Piparkakkupiirakka suklaamoussella

8. joulukuuta 2018


Joulun helpoin piparileivonnainen on tässä! Se valmistuu parhaimmillaan neljästä raaka-aineesta ja maistuu ihanan jouluiselle!


Miltä kuulostaisi suklainen piirakka, jossa on piparkakkupohja? Mun mielestä ainakin ihan kuolattavan hyvältä ja sitä se sitten olikin kun päätin kokeilla! Kaikessa yksinkertaisuudessaan tässä piirakassa on neljä raaka-ainetta, mikäli haluat käyttää valmistaikinaa piparipohjaan. Piparitaikinan voi kuitenkin tehdä oikein hyvin itsekin!

Täytteeksi siis Kaslinkin uutta kauravispiä, johon olen kovasti ihastunut, sillä siitä saa hyvän kuohkean vaahdon. Siihen kun sekoittaa sulaa suklaata ka ceyloninkanelia niin sellaisenaan syötävä täyte on valmiina. Mun piti todella hillitä itseäni ja miestä ettei syöty täytettä ennen piirakkaan päätymistä!


Tässä piirakassa on kuitenkin yksi hauska ominaisuus, joka kannattaa huomioida ennen herkkuhetkeä. Jos piirakan syö heti täyttämisen jälkeen, on piparipohja kova. Kun piirakan antaa olla muutaman tunnin tai vaikka yön yli jääkaapissa, pehmenee piparipohja sopivasti leikattavaksi ja maut tasoittuvat. Piirakan voi toki molemmilla tavoilla syödä, mutta suosittelen ehdottomasti malttamaan mieltä hetkisen aikaa piirakan täyttämisen jälkeen, jolloin hieman kostunut pohja on ihanan pehmeä ja helposti leikattava!

Yksinkertaisuudessaan tämä on joulun vaivattomin ja taatusti herkullisin kakku!


Piparkakkupiirakka suklaamoussella

20-26 cm piirakkavuoallinen

Pohja
½ annosta piparitaikinaa
tai
n. 400g kaupan valmista piparitaikinaa (vegaaniset löytyy täältä)

Täyte
1 prk Kaslink kauravispiä
50 g maidotonta tummaa suklaata
1 rkl ceylon kanelia

Valmista piparitaikina ja anna sen jäähtyä. Valmistaikinaa voi työstää heti.

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Levitä piparitaikina 20-26 cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti. Pistele taikinaan haarukalla reikiä. Nosta jääkaappiin kunnes uuni on kuumennut.

Paista pohjaa 200 asteisessa uunissa noin 8 minuuttia, jos taikinakerros on kovin ohut, varo ylipaistamasta ettei pohjasta tule liian kova. Anna pohjan jäähtyä kunnolla ennen täyttämistä.

Valmista täyte juuri ennen täyttöä. Vatkaa kauravispi kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata tumma suklaa ja kaada se nauhana vispin sekaan yhtäaikaisesti vatkaten. Lisää kaneli. Käytä täyte mahdollisimman pian ennenkuin se jähmettyy

Lusikoi täyte jäähtyneeseen piirakkapohjaan ja levitä tasaisesti. Halutessasi koristele piirakka vielä sulalla suklaalla.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


6 kommenttia :

  1. Kuulostaa ja näyttää aivan ihanalta! Tätä varten ehkä voiskin tehdä itse piparitaikinaa, se kyllä peittoaa valmistaikinat :) Onko niin, ettei omatekoisen taikinan tarvitse levätä yön yli jääkaapissa tätä varten? Entä onko pohjasta helppo sanoa, milloin se on paistunut? (Piparithan on tunnetusti hankala paistaa juuri sopivan kypsiksi, ainakin itsellä ne jää helposti liian pehmeiksi tai sitten palaa reunoilta...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuulia!
      Kotitekoinen piparitaikina on kyllä aina parasta, varsinkin kun taikinaa saa napsia vähän tekovaiheessa!

      Kokeilin itse tehdä tähän piparitaikinan hieman ennen käyttöä pohjassa, ja annoin sitten valmiin piirakan maustua yön yli jääkaapissa, niin mielestäni maut olivat hyvin kohdillaan. Mutta jos haluaa varmistua erityisen mehukkaasta piparitaikinasta, kannattaa sen antaa levähtää yön yli jääkaapissa. Muutahan jippoa siinä piparitaikinan odottelussa ei ole, kuin että mausteet pääsevät kunnolla oikeuksiinsa, mutta teknisesti taikina on käyttökelpoista hetikin.

      Pohjasta oli suht helppoa todeta sen olevan kypsää, tässä se jää hieman paksummaksi mitä paistettavat piparit yleensä ovat, eli sanottakoon noin ½-1 cm paksuiseksi, jolloin 8 minuutin paistoaika jättää taikinan hieman pehmeäksi. Eli pohjataikinassa ei odotella että reunat ruskistuvat, vaan sen voi ottaa uunista jo kun pinta on hieman napakka, mutta pehmeä, eli piparkakkuihin verrattuna hieman liian aikaisin :D Koska pohjataikina kovettuu jäähtyessään ja pehmenee jälleen täytteen kanssa jääkaapissa, joten emme halua ihan kovan rapeaa piparipohjaa vaan vähän vähemmän rapeutta. Eli hennoisin väittää, että tämä on helpompi paistaa kuin piparit itsessään, sillä ei tarvi odottaa sitä tismalleen oikeaa kypsyyttä vaan ottaa selkeästi ennen ruskistumista pois uunista. (toivottavasti ei mennyt liian monimutkaiseksi :D)

      Poista
    2. Kiitos vinkeistä! Aion tehdä huomenna tämän ja viedä mukanani pikkujouluihin. :)

      Poista
  2. Kestäisköhän tämän pakastamista, jos tekisi ennakkoon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Periaatteessahan tämän pitäisi kestää pakastamista; monet pakastavat piparkakkuja muutenkin. Ja kun kerran juustokakut kestävät pakastamista, niin uskoisin että suklaamousse ei tekisi sen suhteen poikkeusta. Eli en osaa nyt kokemuksesta sanoa, mutta arvion mukaan pakastaminen on ok, kunhan kakun vain sulattaa sitten rauhassa huoneenlämmössä/jääkaapissa.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget