Vegaaninen voileipäkakku savutofulla ja porkkalalla

16. toukokuuta 2018


Vegaaniseen voileipäkakku saa parhaiten makua, kun siihen käyttää vahvan makuisia täytteitä. Kakun ei tarvitse olla ihan vain höttöäkään, vaan siinäkin voi olla proteiineja! Tässä on varmasti näyttävä kakku juhlatarjoiluihin.


En pidä oikeastaan voileipäkakusta. Tai sanottakoon, että en pitänyt. Ennenkuin uskaltauduin maistamaan (ja tekemään) sellaista noin kymmenen vuoden tauon jälkeen. Perinteiset ei-kasvis voileipäkakut ovat hyvin usein todella suolaisia tai päinvastoin imeliä. Tasapaino puuttuu ja ylikostea voileipäkakku on huonoja täytevalintoja ikävämpi vaihtoehto.

Uskaltauduin sitten kuitenkin kokeilemaan vegaanista voileipäkakkua, ja voi että! Voin sanoa ihan käsi sydämellä, että pidän (vegaanisesta) voileipäkakusta! Kakkua tulikin sitten syötyä päivälliseksi, aamupalaksi ja välipalaksi. Ehkä pitää pian tehdä toinen erä ennenkuin voileipäkakun himo yltyy. 


Mikä tahansahan voileipäkakku tässä ei ole kyseessä, vaan huolella valittujen täytteiden voileipäkakku. Täytteeksi valikoituivatkin savutofu tahna ja porkkala (eli savumarinoidut porkkanasiivut). Savutofutahnaan tutustuin ravintola WILDssä järjestetyssä bloggaajaillallisessa, jossa keittiömestari Ossi Paloneva loihti meille ihania villiruokaravintolan henkeen sopivia annoksia. Yhdessä annoksessa olikin tätä ihanaa savutofua, ja utelinkin sen reseptiä ja kyhäilin sitten tahnasta oman versioni. Kylmäsavustetusta Jalotofusta tehty tahna on vain niin uskomattoman herkullisen makuista, että on vaikea uskoa sitä oikeasti "tylsäksi tofuksi", ihan gourmet-tason tahna!

Savutofutahna tuo täyteläisyyttä ja suolaisuutta voileipäkakun täytteeksi, ja tahna toimii mainiosti kakun täytteenä leikattavuuden osalta. Savutofutahnan lisäksi tein porkkalaa, johon lisäsin kastikkeeksi hieman kaurakermaa, ruohosipulia ja sitruunaa. Täytteet ovat kokonaisuudessaan aika yksinkertaisia valmistaa. Isoin homma lienee porkkalan marinoinnissa etukäteen. Postauksen lopusta löytyvät vinkit nopean porkkalan valmistukseen, joskin silloinkin marinoitumiselle kannattaa antaa hieman aikaa.


Voileipäkakku, niinkuin käytännössä kaikki muutkin kakut maistuvat aina paremmalta vasta seuraavana päivänä. Jos siis mahdollista, valmistele kakku jo edellisenä päivänä, mutta kuorruta ja koristele vasta juuri ennen tarjoilua. Näin kakun maut ehtivät tasaantua ja kakku kostuu tarpeeksi ilman liikaa kostutustusta.

En voi vain olla hämmästelemättä miten toimiva ja herkullinen voileipäkakku valmistui näinkin pienellä vaivalla. Eikä voileipäkakun edes pitänyt olla hyvää, mutta niin vain mielipiteet muuttuvat kun saa oikeat ainekset kohdilleen! Samalla myös ratkeaa vegaanisen voileipäkakun ns. proteiinihuoli, sillä tässä kakussahan proteiinia piisaa, joten juhlatarjoiluissa ei tarvitse sitäkään murehtia. Postauksen lopussa myös vinkit voileipäkakun toteutukseen gluteenittomana.


Vegaaninen voileipäkakku

n 10 annosta

Porkkalatäyte
noin 2 isohkon porkkanan verran porkkalaa
1 dl kaurakermaa
2 tl sitruunamehua
3 rkl tuoretta ruohosipulisilppua
valkopippuria

Savutofutahna
1 pkt/300g kylmäsavutofua
1 dl auringonkukansiemeniä
1½ dl kaurakermaa
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
n ½ dl silputtuja herneenversoja

Kuorrute
1 prk/200 g kaura/soijatuorejuustoa
½-1 dl makeuttamatonta soijajugurttia
1 rkl sitruunamehua
1 rkl ruohosipulisilppua

Lisäksi
9 palaa isokokoista paahtoleipää
3 dl kasvislientä
porkkalaa
kirsikkatomaatteja
silmusalaattia
valinnaisia yrttejä esim vesikrassi, herneenversot yms.


Valmista porkkalatäyte sekoittamalla porkkalaan muut ainesosat.

Valmista savutofutahna. Purista tofupalasta enin kosteus pois (ei haittaa jos rakenne murskaantuu). Laita tofu ja muut aineksista (paitsi herneenversot) tehosekoittimeen tai surauta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Kasaa kakku hyvissä ajoin, kakku on parempaa kun täytteet saavat maustua rauhassa. Kuorruta kakku vasta ennen tarjoilua/aikaisintaan edellisenä päivänä (huom. koristelut eivät säily välttämättä nättinä pitkään, joten jätä edes koristelu viimehetkeen). 

Leikkaa paahtoleivistä pois kovat reunat tarvittaessa. Aloita valmistus latomalla tarjoilualustalle 3 paahtoleipää. Kostuta ne reilulla määrällä kasvislientä, tämä on tärkein kostutusvaihe ettei pohja jää kuivaksi. Levitä kostutettujen leipien päälle porkkalatäyte ja levitä se tasaiseksi. Laita päälle toinen kerros leipiä ja kostuta leivät. Levitä leipien päälle savutofutahna (jos tuntuu että tahnaa on paljon, älä laita kaikkea) ja levitä sen päälle herneenversosilppu. Lado tahnan päälle viimeinen kerros leipiä ja kostuta leivät. Jos annat kakun maustua, leivtä sen päälle kelmu tässä vaiheessa ja anna tekeytyä jääkaapissa ennen kuorrutusta.

Valmista kuorrute. Sekoita tuorejuustoon ½ dl jugurttia ja lisää sen verran että koostumuksesta tulee sopivan löysä levitettäväksi. Lisää sitruunamehu ja ruohosipuli. Levitä kuorrute kakun päälle ja reunoille tasaisesti veistä apuna käyttäen.

Koristele kakku juuri ennen tarjoilua. Pyörittele porkkalasiivuista ruusukkeita, puolita kirsikkatomaatteja ja levitä silmusalaattia ja yrttejä kakun reunoille.


Vinkit!
  • Jos haluat valmistaa pikaporkkalaa ilman uunia, leikkaa kuorituista porkkanoista kuorimaveitsellä ohuita siivuja ja keitä siivuja reilusti suolatussa vedessä (1l vettä+2 rkl suolaa) kunnes ne ovat kypsiä. Marinoi porkkalat 2 rkl omenaviinietikkaa+1 rkl nestesavua+1 rkl öljyä+maun mukaan suolaa liemessä vähintään pari tuntia, mielellään jopa yön yli tai pidempään.
  • Gluteenittoman voileipäkakun saat käyttämällä paahtoleivän tilalla gluteenitonta paahtoleipää tai muuta mieleistä leipää. Kaurakerman tilalle gluteeniton maistuva vaihtoehto on esimerkiksi mantelikerma, jota saa nykyään hyvinvarustelluista marketeista. Tuorejuustona kannattaa käyttää esim tofutin soijatuorejuustoa. 
  • Jos haluat kakun kuorrutteeseen hieman väriä, sekoita osaan täytteestä tilkka etikkapunajuurten lientä, jolloin siihen tulee kaunis vaaleanpunainen sävy. Vaihtoehtoisesti vihreän sävyn saa esimerkiksi spirulinalla.




2 kommenttia :

  1. Kauniin kakun olet saanut aikaiseksi! Ainesten viilaaminen on vaikeaa. Voileipäkakussa on mielestäni haastavinta leivän valinta. Leipä ei saa olla liian höttöä, mutta ei myöskään tykkyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Ainekset ovatkin todella tärkeitä, siinä missä kyllä leipäkin! Ihan pelkkä vaalea vehnäpaahtoleipä on kyllä ihan liian höttöä voileipäkakussakin, mutta monien täysjyväleipien reunat ovat helposti taas kovia. Kaupassa tunnustelin paahtoleipäpaketeita juuri reunojen osalta ja tarpeeksi ison koon/neliskanttisuuden kannalta. Valkkasinkin Oululaisen Reilu täysjyväpaahtoleivän, se oli juuri sopivan pehmeää että uskaltauduin laittamaan leivät ihan reunoineen kakun sisälle. Myös koko ja muoto olivat nappiin. Uskoisin että myös esim Vaasan iso kaura paahtoleipä voisi olla toimiva voileipäkakun sisällä.

      Gluteenittomista leivistä puolestaan valkkaisin matkaan Pirkan paahtoleivän.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget