Kesäkeitto savutofulla

3. heinäkuuta 2018


Perinteinen kesäkeitto saa lisäpotkua savutofusta ja tuoreista yrteistä. Keittoon kannattaa lisäillä rohkeasti kauden kasviksia ja miksei vaikka pihalta kerättyjä villiyrttejä!


Kesäkeitto, tuo perinteinen kesän soppa, joka pitää valmistaa vähintään kerran, mielellään useamman, kesässä. Tässä parhaillaankin minulla on uudet perunat keittymässä kesäkeittoa varten, sattumaako? Vaikka kesäkeitto on jotain niin perinteistä, että se tuskin reseptiä kaipaa, on silti hauska laittaa tänne resepti, jossa on hieman jotain uutta. Kuten tässä tapauksessa tofu ja villiyrtit.

Vegaaniryhmissä facebookissa liikkuu paljon reseptejä vegaanisesta "kalakeitosta", jossa kala on korvattu savutofulla. Tämähän periaatteessa on juuri sellainen keitto, mutta tykkään itse enemmän ajatuksesta, että tämä on kesäkeitto. Mutta jos siltä tuntuu, voit kutsua tätä vegaaniseksi kalakeitoksikin!


Kun keiton valmistaa uusista juureksista, on kypsytysaika ihanan lyhyt ja kasvisten valmistelu on helppoa kun kuorintapuuhiinkaan ei välttämättä tarvitse ryhtyä. Minä pidän kesäkasviksista rouheina paloina, sillä on hauskaa ottaa iso porkkana lusikkaan ja syödä se. Myönnettäköön, että mukana on myös lapsuuden viehätystä kun äiti jätti meillä aina kermaliemiseen keittoon sipulit ja porkkanat kokonaisina, että niistä tuli hyvä maku keittoon, mutta sattumia ei jäänyt. Minähän aina sitten poimin juuri nuo sattumat. Muhinut sipuli kuului aina isälle, mutta minä pääsin sitten osingoille porkkanoihin. Niinpä siis nuo isot porkkanat löytyvät lautaseltani yhä tänäkin päivänä, joskin tietoisena valintana.

Tähän kesäkeittoon kävin napsimassa puutarhasta tuoretta tilliä sekä ketunleipiä. Ketunleivistä tuli mukavaa kirpsakkuutta keittoon, mutta aivan yhtä hyvin voit heittää kattilaan vaikka vuohenputkea tai muuta mieleistä villivihannesta.


Tofu-kesäkeitto

4 annosta

1 pkt kylmäsavutofua
1 rkl öljyä
n. 400 g uusia perunoita
2 uutta lanttua
3 uutta porkkanaa
2-3 varsisipulia*
1 reilu kourallinen tuoretta tilliä
½ tl suolaa
2-3 lehteä lehtikaalta
1 tl valkopippuria
2 dl kaurakermaa
tarjoiluun tuoretta tilliä, ketunleipiä, saaristolaisleipää

Laita tofu kuivumaan keittiöliinaan/paperiin käärittynä että enin kosteus haihtuu.

Pese uudet perunat, lantut ja porkkana hyvin mullasta. Poista kantapalat ja muut huonot kohdat. Paloittele isoimmat yksilöt pienemmiksi.

Laita juurekset keittymään isoon kattilaan suolattuun veteen niin että ne juuri ja juuri peittyvät vedellä. Puolita mukaan myös varsisipulit ja tillinoksat. Keitä kunnes kypsyvät, arviolta 15-20 minuuttia.

Leikkaa hieman kuivunut tofu kuutioiksi ja paista pannulla öljytilkassa rapeaksi.

Kun juurekset kattilassa ovat kypsyneet, lisää kattilaan paistetut tofut, revitty lehtikaali ja mausteet. Kun lehtikaali pehmenee hieman lisää kaurakerma ja sekoita hyvin.

Tarjoile keitto lämpimänä tuoreiden yrttien ja tumman leivän kanssa.


Vinkki!
  • *Jos haluat keitosta fodmap-ruokavalion mukaisen, käytä varsisipuleista vain varren vihreä osa ja jätä valkoiset osat pois. Varsisipulit voi jättää myös kokonaan reseptistä pois.
  • Kesäkeitossa voi ja kannattaa käyttää mitä tahansa kasviksia joita osuu kohdalle ja joista itse pitää! Esimerkiksi mainittujen lisäksi herneet, kukkakaali, parsakaali ja vaikka pinaatti sopivat keittoon oikein hyvin.
  • Käytin itse tässä keitossa Pirkan kaurakermaa, mutta keitossa toimivia ovat esimerkiksi Kaslinkin ja Oatlyn kaurakermat. Voit myös käyttää halutessasi esimerkiksi mantelikermaa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

2 kommenttia :

  1. Jenni, tämä näyttää ihan uskomattoman hyvältä! Täällä kipeänä ollessa ja köhiessä, voin vain kuvitella, miten hyvää lämmin kesäkeitto savutofulla tekisi... Nam! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Elisa-Maria! :) Tää olisi kyllä varmasti hyvää flunssaruokaa, niinkuin keitot yleensä onkin!
      Toivottavasti tauti antaa periksi ja pääset maistelemaan hyvää kesäkeittoa pian!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget