulista, mutta kypsennettynä se on ihanaa ja yksi suosikkimausteistani. Kun valkosipulin paahtaa hitaasti uunissa, siihen tulee erityisen syvä ja täyteläinen maku. Hitaalla kypsennyksellä myös valkosipulin kitkeryys häviää ja jäljelle jää vain kaikki hyvät jutut (paitsi se haju hengityksessä, mutta eihän sitä lasketa?).

Valkosipulikeitto saattaa kuulostaa hyvinkin hämmentävältä, mutta voin vakuuttaa, että tämä on yksi parhaimmista sosekeitoista, jota olen valmistanut! Niin täyteläisen kermaista ja ihanaa että sitä voisi vain syödä ja syödä. Puhumattakaan päälle ripoteltavista paahdetuista tofukuutioista. Ihania nekin, mainio harmonia valkosipulin kaveriksi. Tofukuutioiden lisäksi keiton päälle sopivat mainiosti myös leipäkrutongit!


Tämä valkosipulikeitto sopisi erityisen hyvin illalliselle alkuruuaksi tai kevyemmäksi pääruuaksi ja tämä on varmasti resepti jolla hurmaa kenet tahansa. Tai ainakin kenet tahansa, joka pitää valkosipulista. 


Paahdettu valkosipulisosekeitto ja tofukuutiot

2 annosta

Sosekeitto
2 kokonaista valkosipulia
4 jauhoista perunaa
1 rkl oliiviöljyä
1 tlk valkoisia papuja
5 dl kasvislientä
1 dl kaurakermaa/kaurafraichea (huomioi gluteenittomuus)
pippuria
suolaa

Tofukuutiot
150 g maustamatonta tofua
1 rkl oliiviöljyä
1 tl nestesavua
1 tl paprikajauhetta
½ tl mustapippuria

lisäksi tuoreita yrttejä kuten tilliä


Leikkaa valkosipuleista yläosasta pala pois niin että jokaisen kynnen kärki irtoaa ja kynsi tulee näkyviin. Pese perunat hyvin tai kuori ja leikkaa viipaleiksi. Asettele valkosipulit ja perunaviipaleet uunipannulle ja pirskota oliiviöljyä päälle. Paahda 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes valkosipuli pehmenee.

Kääri tofu talouspyyhkeeseen ja laita painoksi esimerkiksi paistinpannu ja anna enimmän kosteuden imeytyä pyyhkeeseen. Kuutioi tofu ja sekoita siihen kaikki loput mausteista. Levitä kuutiot uunipannulle. Paahda tofuja valkosipulien jälkeen tai yhtä aikaa niiden kanssa 10-15 minuuttia 200 asteisessa uunissa, jolloin tofuun tulee rapea pinta.

Irrota valkosipulinkynnet kuorista puristamalla pehmeät kynnet ulos aiemmin leikatun aukon kautta, auta tarvittaessa lusikalla. Laita valkosipulinkynnet, perunat ja pavut kattilaan ja soseuta. Lisää kasvisliemi soseutuksen avuksi. Kun seos on sileää sosetta kuumenna se hellalla. Kun seos kiehahtaa kunnolla, lisää kaurakerma ja mausta.

Tarjoile keitto tofukuutioiden ja tuoreiden yrttien kanssa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


2 kommenttia :

  1. Ihana idea keittoon. Paahdettu valkosipuli voisi olla hyvä lisä muutenkin kasvispohjaisiin keittoihin. Pitää kokeilla.=)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Paahdettu valkosipuli sopii kyllä oikeastaan kaikkeen! Tein aiemmin myös dippiä siitä: http://ruoka-alkemisti.blogspot.fi/2018/01/nyhtohernepuikot-ja-dippilautanen.html

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget