Valkosuklaa-matchakeksit

5. toukokuuta 2018


Matchajauhee ja valkosuklaa on mielestäni yhdistelmä, joka ei petä koskaan. Eikä se tehnyt niin näissä kekseissäkään. Vihreät keksit näyttävät hauskoilta ja maistuvat ihanan täyteläisiltä. 


Muistan vielä ajan, kun matchajauhe oli jotain hyvin ihmeellistä Suomessa, eikä hyvää jauhetta meinannut löytää mistään. Toinkin sitä aikoinaan Lontoon reissuilta, sillä Japan centerissä oli hyviä matchajauheita tarjolla. Nykyään onkin tuo teejauheen saaminen tehty hyvin helpoksi, ei tarvi kuin marssia markettiin ja se on siinä. Niin ne ajat muuttuvat.

Matchahan on tosiaan japanilaista vihreäteejauhetta, joka sekoitetaan lämpimään veteen, jolloin saadaan matchateetä. Eli matchaa ei lioteta vedessä ja oteta pois, kuten teille tehdään yleensä, vaan se käytetään jauheena. Matcha onkin mainio antioksidanttien lähde, matchatee virkistää huomattavasti enemmän kuin tavallinen pussitee sillä siinä on enemmän kofeiinia ja esimerkiksi C-vitamiinia. Arveltuja terveyshyötyjä matchallahan olisi vielä pilvin pimein, mutta voit toki lueskella niistä lisää netistä jos kiinnostuit!


Matcha on mielestäni ihana lisä leivonnassa, sillä siitä leivonnaisiin tulee kaunis vihreä väri ja hyvä maku. Kaupassa matchajauheen valinnassa tulee kuitenkin olla tarkkana, sillä kaikki matchajauheet eivät ole yhtä laadukkaita ja näinollen hyviä. Kuulin aikoinaan vinkin, että kiinassa tuotettua matchajauhetta ei kannata ostaa, sillä ne eivät välttämättä edes ole matchaa (eli tietyllä tavalla kerättyä ym) vaan jotain muuta teetä. Suomessa matchaa löytyy nykyään esimerkiksi Urtekramilta ihan marketeistakin, tai sitten erikoisliikkeistä kuten Ruohonjuuresta tai muista. Kannattaa siis tutkailla ja valita hyvälaatuinen matcha, jonka alkuperämaa on Japani.

Leivonnan lisäksi matcha taipuu ihaniksi matchalateiksi, eli vähän kuin kahvilatte, mutta espresson sijaan pohjalla on matchaa. Matchalatte onkin yksi lempijuomistani ja on ollut ihana huomata miten sitä nykyään saa monista kahviloista!


Näiden vihreiden keksien juju on matchajauheen ja vegaanisen valkosuklaan yhdistelmässä. Nimittäin kyseinen yhdistelmä toimii mielestäni aina ja se on ihanan tasapainoinen. Makeaa valkosuklaata ja hieman karvasta matchaa. Juuri sopivia naposteltavia keksejä herkkunälän yllättäessä.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että valkosuklaa tulee pilkkoa tarpeeksi pieneksi rouheeksi, etteivät keksit ole ihan yhtä murtuma-alttiita. Minä jätin valkosuklaani hieman liian isoiksi paloiksi, jolloin keksit halkeilivat herkemmin suklaakohdista. Myös keksien jäähdyttäminen ennen tarjoilua auttaa koossapysymistä.Valkosuklaa-matchakeksit

noin 15 keksiä

2 pellavamunaa (2 rkl pellavarouhetta+ 6 rkl vettä)
4 dl kaurajauhoja (glut.tarv.)
1 dl perunajauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 dl (kookos)sokeria
4 tl matcha vihreäteejauhetta
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
1 dl valinnaista kasvimaitoa (glut.tarv.)
½ dl öljyä
50 g vegaanista valkosuklaata (esim iChoc)


Laita pellavarouhe turpoamaan lämpimään veteen muiden valmistelujen ajaksi.

Sekoita kuivat aineet ensin keskenään. Lisää niihin kasvimaito ja öljy. Rouhi suklaa pieneksi. Lisää pellavamuna taikinaan ja sekoita. Lisää lopuksi vielä suklaaorouhe.

Ota taikinasta kukkura ruokalusikallinen ja lusikoi uunipannulle kököiksi. Kököt leviävät hieman paiston aikana joten jätä reilut raot keksien välille.

Paista keksejä 175 asteisessa uunissa 8-12 minuuttia, riippuen keksien koosta ja paksuudesta. Keksit ovat valmiita kun pinta tuntuu keskeltä sormella koittaessa rapealta, mutta antaa aavistuksen periksi painaessa. Anna keksien jäähtyä ennen siirtelyä.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget