Miten tehdä tuorepuuroa?

13. kesäkuuta 2017


Miten tuorepuuron valmistuksessa onnistutaan? Ja mitä hyvään tuorepuuroon kannattaa tai ei kannata laittaa? Tässä vinkit onnistumisen takeiksi ja ohjeet mustikka- sekä suklaatuorepuuroihin.


Olen kuullut moneen otteeseen ihmettelevan, että miten niitä tuorepuuroja sitten kannattaisi tehdä. Joko ne eivät maistu miltään, tai sitten ne eivät pidä nälkää. Välillä ongelmana on myös ideointi tuorepuuroon: mitä siihen tulisi käyttää. Kuulostaako tutulta? 

Nytpä siis sen teille kerron. Tämän postauksen jälkeen jokainen osaa tehdä hyvää tuorepuuroa, jos ei spontaanisti ideoiden, niin ainakin edes kahden mukaanvarustellun ohjeen mukaisesti. Reseptit on testattu hyväksi kahden eri lajin edustajien keskuudessa (päättele kuvista mikä oli toinen laji). Ruokakriitikkoni oli kuvaustilanteessa laadunvalvojana ja varmisti ruokien oikean sijoittelun sekä teki hajutestejä toistuvasti kuvauksen edetessä. 


Mistä siis tuorepuurojen valmistus aloitetaan ja mitä tulee ottaa huomioon. Lähden itse liikkeelle siitä, että mietin puuron pohjanesteen ja käyttämäni viljan/muun hiilihydraatin. Nesteenä voi käyttää kasvimaitoa, jäähtynyttä teetä tai kahvia, mehua tai vettä. Kun teen tuorepuuron aamuksi, en halua siihen lisättyjä sokereita, joten yleensä valintani ei ole mehu tai makeutettu kasvimaito. Omat suosikkini on makeuttamaton manteli- tai kauramaito. Puuron pohjana voi myös käyttää jugurttia, jolloin puurosta saa yleensä paksumman ja täyteläisemmän.

Nesteen valinnan jälkeen valitaan se puuron pohja: hiutaleita, jauhoja, siemeniä, pähkinöitä tms. Useimmiten käytän kaurahiutaleita pari desiä annosta kohti ja lisään sekaan erilaisia siemeniä tai pähkinöitä. Halutessaan voi kuitenkin käyttää muitakin hiutaleita tai vaikka jauhoja. Tattarijauhokin toimii hyvin puuron pohjana, jauhoja tulee kuitenkin käyttää hieman vähemmän kuin hiutaleita, sillä ne tiivistävät puuroa paljon tehokkaammin. Vaihtoehtona kauralle voit käyttää spelttiä, ohraa, ruista, hirssiä, kvinoaa, tattaria tai sitten siemeniä ja pähkinöitä. Vahvojen makujen, kuten tattarin tai rukiin kanssa suosittelen yhdistämään muita hiutaleita lisäksi, jolloin lopputuloksesta tulee pehmeämpi, jos et vielä ole tottunut näiden makuun.

Hyvänä suhteena nesteelle ja hiutaleille aineille on 2 dl nestettä ja 1½-2 dl hiutaleita. Näiden suhde riippuu ihan myös siitä, miten tiivistä puuroa haluaa, jos haluat kiinteämpää puuroa niin laita enemmän hiutaleita/siemeniä, jos taas keitetyn puuron tyyppisempää, niin hieman vähemmän. Eli nämäkin määrät selviävät kokeillessa ja riippuvat hieman hiutaleista.


Nyt kun tiedetään mistä puuron pohja tehdään, voidaan miettiä sitä parasta osuutta, eli makua, höysteitä ja koristelua. Oma politiikkani tuorepuuroissa on se, että puuron pitää aina sisältää jotain kasvista, oli kyseessä sitten hedelmä, marja, vihannes tai juures. Näin keväisin pakastimesta saattaa löytyä edellisvuoden marjoja, joten ne ovat erittäin hyvä vaihtoehto! Marjoista tulee puuroon makua, makeutta ja kaunis väri. Vaihtoehtoisesti sitten voit käyttää hedelmäsoseita, paloja, tehdä vihertuorepuuron tai raastaa mukaan suosikkijuureksiasi kuten porkkanaa.

Usein saatan jopa yhdistellä samaan puuroon useaa kasvista, esimerkiksi banaania ja omenaa tai mustikkaa ja päärynää. Yhdistelmät toimivat etenkin silloin, kun käyttää jotain ei-niin-makeaa kasvista ja siihen yhdistää kaveriksi makean. Vaihtoehtoisesti yhdistelmällä voi tavoitella myös väriä, omenatuorepuuro olisi yksistään ehkä hieman tylsää, joten lisää sekaan vadelmia! Banaanituorepuuro puolestaan tummuu helposti ja siitä tulee epäilyttävän ruskeaa, joten yhdistä sen kanssa mustikoita tai vaikka kaakaota. Makuyhdistelmissä kannattaa kuitenkin miettiä, sopisivatko miettimäsi kaksi makua sellaisenaan yhteen, jos vastaus on kyllä, sopivat ne yhteen myös tuorepuurossa. 


Pienen makutuomarini mielestä molemmat puurot vaikuttivat erityisen herkullisilta, mutta etenkin mustikkapuuron päälle asetellut banaanit olisivat maistuneet. Eli siis nätti kattaus on puolet syömisestä!

Tuorepuuro kannattaa tehdä edellisenä iltana jo valmiiksi ja syödä sitten aamulla, jolloin rakenne on mielestäni parhaimmillaan. Parin tunnin muhiminenkin riittää hyvin, mutta jos vain mahdollista, valmistele puuro jo edellisenä iltana tai useita tunteja etukäteen. Kun puuron laittaa yöksi turpoamaan, voi osan käyttämästä hedelmästä/marjoista jättää odottamaan koristelua. Yleensä aamulla teenkin niin että sekoitan puuron vielä ja sitten asettelen hedelmäviipaleet tai siemenrouheet puuron päälle ja syön sen. Kun annos on nätti niin tulee aina parempi mieli! Eikä koristelujen tarvitse edes olla mitään ihmeellistä geometristä asettelua.

Tuorepuuro toimii myös näppärästi lasipurkkiin tehtynä, jolloin purkki kulkee hyvin mukana. Purkin päälle sopiikin parhaiten koristeeksi pähkinät tai siemenet tai pari hedelmäviipaletta. Käytännöllisyys siis tässäkin. Toki puuron voi jättää vallan ilman koristeita, maku on silti yhtä herkullinen.


Monien mielestä tuorepuuro kaipaa makeutta, onhan se toki herkkuhetkinä tai välipalalla ehkä paikallaankin, mutta aamupalapuuroa en lähtisi makeuttamaan ja jos makeutan, niin käytän luonnollisia makeuttajia.

Paras tapa makeuttaa tuorepuuro on makeat hedelmät. Banaani on se yksinkertaisin makeuttaja, mutta esimerkiksi päärynästä, melonista tai porkkanasta tulee kivasti makeutta. Jos kuitenkin huomaat valmista puuroa maistaessasi, että makeutta pitäisi saada, niin tällöin kannattanee käyttää esimerkiksi vaahterasiirappia tai kookosnektaria (tai epävegaanisena vaihtoehtona hunajaa). Jos haluat vielä sokerittomampaa makeutusta, niin taateleista tehty tahna tai lakritsijuurijauhe makeuttavat myös.


Jos jokin oivallinen kikka jäi puuttumaan, kerro ihmeessä kommenteissa omat supervinkkisi minulle! 

Tuorepuuro on yksinkertainen ja helppo tapa nauttia päivästä ja saada vatsa täyteen jos smoothie ei tunnu siihen tarkoitukseen ihan riittävän. Hauskaa on myös tuorepuurojen kanssa erilaiset yhdistelmät ja niiden kokeilu, monet parhaimmat makuyhdistelmät löytyvätkin yrityksen ja erehdyksen kautta. Älä siis epäile lisätä puuroosi ripausta kardemummaa, mustapippuria tai kurkumaa, jos se tuntuu hyvältä idealta.

Jos puuroonsa haluaa puolestaan proteiinista boostia, niin puuromassan sekaan voi laittaa proteiinijauhettakin. Olen käyttänyt herneproteiinia ja sen herneinen maku peittyy hyvin muiden makujen alle. Vaniljalla maustetut proteiinijauheet toimivat varmasti myös ja tuovat omaa lisämakuaan.


Suklaa-banaanituorepuuro

1 (ruskea) banaani
2 dl valinnaista kasvimaitoa
1½ dl kaurahiutaleita
1 rkl pellavansiemenrouhetta
1 rkl auringonkukansiemeniä
1 rkl (raaka)kaakaojauhetta

Soseuta banaani haarukalla. Lisää loput aineksista ja sekoita. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli. Korsitele siemenillä, pähkinärouheella ja hedelmillä.

Mustikka-chiatuorepuuro

2 dl valinnaista kasvimaitoa
1 dl pakastemustikoita
1½ dl kaurahiutaleita
2 rkl chiansiemeniä
(1 rkl vaahterasiirappia)

Sekoita ainekset keskenään, jos haluat lisämakeutta lisää vaahterasiirappia. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli, sekoita aamulla vielä että sulaneista mustikoista tulee kaunis violetti väri. Koristele siemenillä ja hedelmillä.


Jos haluat inspiraatiota puolestaan smoothieiden tekoon, niin hyvät neuvot löytyvät täältä!

2 kommenttia :

  1. Tykkään käyttää tuorepuuron nesteenä piimää. Se on mukavan pehmeä. Jos maitotuotteet sopii ruokavalioon, kannattaa kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piimästä tuleekin varmaan hapan maku, vähän niinkuin jugurtistakin! :)
      Maitotuotteet ei kuulu omaan ruokavalioon joten jää tällä kertaa testaamatta, kiitos kuitenkin vinkistä

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget